ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αντιπερισπασμός μυρίζει η «υποθήκη» του υπολοίπου 35% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ για μελλοντικές εισφορές αγροτών

0

Η «ιδέα» λέγεται πως έχει προέλθει από τον υπηρεσιακό μηχανισμό του ΕΛΓΑ, έχει τεθεί υπόψη της διοίκησης, όπως και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετράει αντιδράσεις και… ζυμώνεται μέχρι νεοτέρας.

Ο πρώτος που αντέδρασε και μάλιστα οργισμένα στην εν λόγω πρόταση, είναι ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Γιώργος Καρασμάνης. Σημειωτέον ότι είναι ο άνθρωπος που έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ των συμψηφισμών, ειδικά σε περιοχές που κηρύχθηκαν τον περασμένο χρόνο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επιμένει ωστόσο, ο συμψηφισμός αυτός να γίνεται με οφειλές από εισφορές παρελθόντων ετών και όχι με μελλοντικές.

Προφανώς και υπάρχει τεράστια διαφορά. Ένας συμψηφισμός απαιτήσεων των αγροτών (για αποζημιώσεις) με παλιότερες οφειλές (από εισφορές) θα εξισορροπούσε τα πράγματα και θα εκτόνωνε την κατάσταση και θα έδινε «ανάσες ρευστότητας» σε χιλιάδες αγρότες. Αυτό που προτείνουν οι ειδήμονες του ΕΛΓΑ, βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο, μεταφέρει περαιτέρω ταμειακά βάρη ακόμα και σε αγρότες οι οποίοι είναι καθ’ όλα ενήμεροι και με λίγη περαιτέρω επεξεργασία δεν αποκλείεται να είναι και εκ του πονηρού.

Την ίδια στιγμή πάντως, αγρότες από όλη τη χώρα και όχι μόνο από τις περιοχές που τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η Χαλκιδική και η Πέλλα, εκφράζουν τεράστια αγανάκτηση για τον αργό, σπασμωδικό και καχύποπτο πολλές φορές τρόπο με τον οποίο οι ιθύνοντες του ΕΛΓΑ χειρίζονται τα πράγματα.

Όχι μόνο έχει χάσει τα αντανακλαστικά του, ως οργανισμός ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής αλλά μεταφέρει συνεχώς τις δικές του… ανασφάλειες στις πλάτες των παραγωγών, τονίζει με οργή στο Agronews, αγρότης από την περιοχή της Καβάλας. Ο ΕΛΓΑ είναι εκεί μόνο όταν δεν τον χρειάζεσαι, όλο τον υπόλοιπο καιρό είναι εξαφανισμένος, με τους υπηρεσιακούς να μην σηκώνουν ούτε τα τηλέφωνα, συνεχίζει. Λες και το κάνουν επίτηδες για να οδηγήσουν τον κόσμο στη χρεωκοπία, ακόμα και για ζημιές που είναι υπαρκτές και έχουν καταγραφεί.

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου οι προκαταβολές στους αμυγδαλοκαλλιεργητές της Λάρισας

Μέχρι τα µέσα Ιουλίου 2020 θα έχει καταβληθεί το µεγαλύτερο µέρος των αποζηµιώσεων για τις ζηµιές από τον παγετό που σηµειώθηκε τον Μάρτιο στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Πρόκειται για τον παγετό που σηµειώθηκε στις 16 και 17 Μαρτίου 2020, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, από τον οποίο προξενήθηκαν ζηµιές κυρίως σε καλλιέργειες αµυγδαλιάς, καθώς και σε πρώιµες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Τα παραπάνω απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λαρίσης της Ν∆, Μάξιµος Χαρακόπουλος.

Σύµφωνα µε τον κ. Βορίδη, «οι υπηρεσίες και η διοίκηση του ΕΛΓΑ παίρνουν όλα τα µέτρα για την απρόσκοπτη συνέχεια της εκτιµητικής διαδικασίας υπό τις παρούσες ιδιαίτερες συνθήκες», ενώ υπενθυµίζει ότι «µε απόφαση µετατίθεται η καταληκτική ηµεροµηνία καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το ασφαλιστικό έτος 2019, από τις 31 Μαρτίου στις 31 Μαΐου 2020» και διαβεβαιώνει ότι «αναµένεται µέχρι τα µέσα Ιουλίου 2020 να έχει καταβληθεί το µεγαλύτερο µέρος των αποζηµιώσεων για τον νοµό».

Αντίθετα, ούτε φωνή ούτε ακρόαση για τα ΠΣΕΑ του 2017 στους αμυγδαλοκαλλιεργητές της ίδιας περιοχής, υπόθεση για την οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι, ωστόσο, κανείς σ’ αυτή την φάση δεν δείχνει διατεθειμένος να πάρει στα χέρια του την καυτή πατάτα. Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση, μικροπολιτικής διαπάλης, εν προκειμένω μεταξύ παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία ζημιωμένοι βγαίνουν οι καλλιεργητές.


Η επιστολή Καρασμάνη προς τον Βορίδη

Ακολουθεί ολόκληρη η τελευταία επιστολή Καρασμάνη προς τον Βορίδη η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, έχει ημερομηνία 29/04/2020 και αναφέρει τα ακόλουθα:

«ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ 35% ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΜΕ… ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ»!

· ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

· ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΛΓΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ ΣΕ ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αρ. Πρωτ. 3944

ΠΕΛΛΑ 29/04/2020

Αγαπητέ Υπουργέ

Με έκπληξη διάβασα την επιστολή που μου έστειλες τις ημέρες του Πάσχα, στην οποία παραθέτεις τα γνωστά «επιχειρήματα» των τεχνοκρατών του ΕΛΓΑ, με τα οποία οι ίδιοι επιδιώκουν να μας πείσουν ότι – δήθεν – είναι ¨παράλογη¨ και άρα ανέφικτη η πρόταση για συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών αγροτών με οφειλόμενες προς αυτούς αποζημιώσεις.

Προφανώς, οι ίδιοι τεχνοκράτες δεν σε ενημέρωσαν για μια ανακοίνωσή μου στις 14 Απριλίου – σου την επισυνάπτω -με την οποία

κατέρριπτα ως απολύτως αβάσιμα όλα αυτά τα δήθεν «επιχειρήματα», τα οποία λίγες μέρες νωρίτερα είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από δω κι’ από κει προς «ενημέρωση» των ενδιαφερομένων παραγωγών.

Μου κάνει επίσης εντύπωση, αγαπητέ Υπουργέ ότι στα στοιχεία των τεχνοκρατών που παρατίθενται στην επιστολή σου, επιμελώς αποφεύγουν να διευκρινίσουν ότι η πρότασή μου για συμψηφισμό εισφορών με οφειλόμενες αποζημιώσεις, δεν αφορά όλη την Ελλάδα αλλά εκείνων στις περιοχές που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν και, μια εφαρμογή της σε όλη τη χώρα, έστω και για μια φορά μόνον – πιλοτικά όπως συνηθίζεται να λέγεται – πιστεύω ότι θα έβαζε σε τάξη όλες τις εκκρεμότητες και δυσλειτουργίες, θα «νοικοκύρευε» σε μεγάλο βαθμό το σύστημα ασφάλισης της αγροτικής μας παραγωγής, και θα αναδείκνυε στην πράξη το «κοινωνικό» προφίλ του ΕΛΓΑ.

Εκείνα δε που είναι επιεικώς απαράδεκτα, και δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα, είναι τα στοιχεία που σου έχουν δώσει να συμπεριλάβεις στην προς εμέ επιστολή σου, και τα οποία αφορούν σε αποζημιώσεις τελευταίων ετών. Είναι παντελώς ανακριβή! Για την πενταετία 2014-2018 αναφέρονται ως αποζημιώσεις ποσά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αρκεί να επισημάνω ότι μόνον για το 2017 και το 2018 με τις μεγάλες βροχοπτώσεις, ο ΕΛΓΑ δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση! Τα δε προηγούμενα χρόνια οι ζημιές ήταν απειροελάχιστες και, βέβαια, ανάλογα μικρές και οι αποζημιώσεις. Όσον αφορά στο 2019 το ποσό που αναφέρεται στην επιστολή ότι απαιτείται για να πληρωθούν αποζημιώσεις, είναι υπερβολικά διογκωμένο!

Το άλλο δήθεν «επιχείρημα» που λέει ότι με την αποδοχή της πρότασης συμψηφισμού εισφορών με οφειλόμενες αποζημιώσεις θα είναι ωσάν ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει μη ασφαλισμένους αγρότες, είναι όχι μόνον εξωφρενικό, αλλά – και κυρίως – εντελώς έξω από τον κοινωνικό χαρακτήρα και το πνεύμα αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τον Οργανισμό! Και σ’ αυτό απαντώ λεπτομερώς με την επισυναπτόμενη ανακοίνωσή μου.

Επιπλέον, δεν ευσταθεί σε καμιά περίπτωση – αντιθέτως, για όσους γνωρίζουμε καλά τις διαδικασίες αποτελεί πρωτάκουστη σοφιστεία – ο ανυπόστατος ισχυρισμός των τεχνοκρατών ότι, αν γίνει αποδεκτός ο συμψηφισμός κανείς αγρότης δεν θα πλήρωνε την ασφαλιστική εισφορά και δεν θα ήταν ποτέ ασφαλιστικά ενήμερος.

Ουδέν τούτου αναληθέστερον, αγαπητέ Υπουργέ. Έχουμε πάμπολλες περιπτώσεις που αγρότες έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, πχ το 2019, αλλά επειδή δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές του 2017 ή του 2018, οι παραγωγοί αυτοί δεν μπορούν να πάρουν αποζημίωση του 2019. Πρέπει να εξοφλήσουν άμεσα τα ασφάλιστρα των προηγουμένων ετών, προκειμένου να θεωρηθούν ασφαλιστικά ενήμεροι. Δηλαδή δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς και με κανένα τρόπο, και ας λένε ό,τι θέλουν κάποιοι «τεχνοκράτες»!

Το χειρότερο απ’ όλα, είναι η πρόταση που σου εισηγούνται οι ίδιοι τεχνοκράτες: Από τους πληγέντες παραγωγούς στους οποίους έχει καταβληθεί το 65% των αποζημιώσεών τους, και οι οποίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, να παρακρατηθεί το υπόλοιπο 35% που τους οφείλεται προκειμένου να συμψηφιστεί με… μελλοντικές εισφορές του 2020 και του 2021! Αυτό κι’ αν δεν είναι εξωφρενικό, ανάλγητο, απαράδεκτο και εξοργιστικό, για ανθρώπους που πώς και πώς περιμένουν τα χρήματα αυτού του 35% για να σταθούν στα πόδια τους, να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη δουλειά τους!!! Και αυτό το ανήκουστο ¨σενάριο¨, έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, μετά τις ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν, επικαλούμενες διαβεβαιώσεις «από την ηγεσία του Υπουργείου» ότι καταβάλλεται προσπάθεια αυτό το υπόλοιπο 35% να τους δοθεί τέλη Απρίλη με αρχές Μάη!

Ένα άλλο θέμα αφορά στην πρότασή μου να αξιοποιηθούν υπέρ των πληγέντων παραγωγών τα 50 εκατομμύρια του ΕΛΓΑ (δηλαδή χρήματα των αγροτών από τις ασφαλιστικές τους εισφορές) που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε καταθέσει από το 2015 στην Τράπεζα της Ελλάδος με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Με ενημερώνεις ότι τα χρήματα αυτά έχουν εξαντληθεί. Και ασφαλώς, γεννώνται πολλές απορίες για τη διαχείριση αυτών των χρημάτων από την προκάτοχό σου ηγεσία του Υπουργείου και την διοίκηση του Οργανισμού, που πρέπει να απαντηθούν: Να αναζητηθούν δηλαδή επίσημα έγγραφα για το πού και το πώς δαπανήθηκαν.

Το υπογραμμίζω αυτό διότι εμείς, όταν παραδώσαμε στην συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αφήσαμε στα ταμεία του ΕΛΓΑ 132 (εκατόν τριάντα δύο) εκατομμύρια εκ των οποίων τα 120 σε «κλειστές» προθεσμιακές καταθέσεις 2-3 μηνών και μετά από σχετικό πλειοδοτικό διαγωνισμό με τις συστημικές Τράπεζες, όπως γινόταν πάντοτε. Και, βέβαια, με εξοφλημένες όλες τις υποχρεώσεις του Οργανισμού και για το 2014!

Στόχος μας ήταν υπουργέ μου και πρέπει να είναι, όπως σου εξήγησα και κατ' ιδίαν. Να δημιουργήσουμε, έναν ενιαίο, ισχυρό, ευέλικτο, αποτελεσματικό, δίκαιο, κοινωνικό Ασφαλιστικό Οργανισμό. Διασφαλίζοντάς τον, με τριμερή χρηματοδότηση, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών, της αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων και κοινωνικών πόρων

Με εκτίμηση

Γιώργος Καρασμάνης

Υ.Γ.

Σύντομα θα επανέλθω, να σε ενημερώσω για προβλήματα που τώρα έχουν προκύψει και που αμαυρώνουν την εικόνα του ΕΛΓΑ, όπως: Ολόκληρα χωριά που έχουν ξεσηκωθεί για τα πορίσματα με τις εξόφθαλμα άδικες εκτιμήσεις ζημιών που κοινοποιούνται στους πληγέντες καλλιεργητές, και παραγωγοί που διαμαρτύρονται εντονότατα γιατί οι πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες κερασιών, καθώς επίσης και ποικιλίες επιτραπέζιων και συμπύρηνων ροδακίνων που έχουν πληγεί από τις κάτω του μηδενός θερμοκρασίες μέσα στον Απρίλιο, ζημιά την οποία ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει.

Γ.Κ.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ