ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ο Φεβρουάριος που λάβωσε την Κρήτη...

0

Πέντε νεκροί, 7 ισοπεδωμένες γέφυρες, αρχικά 100, και σήμερα 20 χωριά και οικισμοί αποκλεισμένα, βομβαρδισμένοι δρόμοι, κατολισθήσεις, ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η θεομηνία που χτύπησε την Κρήτη, δύο φορές μέσα στον Φεβρουάριο, άφησε πίσω της συντρίμμια και φόβο.

Η βροχή που τόσο πολύ ζητούσε η γη, έγινε κατάρα. Απίστευτες ποσότητες νερού έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες, και το ήδη διαβρωμένο χώμα στάθηκε ανίκανο να την απορροφήσει με αποτέλεσμα εικόνες που ακόμα και οι παλαιότεροι δεν θυμούνται να έχουν ζήσει στο νησί.

Εικόνες Αποκάλυψης και φυσικά φαινόμενα με τεράστια δύναμη, που άλλαξαν τη φυσιογνωμία και τη μορφολογία τεράστιων εκτάσεων.

Ο ανθρώπινος παράγοντας καθοριστικός και σε αυτές της θεομηνίες: μπαζωμένα ρέματα, εγκληματικές παρεμβάσεις στη φύση, γέφυρες που χρηματοδοτήθηκαν αλλά δεν κατασκευάστηκαν ποτέ, άλλες που δεν ενισχύθηκαν για να είναι ασφαλείς, αφύλακτες "ιρλανδικές διαβάσεις" και μέσα σε όλα αυτά η τεράστια δύναμη των φυσικών φαινομένων, που είναι ανίκητη.

Ο Φεβρουάριος λάβωσε την Κρήτη, και θα μείνει στη μνήμη μας, μέχρι την επόμενη καταστροφή. Η φύση δεν παίζει, ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων πρέπει να αλλάξει εκ θεμελίων από υπουργεία, περιφέρειες και δήμους στη μίζερη Ελλάδα της κρίσης που χάνεται στη γραφειοκρατία, τα συμφέροντα, την ανικανότητα και την ανευθυνότητα.

Το ίδιο πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος που εμείς οι πολίτες αντιμετωπίζουμε τα στοιχεία της φύσης. Δεν τα ξέρουμε όλα, για την ακρίβεια δεν ξέρουμε τίποτα. Ο κώνος και η πορτοκαλί λωρίδα, όπου αυτά τοποθετήθηκαν, μπήκαν για κάποιο λόγο. Το να τα παίρνεις σβάρνα με το αυτοκίνητο και να επιμένεις να περάσεις, όπως παρατηρήθηκε σε επικίνδυνα σημεία τόσο στο Ηράκλειο όσο και στη Μεσαρά, πρέπει να μας ανησυχεί. Πολύ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ