Την ανάγκη να ενισχυθεί η ουκρανική αεράμυνα επανέλαβε σε ανάρτησή του στο X την Πέμπτη (2/7) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ύστερα από τη νύχτα κόλασης που έζησε το Κίεβο ύστερα από μπαράζ ρωσικών επιθέσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 80 να τραυματιστούν.
«Η παροχή μέσων αεράμυνας στην Ουκρανία αποτελεί απόλυτη και κρίσιμη προτεραιότητα. Οι συνεισφορές στο πρόγραμμα PURL παραμένουν ουσιώδεις, καθώς συμβάλλουν άμεσα στη διάσωση ζωών. Κάθε διμερής συμφωνία που επιτυγχάνουμε με τους εταίρους μας στον τομέα της αεράμυνας κάνει πραγματικά τη διαφορά. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε ηγέτη που παρέχει τη βοήθειά του», ανέφερε.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των συμφωνιών μας για την παραγωγή δυνατοτήτων αντιμετώπισης βαλλιστικών πυραύλων. Προσβλέπουμε επίσης θερμά σε μια απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις άδειες για τα συστήματα Patriot και άλλες μορφές συνεργασίας. Αυτού του είδους τα βήματα μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο και να αποτρέψουν επιθέσεις όπως αυτή. Ευχαριστώ όλους όσοι στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, του λαού μας και των προσπαθειών μας για την προστασία της ζωής», πρόσθεσε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε ότι το τίμημα για τους κατοίκους του Κιέβου: «Προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι, δυστυχώς, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτό το ρωσικό πλήγμα. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους οικείους τους. Περισσότεροι από 90 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Όσοι χρειάζονται βοήθεια λαμβάνουν κάθε αναγκαία συνδρομή. Πέντε άτομα τραυματίστηκαν στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ανάμεσά τους και ένα παιδί, και άλλα δύο στην περιφέρεια του Κιέβου, όπου στοχοποιήθηκαν επίσης μη στρατιωτικές υποδομές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Ρωσία έπληξε επίσης τις περιφέρειες Σούμι, Ντνίπρο, Ζαπορίζια και Τσερκάσι» σημείωσε ακόμη.
«Συνολικά, η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερους από 70 πυραύλους διαφόρων τύπων κατά της Ουκρανίας μέσα στη νύχτα —εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι— καθώς και περίπου 500 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), συμπεριλαμβανομένων των τύπου «Shahed» με κινητήρα τζετ. Το κύριο πλήγμα κατευθύνθηκε προς το Κίεβο. Οι δυνάμεις αεράμυνάς μας κατάφεραν να καταρρίψουν σημαντικό αριθμό των εισερχόμενων στόχων, αλλά όχι όλους», κατέληξε.
cnn.gr
