ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

"Νεκρώνει" την Τετάρτη η χώρα - Απεργιακός “πυρετός” και στην Κρήτη

0

 “Νεκρώνει” την Τετάρτη 17 Απριλίου η χώρα από την 24ωρη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ με φόντο την ακρίβεια

“Νεκρώνει” την ερχόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, ενώ τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη χώρα θα γίνουν κινητοποιήσεις στις κεντρικές πόλεις, λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ, με σύνθημα «η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα».

Όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το μόνο συνδικάτο που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής πως θα συμμετέχει στην απεργία είναι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία θα κρατήσει δεμένα τα πλοία στα λιμάνια. Μία μέρα νωρίτερα, την Τρίτη 16 Απριλίου, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης. Ενώ η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη απεργία για τις 21 Μαΐου.

Μέχρι μεθαύριο Δευτέρα πρόκειται να ανακοινώσουν και τα υπόλοιπα σωματεία, αν θα συμμετάσχουν στην απεργία.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, όλο το προηγούμενο διάστημα κλιμάκια των συνδικάτων, με επικεφαλής στελέχη της Συνομοσπονδίας, υλοποίησαν στοχευμένες παρεμβάσεις σε 30 νομούς της χώρας, με ενημερώσεις εργαζομένων και επισκέψεις σε χώρους εργασίας, ενώ, ταυτόχρονα, ετοίμασαν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ώστε να επικοινωνήσουν τα αιτήματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

    Με αφορμή την κινητοποίηση της Τετάρτης, οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας


Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, το μείζον θέμα, που αναδεικνύει η απεργιακή κινητοποίηση, είναι η έξαρση της ακρίβειας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για «πληθωρισμό κερδών», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα, αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι μισθοί υποχώρησαν το 2022 και το 2023, ενώ τα κέρδη εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Ενδεικτικά, σημείωσε ότι το περιθώριο κέρδους στη γερμανική βιομηχανία κυμαίνεται περίπου στο 8%, τη στιγμή που το περιθώριο κέρδους στην ελληνική βιομηχανία είναι 19,2%.

Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος σχολίασε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν είναι στα όρια της φτώχιας, είναι ίδια η φτώχια. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανέλαβε την τεκμηριωμένη πρόταση της Συνομοσπονδίας για αύξησή του στα 908 ευρώ, δηλαδή στο 60% του διάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της φτώχιας, συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό».
Οι διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ

Όπως ανακοινώθηκε, τα βασικά αιτήματα είναι τα εξής:

- Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών.

- Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.

- Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

- Διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά όσον αφορά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

- Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

- Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση Συλλογικών Συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κ.λπ.).

- Αυστηρός θεσμικός έλεγχος και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

- Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ-μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.
Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας

Κάλεσμα για την απεργία της 17ης Απριλίου και συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας απευθύνει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «την Τετάρτη 17 Απρίλη κάνουμε το βήμα! Απεργούμε για μας και τα παιδιά μας!
Η αγανάκτηση που νιώθουμε για τον μισθό που δε φτάνει, για την ακρίβεια που μας έχει τσακίσει, για το ατελείωτο λειώσιμο στη δουλειά, για τα εξαντλητικά ωράρια που μας επιβάλλουν μπορεί και πρέπει να γίνει οργάνωση και συμμετοχή στον αγώνα στο σωματείο, να γίνουν το εφαλτήριο για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας μέσα στους χώρους δουλειάς μας. Για να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, τις τριετίες μας μαζί με την περίοδο 2012-2023.

Αφήνουμε στην απέξω την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που όχι μόνο δεν πήρε απόφαση για απεργία στις 28 Φλεβάρη, αλλά προπαγάνδιζε την απεργία για τις 17 Απρίλη με ξυλοπόδαρους, σε αποκριάτικο δήθεν πνεύμα, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φάνε. Αλλά έτσι κι αλλιώς είναι για τα... καρναβάλια, αφού ακόμα και η ημερομηνία που διάλεξαν ήταν αφού θα είχε προηγηθεί η περιβόητη αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση. Συναγωνίζεται, φαίνεται, με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, η οποία στον διαγωνισμό ξεφτίλας σκοράρει 1-1 με τη στάση της να μην πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη!

Τη μάχη της απεργίας στις 17 Απρίλη, όπως και την απεργία της 1ης Μάη θα τη δώσουμε μέσα από το σωματείο μας με τον τρόπο που εμείς ξέρουμε! Τι κι αν η κυβέρνηση αποφάσισε με τις γνωστές πρακτικές της να μεταφέρει την αργία της Πρωτομαγιάς στις 7 Μάη από τη μία, για να μη χάσουν κανένα ευρώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ιδιαίτερα στον κλάδο του εμπορίου, που από το “ξεζούμισμα” των εργαζομένων την εορταστική περίοδο θα βγάλουν αμέτρητα κέρδη, και από την άλλη φυσικά για να μην κουνηθεί φύλλο μία τέτοια μέρα, που σηματοδοτεί πολλά για τους εργαζόμενους, που δεν είναι απλά μια επέτειος, αλλά δίνει τεράστια δύναμη στους εργαζόμενους να παλέψουν για το δίκιο τους, μέρα σύμβολο για το 8ωρο που κατακτήθηκε με αίμα και η εργοδοσία σήμερα το ’χει κάνει “λάστιχο” με τις πλάτες των κυβερνήσεων.

    Με σύνθημα «η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις Συλλογικές μας Συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», η ΓΣΕΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης


Ε, δε θα τους κάνουμε τη χάρη! Η 1η Μάη θα τιμηθεί όπως της πρέπει, αγωνιστικά! Θα κατέβουμε ξανά στον δρόμο και στις 17 Απρίλη και την 1η Μάη μαζικά, δυναμικά, για τις ζωές μας!».

Τα αιτήματα

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρονται αιτήματα όπως:

- Συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.

- Κατώτατος μισθός στα 900 ευρώ.

- Επαναφορά των τριετιών, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012-2023.

- Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των δουλεμπορικών εταιρειών.

- Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό, σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.

- Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.

- Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

- Κατάργηση των έμμεσων φόρων και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, των βρεφικών ειδών και ειδών λαϊκής κατανάλωσης.

Να σημειωθεί ότι τρίωρες στάσεις εργασίας για την ημέρα της απεργίας εξήγγειλε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.
 

neakriti.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ