ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ... μετρητών σε ξένα νομίσματα κατέγραψαν οι Ρώσοι τον Φεβρουάριο

0

Τα ρωσικά νοικοκυριά την 1η Φεβρουαρίου κατέγραψαν ρεκόρ μετρητών σε ξένα νομίσματα, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 7,33 τρισεκατομμύρια ρούβλια (105 δισ. δολάρια), σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας.

Ο αριθμός του Φεβρουαρίου είναι ο υψηλότερος τουλάχιστον από το 2018, όταν δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με την ρωσική κεντρική τράπεζα. Οι περισσότερες από τις εισροές προήλθαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη απαγόρευσαν πέρυσι την αποστολή χαρτονομισμάτων δολαρίου και ευρώ στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, όσοι ταξιδεύουν σε χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις, όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή ορισμένες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στη Ρωσία.

«Η αύξηση των μετρητών που κατέχει ο πληθυσμός εν μέσω περιορισμών στην ανάληψη δολαρίων και ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς στο εσωτερικό της Ρωσίας σημαίνει μόνο ένα πράγμα: η εισαγωγή χαρτονομισμάτων ξεπέρασε την εξαγωγή», δήλωσε στο RBC newswire ο Egor Susin, διευθύνων σύμβουλος της Gazprombank Private Banking.

Οι άνευ προηγουμένου περιορισμοί στην κεντρική τράπεζα πέρυσι μπλόκαραν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της.

Ωστόσο, η Ρωσία μπόρεσε να αποταμιεύσει στο εξωτερικό περίπου το ένα τρίτο του απροσδόκητου ποσού των 227 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κέρδισε πέρυσι από τις εξαγωγές εμπορευμάτων της.

 

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ