ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αγία Ρουμέλη: Γιατί ζητά να εξαιρεθεί από τον θεσμό «Απάτητα Βουνά»

0

Να υπαχθεί η πρόταση του για διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης από τα Σφακιά ως την Αγία Ρουμέλη στις εξαιρέσεις της πρωτοβουλίας με την οποία χαρακτηρίζονται τα Λευκά Όρη ως «Aπάτητα Bουνά»,  ζητά ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίας Ρουμέλης, Γιάννης Τζατζιμάκης.

Ουσιαστικά ο κ. Τζατζιμάκης, επαναφέρει ένα χρόνιο αίτημα και ζητά από την πολιτεία να επιτραπεί η δημιουργία δρόμου που θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δεδομένου ότι η πρόσβαση στο παραθαλάσσιο χωριό στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς, είναι εφικτή μόνο από θαλάσσης.

Ο πρόσφατος χαρακτηρισμός των Λευκών Ορέων ως απάτητα βουνά βάζει τέλος σε κάθε πιθανό σχεδιασμό ή σκέψη για παρεμβάσεις ,διανοίξεις δρόμων και εγκατάσταση ανεμογεννητριών . Την ίδια στιγμή πάντως ο κ. Τζατζιμάκης θεωρώντας εφικτό ένα παράθυρο στην απόφαση, ζητά το αίτημα για διάνοιξη αντιπυρικού δρόμου να αντιμετωπιστεί ως παρέμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Ζητάμε να δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη και για διασώσεις, για την προστασία του δάσους από ενδεχόμενη πυρκαγιά αλλά  και για πρόσβαση των κατοίκων την περίοδο του χειμώνα που είναι ακραίες οι καιρικές συνθήκες πολλές φορές και υπάρχει απαγορευτικό στον απόπλου του πλοίου της γραμμής» εξηγεί στη Ν.Κ. ο κ. Τζατζιμάκης.

Πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο διατυπώνει επί σειρά ετών η τοπική κοινότητα, προτάσσοντας για την στήριξη του, την προστασία του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος, τη διασφάλιση άμεσης παρέμβασης σε πιθανή πυρκαγιά, τη δυνατότητα προσέγγισης της Αγίας Ρουμέλης οδικώς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όπως διευκρινίζει ο κ. Τζατζιμάκης , «δεκάδες περιστατικά διασώσεων που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν την ανάγκη ύπαρξης ενός δρόμου μέσω του οποίου θα μπορούν έστω να προσεγγίσουν το χωριό οχήματα έκτακτης ανάγκης. Το που μπορεί να σχεδιαστεί και να χαραχτεί ο δρόμος αυτός είναι κάτι που θα το κρίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες» πρόσθεσε.

Κάτοικοι της Αγίας Ρουμέλης πάντως ,που γνωρίζουν καλά τα βουνά της περιοχής, εκτιμούν ότι είναι εφικτή η διάνοιξη δρόμου από την Αράδαινα Σφακίων προς το παραθαλάσσιο χωριό.

Με τη θεσμοθέτηση των απάτητων βουνών και των περιοχών άνευ δρόμων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος  στηριζόμενη σε επιστημονική μελέτη του  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  απαγορεύει στις συγκεκριμένες περιοχές κάθε νέα διάνοιξη δρόμου και δημιουργία άλλων υποδομών προκειμένου να προστατευτεί η βιοποικιλότητά τους. Των απαγορεύσεων, εξαιρούνται έργα και επεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητα για λόγους προστασίας ή και αποκατάστασης του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ