ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

«Όταν ο δείκτης του ρολογιού δείξει 00:00 το “Ν. Καζαντζάκης” θα περάσει στην ιστορία» – Έτσι θα ανοίξει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι το 2027

0

Θα είναι μια ημέρα του 2027 και όταν ο δείκτης του ρολογιού δείξει 00:00 το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» θα κλείσει οριστικά και θα περάσει στην ιστορία. Ένα λεπτό μετά, 00:01 «ανοίγει» μια νέα σελίδα για τις υποδομές του Ηρακλείου αλλά και συνολικά για τον τουρισμό της Κρήτης: θα ξεκινάει η λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, που με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την κυβέρνηση, θα είναι έτοιμο εκείνη την περίοδο.

Η λειτουργία του νέου αεροδρομίου θα γίνει με τον τρόπο που είχε ξεκινήσει να λειτουργεί στις 27 Μαρτίου του 2001, ο Διεθνή Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα, τον οποίο εγκαινίασε ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Έκλεινε ένας ρομαντικός κύκλος με το αεροδρόμιο του Ελληνικού – που εξυπηρετούσε την Αθήνα επί 60 συναπτά έτη – και ξεκινούσε ένας καινούργιος, σύγχρονος.

 

«Θα έχουν προηγηθεί δοκιμές στο νέο αεροδρόμιο και θα υπάρχει και περίοδος που και τα δύο θα λειτουργούν ταυτόχρονα», ανέφερε μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη με την Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, ο οποίος περιέγραψε τον τρόπο που θα κλείσει το «Ν. Καζαντζάκης» και θα ξεκινήσει η λειτουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι.

Η ολοκλήρωση και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων

Μέσα στο 2024 το αεροδρόμιο αναμένεται να αρχίσει την τελική του μορφή. Το 2025 και το 2026 θα είναι οι χρονιές που θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, ενώ το 2027 θα ληφθούν οι απαραίτητες πιστοποιήσεις, θα υπάρξει η δοκιμαστική περίοδος και στα τέλη του 2027 σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία.

Ταυτόχρονα θα σημάνει και το τέλος του υφιστάμενου αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» που λειτουργεί μέσα στα αστικά όρια της πόλης του Ηρακλείου και το οποίο θα αξιοποιηθεί.

Ο τερματικός σταθμός θα αυξηθεί κατά 32% και θα φτάσει τα 91.000 τετραγωνικά μέτρα. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο από άποψη επιβατικής κίνησης μετά το αεροδρόμιο της Αθήνας. Την παραχώρηση για την λειτουργία και εκμετάλλευση του νέου διεθνούς αερολιμένα έχει αναλάβει το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR ενώ την κατασκευή η ΤΕΡΝΑ.

Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

 

creta24.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ