ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στα αζήτητα μίας αποθήκης ο μινωικός Κούρος των αρχαιοκαπήλων

0

Ελεύθεροι  παραμένουν οι 4 Κρητικοί που το 2015 είχαν συλληφθεί μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Σητεία επιχειρώντας να πουλήσουν Μινωικό Κούρο αξίας 1,3 εκατ. ευρώ. Κατά την εκδίκαση τη Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο εφετείο κρίθηκαν εκ νέου ένοχοι αλλά με μειωμένες ποινές σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Όλοι τους είχαν συλληφθεί στο παραλιακό μέτωπο της Σητείας σε  3 διαφορετικά οχήματα σε ένα εκ των οποίων είχε εντοπιστεί μέσα σε ένα μεταλλικό δοχείο με γύρη και παλιά πανιά,  κρυμμένο το επιβλητικό αγαλματίδιο με την ΕΛΑΣ τότε να εκτιμά πως πιθανότατα προγραμμάτιζαν συνάντηση με υποψήφιο αγοραστή με ρόλους μοιρασμένους.

Τον Μάιο του 2015 η διάσωση του Μινωικού Κούρου έκανε το γύρο της χώρας ως ένα ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικό εύρημα που κυριολεκτικά στο παρά ένα γλίτωσε από τα χέρια των αρχαιοκάπηλων έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή της Σητείας.

Το χάλκινο ειδώλιο ύψους 30 εκατοστών και με φύλλα χρυσού στα κάτω άκρα και το αριστερό γόνατο, εκτιμήθηκε λίγους μήνες μετά από επιτροπή που συγκροτήθηκε από υπουργική απόφαση που πιστοποίησε την αυθεντικότητα του και με χρονολόγηση ανάμεσα στο 1700 με 1450 π.χ.  Η αξία του τότε ,υπολογίστηκε στο 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες ευρώ ως το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο, που έχει βρεθεί οπουδήποτε και με ιδιαίτερα λεπτομερή μορφολογικά χαρακτηριστικά.

7 χρόνια μετά ωστόσο το χάλκινο εδώλιο παραμένει στην αφάνεια και φυλάσσεται στο εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων του Αγίου Νικολάου. Οι όποιες προσπάθειες για να πάρει την θέση που του αξίζει στο αρχαιολογικό μουσείο της Σητείας σκοντάφτουν στην έλλειψη κονδυλίων. Οι αρχαιολόγοι κρίνουν αναγκαία , λόγω της φθοράς του , μία ειδική προθήκη ελεγχόμενης υγρασίας και θερμοκρασίας ,το κόστος της οποίας υπολογίζεται έως και 15 χιλιάδες ευρώ. Επαφές που υπήρξαν προκειμένου να γίνει δωρεά μέσω κάποιου φορέα τελικώς δεν ευοδώθηκαν και πλέον σύμφωνα με πληροφορίες η εφορεία αρχαιοτήτων Λασιθίου θα θέσει εκ νέου αίτημα για χρηματοδότηση στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η δικαστική αυλαία έπεσε , μένει τώρα το Υπουργείο πολιτισμού να δώσει έστω και με καθυστέρηση 7 ετών την δέουσα σημασία και κυρίως τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου το μινωικό εδώλιο να πάψει να βγει έτσι όπως του αξίζει στο φως.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ