ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Γιώργος Καρτσάκης: «Πρέπει να προετοιμάσουμε γενιά ευσυνείδητων οδηγών»

0

 Με πρωτοβουλία του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, Γιώργου Καρτσάκη, ξεκίνησαν οι συναντήσεις και οι συσκέψεις με στόχο την ανάπτυξη της οδηγικής ευσυνειδησίας σε μεγαλύτερο βαθμό και τη μείωση των τροχαίων συμβάντων στην Κρήτη.

Ο υπεύθυνος σε θέματα οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας που είναι και ο ίδιος αστυνομικός, Γιώργος Καρτσάκης σε συνεργασία με τις αστυνομικές υπηρεσίες θα εκπονήσει, ειδικό σχέδιο ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που θα απευθύνεται σε όλον τον πληθυσμό και ειδικότερα στους μαθητές και τη νεολαία.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα οδικής ασφάλειας, που μίλησε στον 9,80 fm και το Σταύρο Ρακιντζή τόνισε ότι: «Τα τροχαία ατυχήματα έχουν να κάνουν με το ότι δεν υπάρχει οδική ευσυνειδησία, δεν υπάρχει οδική παιδεία. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να οδηγεί κάποιος όταν έχει καταναλώσει αλκοόλ, όπως και ότι δεν πρέπει να τρέχει πάνω από το επιτρεπτό όριο. Όλοι ξέρουν για τη ζώνη ασφαλείας και ότι δεν πρέπει να οδηγούν και να μιλούν στο κινητό, όμως όλες αυτές οι παραβάσεις γίνονται καθημερινά, και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.»

Χαρακτηριστικά ο ίδιος ανέφερε: «Οι κούπες και το τιμόνι δεν πάνε μαζί, υπάρχει μία πολύ κακή νοοτροπία και όταν πίνουν πατούν το γκάζι παραπάνω, για να δείξουν πόσο μάγκες είναι απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο».

Κάθε χρόνο έχουμε Τέμπη στην Κρήτη

«Πέρυσι έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη και χάθηκαν 57 ζωές. Δεν υπήρξε Έλληνας που δεν έκλαψε με αυτό που συνέβη. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Κρήτη κάθε χρόνο έχει τα δικά της Τέμπη, αφού χάνουμε περίπου 60 ανθρώπους. Δεν υπάρχει οικογένεια, δεν υπάρχει άνθρωπος στην Κρήτη που να μην έχει χάσει ένα συγγενή του, να μην έχει χάσει ένα φίλο του», είπε ο κ. Καρτσάκης.

«Πρέπει να προετοιμάσουμε γενιά ευσυνείδητων οδηγών»

Για ακόμα περισσότερες ενημερωτικές δράσεις έκανε λόγο ο κ. Καρτσάκης, υπογραμμίζοντας όμως ότι το πρώτο παράδειγμα και μάθημα στο παιδί το δίνουν οι γονείς: «Πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία στους εφήβους, σε κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να ετοιμάσουμε τα επόμενα χρόνια, μια νέα γενιά ευσυνείδητων οδηγών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε και να κάνουμε ενημερωτικές δράσεις στα δημοτικά και μετά κάποιοι γονείς να παίρνουν το παιδί από το σχολείο, χωρίς κράνος και χωρίς ζώνη. Το παιδί σε αυτές τις ηλικίες ως πρότυπο ζωής έχει το γονέα. Επομένως οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ένα μάθημα για το παιδί, να φοράει τη ζώνη ή να φοράει το κράνος. Δεν θα πρέπει να βλέπει το γονέα να βρίζει στο δρόμο, γιατί θα το κάνει στο μέλλον.» Και πρόσθεσε: «Τα παιδιά μεγαλώνουν, κι αν θέλουν οι γονείς να κοιμούνται ήσυχοι, και να μην αγχώνονται, θα πρέπει να καταλάβουν ότι από τώρα πρέπει να τα εκπαιδεύσουν, στο θέμα που λέγεται τροχαία ατυχήματα». Συγχρόνως, όπως είπε θα πρέπει να γίνουν δράσεις, διαφημιστικές καμπάνιες με διάφορα βίντεο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα social media. Και για τους οδηγούς του τώρα, οι οποίοι τα έχουν μάθει στραβά, πρέπει να ενισχύσουμε τα τμήματα της Τροχαίας και να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι.»

Μόνο το 8% των τροχαίων γίνονται στο ΒΟΑΚ

Το μεγαλύτερο μέρος των τροχαίων ατυχημάτων γίνονται στο επαρχιακό δίκτυο είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι μόλις για το 8% των ατυχημάτων ευθύνεται  ΒΟΑΚ. 

«Το 8% των τροχαίων ατυχημάτων γίνονται στο ΒΟΑΚ». Αυτό σημαίνει, ότι το 92% γίνεται στους επαρχιακούς δρόμους και στις πόλεις. Θέλουμε να γίνει ο ΒΟΑΚ κυρίως  για την ασφάλειά μας. Ακόμη και μία ανθρώπινη ζωή να σωθεί είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το αξίζει ο κρητικός λαός να έχει καλύτερους δρόμους».

Η Κρήτη σε λίγα χρόνια μπορεί να γίνει ένα πρότυπο οδικής συμπεριφοράς

«Ο σκοπός της Περιφέρειας Κρήτης δεν είναι να φτάσουμε τον κόσμο σε σημείο να βλέπει την τροχαία και να φοβάται. Εμάς ο σκοπός μας είναι -και θα είναι τεράστια επιτυχία- μετά από κάποια χρόνια οι κρητικοί οδηγοί να βλέπουν την  τροχαία και να μην αγχώνονται, γιατί πολύ απλά θα είναι νόμιμοι. Η Κρήτη αν δουλευτεί σωστά, σε λίγα χρόνια μπορεί να γίνει ένα πρότυπο οδικής συμπεριφοράς. Γιατί επειδή είμαστε νησί και δεν υπάρχουν εισροές, εκροές οχημάτων από άλλες περιοχές, όλοι μαζί συντονισμένα, αποφασισμένοι να αλλάξουμε τη νοοτροπία, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το μέρος της Κρήτης στο οποίο εφαρμόζονται οι νόμοι και υπάρχουν μηδέν θανατηφόρα ατυχήματα και κάποιες χρονιές από ένα μόνο και μηδέν αναπηρίες είναι ο Άγιος Νικόλαος. Στον Άγιο Νικόλαο φοράνε όλοι κράνος, δεν πίνουν και οδηγούν και οι κάτοικοι έχουν ένα οδηγικό πολιτισμένο περιβάλλον».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πάντως για την οδική συμπεριφορά των Ρεθεμνιωτών τους χαρακτήρισε «λίγο ζωηρούς», τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο το Ρέθυμνο ζωηρό, υπάρχουν κι άλλες περιοχές της Κρήτης.

Όταν μιλάμε για τροχαία μιλάμε για θάνατο και αυτός ο θάνατος είναι ένας άδικος θάνατος, τον οποίο έχουν πενθήσει πάρα πολύ στην Κρήτη. Οι γονείς να επενδύσουν στα παιδιά τους. Ενώ είναι πολύ καλοί γονείς στο να επενδύσουν στη μόρφωση σε αυτό το κομμάτι κάποιοι γονείς το έχουνε χάσει λίγο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ