ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Θετικοί οιωνοί για τον τουρισμό με αύξηση στις προκρατήσεις που αγγίζουν το 60% - Καλή χρονιά… εκτός απροόπτου

0

Τουριστικοί παράγοντες μίλησαν στο neakriti.gr, όπου εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως το επικείμενο τουριστικό έτος, εάν κινηθεί όπως πρέπει και δεν υπάρξει κανένας απρόβλεπτος παράγοντας, η χρονιά θα έχει θετικό πρόσημο

Αισθητά αυξημένες είναι οι προκρατήσεις στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Κρήτη, με την αύξηση να κυμαίνεται στο 50-60% σε σχέση με πέρυσι σε χώρες που παραδοσιακά φέρνουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία. Τα σημάδια καταδεικνύουν θετικούς οιωνούς για μια παραγωγική χρονιά. Τουριστικοί παράγοντες μίλησαν στο neakriti.gr, όπου εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως το επικείμενο τουριστικό έτος, εάν κινηθεί όπως πρέπει και δεν υπάρξει κανένας απρόβλεπτος παράγοντας, η χρονιά θα έχει θετικό πρόσημο. Μάλιστα, είναι πλέον ορατό το σενάριο το 2023 να είναι ακόμη καλύτερο από το 2022.

Η νέα τουριστική χρονιά, λοιπόν, μπαίνει... με το δεξί. Το neakriti.gr έχει ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες της πως από τον Νοέμβριο οι προκρατήσεις από Βρετανία προς Κρήτη είχαν άνοδο της τάξης του 15-20%. Ωστόσο φαίνεται πως το ποσοστό αυτό ανέβηκε κατακόρυφα, ενώ φαίνεται πως και η Γερμανία ακολουθεί τις ίδιες τάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλλεξε το neakriti.gr, η αύξηση των προκρατήσεων σε σχέση με το 2022 είναι 60% για τη Γερμανία σε σχέση με πέρυσι. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους. Πρώτον, η Γερμανία είναι μια χώρα-προορισμός που διαχρονικά μας προτιμάει και μας στηρίζει, με τους τουρίστες να είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Και δεύτερον, η όποια αύξηση έστω και 1% σημαίνει την εισροή χιλιάδων τουριστών, αφού είναι ένα κράτος με 83 εκατομμύρια κόσμου και σταθερά υπολογίζει το τουριστικό προϊόν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, κ. Μιχάλης Βλατάκης, μιλώντας στο neakriti.gr ανέφερε: «Οι προκρατήσεις είναι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Δε γνωρίζουμε, όμως, εάν αυτές οι προκρατήσεις αφορούν αποκλειστικά την Ελλάδα ή αφορούν και την Ελλάδα μαζί με άλλους τουριστικούς προορισμούς. Οι τάσεις σαφώς είναι θετικές και αναμένουμε να δούμε εάν αυτό το εκπτωτικό προϊόν, που είναι οι προκρατήσεις, θα μετατραπεί όντως σε κρατήσεις και θα έχουμε τον κόσμο. Πράγματι, οι Γερμανοί φαίνεται πως θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας και γι’ αυτό φαίνεται τόσο υψηλό το ποσοστό».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, κ. Γιώργος Πελεκανάκης. Ο κ. Πελεκανάκης υποστήριξε στη βάση της δικής του προσωπικής εκτίμησης πως οι προκρατήσεις για Βρετανία είναι αυξημένες κατά 50%, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται δυναμική κινητοποίηση και της γαλλικής αγοράς τους δύο πρώτους και τους τελευταίους μήνες του τουριστικού έτους, δηλαδή Απρίλιο-Μάιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

«Πάνε αρκετά καλά οι προκρατήσεις. Αυτό είναι ένα δεδομένο που το λαμβάνουμε. Η Βρετανία “ψηφίζει” σταθερά Ελλάδα και Κρήτη. Φαίνεται όμως πως φέτος θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα από Βρετανούς τουρίστες. Καθαρά προσωπική μου άποψη είναι πως υπάρχει αύξηση των βρετανικών προκρατήσεων μέχρι και 50% σε σχέση με πέρυσι. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως πρέπει να αναμένουμε ακόμα λίγο χρονικό διάστημα ώστε να δούμε τα συνολικά δεδομένα. Πάντως, υπάρχουν θετικές τάσεις και εξελίξεις και από τη Γερμανία και από τη Γαλλία. Και φαίνεται πως η κάθε μία χώρα έχει και τους... δικούς της μήνες. Γάλλοι τουρίστες αναμένεται να έρθουν τους δύο πρώτους μήνες, Απρίλιο και Μάιο, αλλά και τους δύο τελευταίους, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Θεωρώ πως και φέτος θα έχουμε θετικό πρόσημο στον τουρισμό», υπογράμμισε.

Καλή χρονιά... εκτός απροόπτων - Αισιόδοξοι αλλά “κρατούν μικρό καλάθι”

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, είπε: «Η τουριστική χρονιά θα πάει καλά. Δε θεωρώ πως στο τέλος θα έχουμε αυτές τις υπέρογκες κρατήσεις. Θεωρώ όμως πως θα υπάρξει αύξηση προκρατήσεων κοντά στο 20-25% σε σχέση με πέρυσι. Πιστεύω πως θα έχουμε ένα κερδοφόρο καλοκαίρι και μια παραγωγική τουριστική χρονιά εάν δεν υπάρξει κάτι έκτακτο, και πιο συγκεκριμένα μια καινούργια μετάλλαξη του κορωνοϊού που θα είναι πιο μεταδοτική ή πιο αυξημένος ο πληθωρισμός».

Σε κάθε περίπτωση, οι τουριστικοί παράγοντες υποστήριξαν πως πρέπει να κρατάμε “μικρό καλάθι”, καθότι οι προκρατήσεις ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους ώστε να μη γίνουν κρατήσεις και η Ελλάδα να μην είναι ο τελικός τουριστικός προορισμός. Τα μηνύματα ωστόσο είναι θετικά.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ