ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για μεταλλάξεις και αύξηση κρουσμάτων κυρίως στην Κρήτη

0

Εκτάκτως αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, στην καθιερωμένη σύσκεψη των μελών του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ αναμένεται να συμμετάσχει ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο νέος κίνδυνος περαιτέρω έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας για τις μεταλλάξεις του κορωνοιού μετά και τη χθεσινή «έκρηξη» των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι η Αττική και άλλοι «κόκκινοι» δήμοι βρίσκονται σε δεύτερη εβδομάδα lockdown με κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Οι μεταλλάξεις του ιού στο επίκεντρο της σύσκεψης

Στη σύσκεψη αναμένεται να εκτιμηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να συζητηθεί η ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Παράλληλα, οι ειδικοί θα επικεντρωθούν και στη δυνατότητα αύξησης των διενεργούμενων τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε συγκαλέσει σχετική έκτακτη σύσκεψη με καθηγητές και ειδικούς στο υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ανησυχία και προβληματισμός στους επιστήμονες για την πορεία της επιδημίας στη χώρα

Τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των ειδικών αναμένεται κατά κάποιο τρόπο να εξειδικευτούν, αποκτώντας μια πιο πρακτική μορφή, στην αυριανή σύσκεψη του ΕΟΔΥ, υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα. Οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους από τα «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα του ιού που έχουν εντοπιστεί στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων και στην Κρήτη.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων αριθμού ύποπτων δειγμάτων από την Κρήτη

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έχει ανιχνευθεί σημαντικός αριθμός ύποπτων δειγμάτων του μεταλλαγμένου ιού από το Ιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα δείγματα βρίσκονταν υπό εξέταση στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και δεν αποκλείεται ήδη οι ειδικοί να έχουν στα χέρια τους τα πρώτα αποτελέσματα.

cretapost.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ