ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αλλάζει τακτική η νέα ΚΑΠ: Το βάρος σε κτηνοτροφία και τοπικά προϊόντα

0

Κυρίαρχο βάρος στην παραγωγή προϊόντων εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις ενισχύσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετά το 2020.

Στο μεταξύ, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το αν θα γίνεται η αξιολόγηση των επιδόσεων των κρατών-μελών κάθε ένα ή κάθε δύο χρόνια.

Τις πληροφορίες αυτές έχει και καταθέτει στη “Νέα Κρήτη” και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης, που δηλώνει αισιόδοξος για τη νέα ΚΑΠ, αλλά κάνει και τις δικές του προτάσεις προκειμένου να αλλάξει επιτέλους η κατάσταση στην αγροτική οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχυθεί η παραγωγή των προϊόντων!

Αναλυτικότερα, για την ΚΑΠ μετά το 2020 η Επιτροπή πρότεινε τη μετάβαση από μια πολιτική βασισμένη στη συμμόρφωση σε μια πολιτική που θα βασίζεται στις επιδόσεις και θα επικεντρώνεται στις εκροές και τα αποτελέσματα (το «νέο μοντέλο υλοποίησης»). Η αρχή αυτή υποστηρίχτηκε εν γένει από τα κράτη-μέλη.

Οι βασικές συνιστώσες του πλαισίου επιδόσεων του «νέου μοντέλου υλοποίησης» είναι το σύστημα διακυβέρνησης, η ετήσια εκκαθάριση επιδόσεων και η επανεξέταση των επιδόσεων.

Η πρόταση της Επιτροπής ορίζει ετήσια επανεξέταση των επιδόσεων, συνδεδεμένη με ετήσια ορόσημα με βάση δείκτες αποτελεσμάτων. Πολλά κράτη-μέλη έχουν κατακρίνει αυτή την προσέγγιση δεδομένης της πείρας τους από το τρέχον σύστημα επιδόσεων που εφαρμόζεται στην αγροτική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ότι τα ετήσια ορόσημα θα επιφέρουν σημαντικό διοικητικό φόρτο. Επιπλέον, με την ετήσια επανεξέταση των επιδόσεων θα υπήρχε ο κίνδυνος να επιβληθούν κυρώσεις μάλλον στις εσφαλμένες εκτιμήσεις ετήσιων ορόσημων, παρά στην πρόοδο της εφαρμογής της ΚΑΠ.

Ως εκ τούτου, η αυστριακή προεδρία πρότεινε να αντικατασταθούν τα ετήσια ορόσημα από διετή ορόσημα και η ετήσια επανεξέταση των επιδόσεων από διετή επανεξέταση, και να αυξηθεί από 25% σε 35% η πιθανή απόκλιση από τις προγραμματισμένες τιμές-ορόσημο που δε χρειάζεται αιτιολόγηση, διατηρώντας παράλληλα την ετήσια εκκαθάριση επιδόσεων, όπως ορίζεται στον οριζόντιο κανονισμό. Πολλά κράτη-μέλη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αλλαγή αυτή, ενώ ορισμένα από αυτά ζήτησαν ακόμη μικρότερη συχνότητα υποβολής εκθέσεων και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό πιθανής απόκλισης.

ΜΥΡΩΝ ΧΙΛΕΤΖΑΚΗΣ

«Είναι στη σωστή κατεύθυνση»

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο Μύρων Χιλετζάκης τόνισε: «Μέχρι τέλος του χρόνου το κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει επίσημα να έχει δώσει τον δικό του σχεδιασμό. Και η Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζει τη νέα ΚΑΠ από το 2020, που είναι η χρονιά-γέφυρα για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Ήδη βλέπουμε ότι στρέφονται στο κομμάτι της παραγωγής. Ήδη ο επίτροπος Γεωργίας έχει δώσει έγκριση για ένα δάνειο της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, που θα το πάρουν νέοι αγρότες για επενδυτικά προγράμματα και για καλλιεργητικά προγράμματα. Βλέπουμε ότι δίνουν μεγάλο βάρος στην ευφυή γεωργία. Δηλαδή να έχουμε καινούργιες, καινοτόμες ιδέες μέσω υπολογιστών, στο πλαίσιο της ευφυούς γεωργίας, που αυτή η γεωργία θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στην παραγωγή.

Και πάμε σε ένα παράδειγμα: Σήμερα η κτηνοτροφία της Κρήτης καταρρέει κυριολεκτικά επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πωλούνται και οι τιμές έχουν πέσει. Το κρέας είναι πάμφθηνο. Ενώ βλέπουμε την ίδια ώρα τη χοιροτροφία και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε όλη την Ευρώπη, λόγω του πλήγματος που έχει δεχτεί η Κίνα. Θα πρέπει, λοιπόν, η δική μας η κτηνοτροφία να ενισχυθεί. Και τα δικά μας προϊόντα να μπορούν να προωθηθούν μέσα από τον τουρισμό. Και θα ήταν ευχής έργον στη νέα προγραμματική περίοδο να “παντρευτεί” ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό»...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ