ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Απορρίμματα: Κατά της καύσης η ΑΜΑΚ

0

«Η καύση των απορριμμάτων δεν μπορεί να είναι κρίκος της κυκλικής οικονομίας». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων η ΑΜΑΚ, με αφορμή τη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στο «Νέο Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας για την Κυκλική Οικονομία».

Όπως εξηγεί η παράταξη του Επιμελητηρίου, η κυβέρνηση, σ’ ένα νομοσχέδιο για την κυκλική οικονομία, προωθεί την καύση των απορριμμάτων ως δευτερογενές καύσιμο: «Α.7 Προώθηση της χρήσης δευτερογενών (απορριματογενών) καυσίμων σε ενεργοβόρες βιομηχανίες και δημιουργία δικτύου εγκαταστάσεων θερμικής επεξεργασίας για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων αστικών στερεών αποβλήτων και απορριματογενών καυσίμων».

Σύμφωνα με την ΑΜΑΚ, η  κυκλική οικονομία διασφαλίζεται κυρίως, από την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και σε δεύτερο χρόνο από την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, έτσι ώστε οι πόροι να επιστρέφουν στην οικονομία και να αξιοποιούνται, μειώνοντας την κατασπατάληση των φυσικών πόρων για εξόρυξη, παραγωγή, μεταποίηση και πώληση των προϊόντων.

Με την επεξεργασία των αστικών στερεών αποβλήτων σε μονάδες καύσης ή την καύση τους, ως δευτερογενών καυσίμων, σε τσιμεντοβιομηχανίες παύει να υφίσταται ουσιαστικά η έννοια της κυκλικής οικονομίας. Σε καμία περίπτωση η ανάκτηση ενέργειας (πλην της ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου από ΧΥΤΑ) δεν μπορεί να αποτελεί κρίκο της κυκλικής οικονομίας, καθότι καταστρέφει πολύτιμους πόρους.

Παράλληλα, η ΑΜΑΚ εκφράζει την αντίθεση της στη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΑΚ που όπως χαρακτηριστικά τονίζει, αντί να εναντιωθεί , ζητάει την άμεση περιφερειακή αποκέντρωση της χρήσης δευτερογενών (απορριματογενών) καυσίμων σε ενεργοβόρες βιομηχανίες! Σύμφωνα με την ΑΜΑΚ ο  ΠΕΣΔΑ Κρήτης αποκλείει την καύση απορριμμάτων ή απορριμματογενών καυσίμων, όμως δυστυχώς, τα βήματα που έχουν γίνει για την υλοποίησή του, είναι ανεπαρκή.

Τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα εφαρμογής του όσον αφορά τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση (σύστημα 6 κάδων με οργανικά, συσκευασίες, χαρτί, υπόλοιπα), τη δημιουργία «πράσινων σημείων» και την ενημέρωση – ενεργή συμμετοχή των πολιτών, είναι πολύ φτωχά.

patris.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ