ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Αποκλιμάκωση με την Τουρκία με στόχο την ένταξη στο ΝΑΤΟ το σχέδιο της Λευκωσίας

0

 Να εκμεταλλευτεί την επερχόμενη προεδρία της στο Συμβούλιο της ΕΕ με σκοπό να αμβλύνοντας τις εντάσεις με την Τουρκία να λάβει ανταλλάγματα προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, στοχεύει η Κύπρος, σύμφωνα με το Politico.

Σύμφωνα με το Politico, "κλειδί" στην όλη υπόθεση είναι να πειστεί η Τουρκία να συμφωνήσει να ενταχθεί η Κύπρος στο πρόγραμμα Συνεργασίας για την Ειρήνη, ενδεχόμενο το οποίο χαρακτηρίζεται ως πρώτο βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια η Λευκωσία θα άρει σταδιακά τα εμπόδια που θέτει μαζί με την Αθήνα στη στενότερη συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας.

"Μπορούμε να οραματιστούμε μια σταδιακή προσέγγιση με βήματα από την Τουρκία για την ένταξη της Κύπρου στο PfP και παράλληλα θετικά βήματα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πάντα σε συνδυασμό με την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου", δήλωσε σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει ήδη συζητήσει την εν λόγω πρόταση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε και με τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ενώ χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στη βορειοατλαντική συμμαχία ως "φυσική εξέλιξη".

Υπενθυμίζεται ότι καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να ασκήσουν βέτο σχετικά με την ένταξη μιας χώρας στη συμμαχία και η Τουρκία κάνει χρήση του εν λόγω δικαιώματος και δεν επιτρέπει την ένταξη της Κύπρου.

Τη ίδια στιγμή Κύπρος και Ελλάδα, βάζουν προσκόμματα στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα Δράσης για την Ασφάλεια για την Ευρώπη της ΕΕ, ύψους 150 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, Λευκωσία και Αθήνα αρνούνται την ένταξη της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, με την Άγκυρα να εμποδίζει το ΝΑΤΟ να κοινοποιεί διαβαθμισμένες πληροφορίες στον EDA.

Καθορισμός της ατζέντας

Όπως σημειώνει το Politico με την ανάληψη της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Λευκωσία θα καθορίσει την ατζέντα. Ο Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά τον θεσμικό ρόλο της Κύπρου και ότι είναι έτοιμος να προσκαλέσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 23-24 Απριλίου.

Παρόλο που η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σκοπεύει να θέσει την άμυνα, την ασφάλεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία στην κορυφή της ατζέντας της προεδρίας της.

Ένα βασικό ζήτημα θα είναι η διαμόρφωση της απάντησης της ΕΕ στο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, μια προσπάθεια που ο Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε "όχι τέλεια, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει μια πρόταση στο τραπέζι".

"Η εκλογή Τραμπ στέλνει ένα μήνυμα στην ΕΕ ότι η Αμερική δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, επομένως ως ΕΕ, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να συνεργαστούμε περισσότερο μεταξύ μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν προκλήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, είστε επίσης πιο χρήσιμοι για τους Αμερικανούς", είπε.

Παρά το γεγονός ότι δεν συμμετέχει στη συμμαχία, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κύπρος συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, ώστε ο οπλισμός της και η οργάνωση της εθνοφρουράς της να πληρούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, μέχρι η πολιτική κατάσταση να επιτρέψει την ένταξή της.

Η Λευκωσία ενισχύει σημαντικά τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απομακρύνοντας τους ιστορικούς δεσμούς της με τη Μόσχα.

Συνομιλίες για την Κύπρο

Η κυπριακή προεδρία θα πιέσει επίσης για δράση για τον τερματισμό της διχοτόμησης διαίρεσης της Κύπρου.

Ο Χριστοδουλίδης και ο Έρχουρμαν θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άντζελα Ολγκίν, την Πέμπτη, την πρώτη τέτοια σύνοδο κορυφής εδώ και αρκετά χρόνια.

"Από τη μία πλευρά, πρέπει να επιβεβαιώσουμε τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν έως το 2017 και, από την άλλη, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις. Εάν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση, πιστεύω ότι μια λύση στο κυπριακό είναι εφικτή", είπε ο Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι η Κύπρος στοχεύει να ενταχθεί στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν το επόμενο έτος. "Ο στόχος είναι να είμαστε τεχνικά έτοιμοι μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια η επιτροπή να υποβάλει σύσταση προς τα κράτη μέλη το 2026".

 TheToc 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

KPRINT Banner
ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Αποκλιμάκωση με την Τουρκία με στόχο την ένταξη στο ΝΑΤΟ το σχέδιο της Λευκωσίας

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ