ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» από τη Σλοβακία για τη διάθεση των σοβιετικών MIG-29 στο Κίεβο

0

Την παράδοση 13 μαχητικών αεροσκαφών MiG-29, σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, αποφάσισε το πρωί της Παρασκευής (17/3) η κυβέρνηση της Σλοβακίας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντουαρντ Χέγκερ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», σύμφωνα με το Associated Press.

Νωρίτερα, ο Χέγκερ σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι η στρατιωτική βοήθεια αυτή ήταν το «κλειδί» για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της και ολόκληρη την Ευρώπη ενάντια στη Ρωσία.

Η Σλοβακία ως αποζημίωση για την παράδοση του στόλου των MiG-29 μαχητικών αεροσκαφών θα λάβει 200 ​​εκατομμύρια ευρώ (213 εκατομμύρια δολάρια) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ (745 εκατομμύρια δολάρια), δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

Παράλληλα, η Σλοβακία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 14 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70/72, αλλά η παράδοση αναβλήθηκε για τις αρχές του 2024.

Προτού ληφθή η απόφαση αυτή, ο υπουργός Άμυνας, Γιαροσλάβ Ναντ, είχε εξηγήσει ότι η Σλοβακία δεν χρειάζεται πλέον αυτά τα μαχητικά και θα μπορούσε είτε να τα πουλήσει είτε να τα δώσει στην Ουκρανία, την οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Η κίνηση αυτή καθιστά τη Σλοβακία τη δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ που ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης, μετά την Πολωνία.

Να σημειωθεί ότι, η Σλοβακία είχε καθήλωσε τα MiG-29 το καλοκαίρι του 2022, αφενός λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αφετέρου επειδή οι τεχνικοί που τα συντηρούσαν ήταν Ρώσοι, οι οποίοι μετά την έναρξη του πολέμου επέστρεψαν στην πατρίδα τους.
Αύξηση της εμπλοκής μελών του ΝΑΤΟ «βλέπει» ο Πεσκόφ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι τα αεροπλάνα που υποσχέθηκαν ήταν ένα άλλο παράδειγμα μελών του ΝΑΤΟ που «αυξάνουν το επίπεδο της άμεσης εμπλοκής τους στη σύγκρουση».

Συμπλήρωσε δε, ότι, «οι παραδόσεις εξοπλισμού φυσικά δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο στην έκβαση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αντιθέτως, μπορεί να φέρει περισσότερα προβλήματα στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό».

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ