ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Δακοκτονία: Οι παραγωγοί ζητούν γραμμή για τηλεφωνικά παράπονα

0

Έναν πενταψήφιο αριθμό καταγγελιών και παραπόνων (ακόμα και ανώνυμων), για τη δακοκτονία, ζητάει από την Περιφέρεια Κρήτης ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, στο πλαίσιο των προτάσεών του για τη φετινή καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. «Το πρώτο και κύριο θέμα είναι η διασφάλιση της φετινής παραγωγής ελαιόκαρπου και ελαιολάδου, όσον αφορά και την ποσότητα αλλά και την ποιότητα. Ένα θέμα που αναγκαία περνάει μέσα από τη σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας αλλά και της φυτοπροστασίας της ελιάς γενικότερα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΤΕΚ.

«Οι μεγαλύτερες ζημιές και απώλειες, εκτός των έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν την περυσινή χρονιά, αποδείχτηκε ότι προήλθαν από τη δακοκτονία και τον τρόπο εφαρμογής και ελέγχου των ψεκασμών», αναφέρει στην επιστολή ο ΣΥΤΕΚ, τονίζοντας ότι «στόχος είναι η αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους παραγωγούς, και να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο για να συντονιστούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση».

Αναλυτικά στην επιστολή του ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης αναφέρει τα εξής: «Το πρώτο και κύριο θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν η διασφάλιση της φετινής παραγωγής ελαιόκαρπου και ελαιολάδου, όσον αφορά και την ποσότητα αλλά και την ποιότητα. Ένα θέμα που αναγκαία περνάει μέσα από τη σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας, αλλά και της φυτοπροστασίας της ελιάς γενικότερα.

Όλα τα μέλη αναφέρθηκαν στη ζημιά της προηγούμενης χρονιάς και τις απώλειες που έχουν υποστεί όλοι οι εμπλεκόμενοι, παραγωγοί, ελαιουργοί, έμποροι και τυποποιητές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη δημιουργία αυτού του αποτελέσματος, εκτός των έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν την περυσινή χρονιά, αποδείχτηκε ότι προήλθε από τη δακοκτονία και τον τρόπο εφαρμογής και ελέγχου των ψεκασμών.

Στόχος του ΣΥΤΕΚ είναι η αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους παραγωγούς, και να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο για να συντονιστούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση».

Παρακάτω στην επιστολή ο ΣΥΤΕΚ αναλύει τις προτάσεις του, που έχουν ως εξής:

«Για να αποφύγουμε μια νέα δυσάρεστη χρονιά και μετά από διεξοδική συζήτηση, το Δ.Σ. του ΣΥΤΕΚ κατέληξε και προτείνει στην Περιφέρεια Κρήτης τα παρακάτω:

* Η Περιφέρεια Κρήτης να ορίσει έναν υπεύθυνο-συντονιστή για την εφαρμογή του προγράμματος στο νησί, ο οποίος σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ θα επιβλέπει την υλοποίηση του προγράμματος αλλά και θα ενημερώνει για τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

* Γνωστοποίηση των ψεκασμών από τις ανά νομό ΔΑΟΚ στον ΣΥΤΕΚ και στο Τύπο, για να κινητοποιούνται ανάλογα οι παραγωγοί ανά περιοχή, για μεγαλύτερη παρακολούθηση και έλεγχο των ψεκασμών. Επίσης να ελέγχονται και οι περιφραγμένοι ελαιώνες, οι οποίοι δημιουργούν εστίες εάν δε γίνουν δολωματικοί ψεκασμοί.

* Δημιουργία ιστοσελίδας από την Περιφέρεια για τη δακοκτονία, όπου θα αναρτώνται οι μετρήσεις δακοπληθυσμού και οι σχετικές ανακοινώσεις.

* Η Περιφέρεια να δημιουργήσει έναν 5ψήφιο αριθμό, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει καταγγελίες (ανώνυμα αν επιθυμεί) και παράπονα για τους ψεκασμούς, και τα όργανα της Περιφέρειας άμεσα να ελέγχουν και να διορθώνουν ή να επιβάλλουν ποινές στους εργολάβους που αθετούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

* Εφαρμογή GPS σε κάθε τρακτέρ για τη σωστή παρακολούθηση του κάθε δρομολογίου ψεκασμού.

* Ο κάθε τομεάρχης να ελέγχει περιορισμένο αριθμό τρακτέρ, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση και ο έλεγχος σωστής εφαρμογής του προγράμματος.

* Προτείνουμε τον εμπλουτισμό των φαρμάκων με εγκεκριμένη χρωστική (εγκεκριμένη για αποφυγή επιμολύνσεων), ώστε να υπάρχει καλύτερο αποτύπωμα στους ελαιώνες και να διευκολύνεται ο έλεγχος σωστής εφαρμογής.

* Απαγόρευση εξαίρεσης οικισμών από τη δακοκτονία και να καθίσταται υποχρεωτική η δακοκτονία παντού.

* Τα φάρμακα θα πρέπει να δίδονται από τους τομεάρχες, οι οποίοι θα επιβλέπουν την προετοιμασία κάθε βυτίου, διότι έχει παρατηρηθεί να διατίθενται μετά τα φάρμακα αυτά στο παραεμπόριο.

* Να πιέσουμε και να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα χρήματα για τη δακοκτονία και να διπλασιαστεί ο αριθμός των τομεαρχών. Οι τομεάρχες να κινούνται ομαδικά στην περιοχή που λαμβάνει χώρα ο ψεκασμός, ανεξάρτητα από την περιοχή δικαιοδοσίας τους.

* Το κάθε τρακτέρ να διαθέτει και ένα εργάτη, ο οποίος θα είναι αυτός που θα ψεκάζει και όχι ο οδηγός.

* Οι Δήμοι με κάποιο τρόπο, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να διαθέσουν γεωτεχνικούς στη δακοκτονία και ειδικότερα στο θέμα του ελέγχου.

* Να διοργανωθούν ημερίδες ενημέρωσης των παραγωγών για τη σωστή δακοκτονία-φυτοπροστασία και τη χρήση των νόμιμων φυτοφαρμάκων.

Εάν καταφέρουμε και εφαρμόσουμε τα παραπάνω, η οργάνωση και υλοποίηση της δακοκτονίας θα γίνει πιο αποτελεσματική και δε θα υποστούμε ξανά την περσινή ζημιά».

Ο ΣΥΤΕΚ επίσης σύστησε επιτροπή δακοκτονίας η οποία αποτελείται από τα παρακάτω μέλη του Δ.Σ.: Ευάγγελος Πρωτογεράκης (νομός Ηρακλείου), Ελευθέριος Ρενιέρης (νομός Χανίων), Γεώργιος Νικολαράκης (νομός Λασιθίου) και Ελευθερία Γερμανάκη (νομός Ρεθύμνου).

Σύσκεψη στο Ρέθυμνο - Κοινή συστράτευση φορέων

Την ίδια ώρα, το συνεταιριστικό κίνημα της Κρήτης, η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών, ο ΣΕΔΗΚ και η ΠΕΔ Κρήτης έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στην υπόθεση της δακοκτονίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι, στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ρέθυμνο σύσκεψη στην οποία επισημάνθηκε η ανάγκη να διαφυλαχτεί η υπεραξία του αγροτικού τομέα και κυρίως του ελαιόλαδου. Ο πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, ο πρόεδρος ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Αμπελουργών-Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, και εκπρόσωποι από Ενώσεις του νησιού, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους παρακολουθώντας στενά - όπως συμφώνησαν - κάθε ενέργεια, ώστε φέτος οι ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης να μη βιώσουν την περυσινή καταστροφική χρονιά εξαιτίας της επέλασης του δάκου.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ