ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Καμπανάκι κινδύνου λόγω κορωνοϊού - «Χάνεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο»

0

Εξαιρετικά σοβαρές είναι οι προειδοποιήσεις των ανωτάτων συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που παράγεται στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., με την παραγωγή στη λεκάνη της Μεσογείου να τίθεται σε κίνδυνο λόγω... κορωνοϊού!

Συγκεκριμένα, έκτακτα μέτρα ενίσχυσης ελαιοπαραγωγών λόγω κορωνοϊού ζητούν Copa και Cogeca. Σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση, οι Ευρωπαίοι ελαιοπαραγωγοί και οι συνεταιρισμοί ζητούν επείγουσα δράση σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς η πιθανή ζημία αυτής της κρίσης σε όλα τα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας κινδυνεύει να οδηγήσει στο τέλος ενός τομέα που είναι απαραίτητος για την οικονομία των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου.

«Τα κέρδη των παραγωγών έχουν εξανεμιστεί και κινδυνεύουν με «λουκέτο» πολλές εκμεταλλεύσεις. Καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας κρούουν Copa και Cogeca, ζητώντας έκτακτα μέτρα», όπως αναφέρουν. Και σημειώνουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες παράγουν δύο στις τρεις φιάλες ελαιολάδου, που καταναλώνονται παγκοσμίως.

«Δυστυχώς, από τις αρχές του 2019, ο τομέας του ελαιολάδου υποφέρει από μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις τιμών της ιστορίας. Εκατοντάδες χιλιάδες ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις κινδυνεύουν με εγκατάλειψη λόγω έλλειψης κερδοφορίας.

Τα άφθονα αποθέματα στην αρχή της σεζόν είχαν ως αποτέλεσμα υψηλές συνολικές διαθεσιμότητες, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στις τιμές. Η επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές εμφιαλωμένου ελαιολάδου ισπανικής προέλευσης έχει επιδεινώσει την κατάσταση, αποδυναμώνοντας την παγκόσμια ζήτηση για ευρωπαϊκό ελαιόλαδο. Προσθέτοντας σε όλα αυτά τον αντίκτυπο της κρίσης λόγω COVID-19, την επιβράδυνση του εμπορίου και τη διακοπή των καναλιών HORECA, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει επείγοντα εργαλεία διαχείρισης της αγοράς για να βοηθήσει τον τομέα».

Εξαγωγές

«Η επιβράδυνση λόγω COVID-19 των εξαγωγών, που αναμένεται να μειωθεί κατά 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα αποθέματα και μεγαλύτερη κατάρρευση των τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση, και συνεχίζει: «Παρά τους ενθαρρυντικούς αριθμούς που καταγράφηκαν στα κανάλια διανομής μεγάλης κλίμακας, το κλείσιμο του καναλιού HORECA προκάλεσε μείωση των πωλήσεων, επηρεάζοντας κυρίως προϊόντα υψηλής αξίας. Επιπλέον, τα lockdowns επηρέασαν επίσης σοβαρά τον τουρισμό.

Για τους ελαιοκαλλιεργητές, η απότομη παύση του τουρισμού αποτελεί σημαντικό λόγο ανησυχίας. Ο ελαιοτουρισμός, ο οποίος έχει αυξημένη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί πρόσθετο και εναλλακτικό αγροτικό εισόδημα, αποτρέποντας παράλληλα τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση της σοβαρής διαταραχής της αγοράς που αντιμετωπίζει ο τομέας και να αξιοποιηθούν σωστά τα επείγοντα μέτρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει για τη στήριξη του γεωργικού τομέα. Τα μέτρα αυτά πρέπει να χρηματοδοτούνται με πόρους που προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, προσθέτουν οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις».

Ενίσχυση του κλάδου

Ενίσχυση, λοιπόν, του κλάδου ζητούν οι Copa και Cogeca. Μερικά από τα βασικά εργαλεία διαχείρισης που καλούν οι ελαιοπαραγωγοί - όπως τονίζουν οι Copa και Cogeca - να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι:

* Ενεργοποίηση νέας ενίσχυσης ιδιωτικής αποθεματοποίησης για τις τρεις κατηγορίες ελαιολάδου (έξτρα παρθένο, παρθένο και λαμπάντε).

* Ενίσχυση του μηχανισμού ιδιωτικής αποθήκευσης στην ΚΟΑ, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί σε υψηλότερες τιμές από αυτές που προβλέπονται σήμερα.

* Ενθάρρυνση και υποστήριξη με την προώθηση των διαφόρων ειδών έξτρα παρθένου ελαιολάδου (ΠΟΠ, ΠΓΕ, μονοποικιλιακό, βιολογικό ή παραγόμενο με διακριτικά θρεπτικά οφέλη) για να μπορέσουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί να επιτύχουν υψηλότερα περιθώρια στην αλυσίδα εφοδιασμού.

* Εφαρμογή αποτελεσματικών μηχανισμών ποιοτικού ελέγχου σε επίπεδο Ε.Ε. και συστημάτων ιχνηλασιμότητας σε πραγματικό χρόνο, που να εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ανοικτές ακόμη οι πληγές από τον δάκο

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα υπάρχει μια πολύ άσχημη κατάσταση στον τομέα του ελαιολάδου λόγω του γεγονότος ότι η κρίση του κορωνοϊού «βρήκε» τους παραγωγούς στη χειρότερη εμπορική περίοδο, με τιμές άθλιες. Και ιδιαίτερα την Κρήτη να μην έχει ακόμα συνέλθει από την περυσινή χρονιά με τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν το έντομο του δάκου από τη μια και μύκητες από την άλλη, κυρίως το γλοιοσπόριο.

Βέβαια, η φετινή χρονιά έχει πολύ καλύτερα δεδομένα. Μέχρι στιγμής εμφανίζεται να υπάρχει βεντέμα. Ωστόσο, δεν έχει πάψει να υφίσταται και ο προβληματισμός για ενδεχόμενες ζημιές από τον πρόσφατο καύσωνα στην ανθοφορία της ελιάς, τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτός ο προβληματισμός θα «απαντηθεί» σε λίγες μέρες, όταν πια η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει και, όπου έχει συμβεί ζημιά, ή αν έχει συμβεί ζημιά, θα έχουν δοθεί οι ανάλογες απαντήσεις.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ