ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σχεδόν στα περυσινά επίπεδα έκλεισε η τουριστική σεζόν

0

hotelΜε μικρή μείωση τουριστικών αφίξεων της τάξης του 0,58% από το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” κλείνει η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.

“Από την 1η Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου ταξίδεψαν περίπου 40.000 λιγότεροι ξένοι επισκέπτες από πέρυσι” είπε στην “Π” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, επισημαίνοντας ότι τα κενά μετά την πτώχευση της ThomasCookκαλύφθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους. Έτσι, ουσιαστικά η σεζόν από άποψη αφίξεων είναι σχεδόν στα περυσινά επίπεδα.

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι έχουμε συνολικά μείωση εισπράξεων από 5%-6%.

Οι πρωτιές

Ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε ότι τα στοιχεία του αεροδρομίου δείχνουν ότι στην πρώτη πεντάδα οι τουρίστες που μας επισκέφθηκαν είναι 879.537 Γερμανοί, 441.744 Άγγλοι, 350.407 Γάλλοι, 272.287 Ρώσοι και 200.997 Ολλανδοί.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων λέει ότι οι τουριστικοί επιχειρηματίες περιμένουν τώρα να δουν πώς θα μοιραστεί η τουριστική πίτα, μετά την πτώχευση της ThomasCook, ενώ υπογράμμισε ότι το κενό θα καλυφθεί από άλλους τουρ οπερέιτορ το 2020.

“Το θετικό είναι, σχολίασε, ότι η Ελλάδα έχει εδραιώσει τη θέση της στο διεθνές τουριστικό γίγνεσθαι και αυτό στο οποίο πρέπει συνεχώς να δίνουμε έμφαση είναι στην ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος μας, γεγονός που σημαίνει καλύτεροι πελάτες, περισσότερα έσοδα”.

Χάρης Θεοχάρης: “Το 2020 προσβλέπουμε σε αύξηση εισπράξεων 10%”

Για την πορεία της φετινής σεζόν μετά την πτώχευση της Thomas Cook αλλά και τις προοπτικές που διαφαίνονται για το 2020 μίλησε σε συνέντευξή του στο capital.gr ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Μεταξύ άλλων είπε:

“Το πόσο θα μας επηρεάζει το κλείσιμο της Thomas Cook τη σεζόν του 2020 είναι πλέον γνωστό. Περίπου μισό δισ. ευρώ είναι το κόστος από τα συμβόλαια που δεν θα υλοποιηθούν.

Για να είμαστε όμως ξεκάθαροι, το ποσό αυτό δεν είναι μια υπαρκτή απώλεια, αλλά μια δυνητική, για την οποία έχουμε στα χέρια μας εργαλεία για να τη μετριάσουμε.

Πρέπει να δουλέψουμε με τις αεροπορικές εταιρείες, ώστε να καλυφτούν οι 1,6 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις οι οποίες χάθηκαν. Να είμαστε σε επαφή με τους tour operators για τα συμβόλαια με τους ξενοδόχους.

Την ίδια ώρα έχουμε πάρει μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού που έχουν πληγεί. Και από κει και πέρα, θα έχουμε τη δυνατότητα με μια πιο επιθετική καμπάνια προβολής να μπορέσουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.

Το θετικό είναι πως η πτώση της Thomas Cook δεν πλήττει την εικόνα της χώρας μας ως προορισμός και η επαφή των τουριστών με την Ελλάδα έχει μείνει άρρηκτη”.

Ισοσκελίζονται οι ζημιές

– Τελικά το “καλάθι” των εσόδων από τον τουρισμό θα είναι φέτος κατά 500 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο όπως έχετε εκτιμήσει; Και ποιο είναι το επόμενο στοίχημα στα τουριστικά μεγέθη;

“Ο καλός καιρός του Οκτωβρίου έχει βοηθήσει στη διατήρηση της τουριστικής κίνησης και στη θετική πορεία των εσόδων, ισοσκελίζοντας τις ζημιές στις εισπράξεις από τα πακέτα της Thomas Cook που ακυρώθηκαν. Πιστεύω πως τα έσοδα θα είναι υψηλότερα σε αυτό το επίπεδο σε σχέση με πέρσι.

Ο στόχος μας για το 2020 θα είναι η σταθεροποίηση των τουριστικών μεγεθών, ίσως με μια μικρή άνοδο στον αριθμό των ξένων επισκεπτών. Για τις εισπράξεις, προσβλέπουμε σε αύξηση γύρω στο 10% σε σύγκριση με φέτος.

Είναι λοιπόν σημαντικό να ξεκινήσουμε να εστιάζουμε από τώρα στο ποιοτικό κομμάτι του τουρισμού και όχι στο ποσοτικό. Έχουμε ξεκινήσει τις διεργασίες για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και ήδη μιλάμε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για να θέσουμε σε εφαρμογή το πλάνο υλοποίησης. Τους ερχόμενους μήνες θα έχουμε να πούμε πολλά περισσότερα”.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ