ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αγρότες: Από το Δάκο στον κορωνοϊό ... ένας εφιαλτικός δρόμος!

0

dakΗ θύελλα του κορωνοϊού σαρώνει την ανθρωπότητα και η αρχική διαπίστωση των ντόπιων παραγωγών -που σημειωτέον ακόμα μετρούν τις πληγές απ’ τα “χτυπήματα” του δάκου - είναι ότι “δυστυχώς ο κόσμος περνά τη μεγαλύτερη κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο” .

Λειτουργώντας ίσως και προνοητικά, η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης με δημόσια παρέμβασή της υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης και ανασυγκρότησης της “βαριάς βιομηχανίας της αγροτικής παραγωγής”, “ώστε σε ένα απαισιόδοξο μελλοντικό σενάριο να έχουμε αυτάρκεια αγροτικών προϊόντων”.

Από την Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης τονίζεται, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η σπουδαιότητα του να “υπάρξει άμεση εθνική αγροτική πολιτική η οποία να εναρμονιστεί με την νέα Κ.Α.Π. για την στήριξη των καλλιεργειών ώστε να παραχθούν προϊόντα”.

Κρίνεται “άμεση” η “ανάγκη στήριξης του ταμείου του ΕΛΓΑ και βεβαίως το επόμενο διάστημα” θα πρέπει “να δούμε μέσα από το πρίσμα των εξελίξεων πώς θα μπορέσει να στηριχθεί ο παραγωγός ο οποίος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ίσως από κάποιες έκτακτες ενισχύσεις. Ας μην ξεχνάει η κοινωνία μας ότι ο παραγωγός - γεωργός συνεχίζει και μάχεται μέσα από τα προβλήματα και το ολοένα αυξητικό κόστος της καλλιέργειας”.

Οι εξελίξεις είναι πράγματι αβέβαιες σε όλα τα πεδία, όπως ορθά παρατηρεί η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, που καλεί την ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να φανεί αντάξια των προσδοκιών. Στη χώρα μας ευτυχώς πάρθηκαν μέτρα πολύ γρήγορα για το καλό όλων μας, αλλά και εμείς ως μονάδες πρέπει να δείξουμε υπεύθυνη στάση αυτές τις δύσκολες στιγμές, καθώς η χώρα μας παλεύει με δύο εχθρούς, έναν αόρατο και την Τουρκία με τις επεκτατικές βλέψεις της”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης:

“Δυστυχώς ο κόσμος περνά τη μεγαλύτερη κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ζούμε περίεργες καταστάσεις που οι εξελίξεις είναι αβέβαιες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να φανεί αντάξια των προσδοκιών. Στη χώρα μας ευτυχώς πάρθηκαν μέτρα πολύ γρήγορα για το καλό όλων μας, αλλά και εμείς ως μονάδες πρέπει να δείξουμε υπεύθυνη στάση αυτές τις δύσκολες στιγμές, καθώς η χώρα μας παλεύει με δύο εχθρούς, έναν αόρατο και την Τουρκία με τις επεκτατικές βλέψεις της.

Όσον αφορά τα μείζον θέματα της οργάνωσης Ο.Α.Ε.Κ:

Η χώρα μας δεν παράγει προϊόντα σε ποσότητα ικανά για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ δίνονται από τη χώρα μας για την εισαγωγή φυτικών και ζωικών προϊόντων.

Προτείνουμε:

Να υπάρξει άμεση εθνική αγροτική πολιτική η οποία να εναρμονιστεί με την νέα Κ.Α.Π. για την στήριξη των καλλιεργειών ώστε να παραχθούν προϊόντα.

Άμεση ανάγκη στήριξης του ταμείου του ΕΛΓΑ και βεβαίως το επόμενο διάστημα να δούμε μέσα από το πρίσμα των εξελίξεων πώς θα μπορέσει να στηριχθεί ο παραγωγός ο οποίος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ίσως από κάποιες έκτακτες ενισχύσεις. Ας μην ξεχνάει η κοινωνία μας ότι ο παραγωγός - γεωργός συνεχίζει και μάχεται μέσα από τα προβλήματα και το ολοένα αυξητικό κόστος της καλλιέργειας. Οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία μέρα με τη μέρα, η βαριά βιομηχανία της αγροτικής παραγωγής πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να στηριχθεί, ώστε σε ένα απαισιόδοξο μελλοντικό σενάριο να έχουμε αυτάρκεια αγροτικών προϊόντων.

Σημείωση: Η διαδικασία ΟΣΔΕ έκλεισε λόγο του άμεσου μείζον προβλήματος που υπάρχει αυτήν την περίοδο στην χώρα μας (ιός) με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην έχουν ενεργοποιήσει τα δικαιώματά τους, ως συνέπεια δημιουργείται πρόβλημα στην έκδοση της αγροκάρτας που αποτελεί ένα βοηθητικό εργαλείο στα χέρια του αγρότη για να καλύψει μερικές αγροτικές δαπάνες. Καλό θα ήταν να βρεθεί μία φόρμουλα για την επίλυση του ζητήματος αυτού οπού όπως είμαστε σε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ για το θέμα αυτό και όχι μόνο. Επιτακτική εθνική ανάγκη η άμεση στήριξη του πρωτογενή τομέα.

Υ.Γ Συντασσόμαστε με τις οδηγίες της πολιτείας για το καλό όλων μας. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.!!!

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Ο.Α.Ε.Κ”

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ