ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή "παγωμάρα" για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ - Ο δύσκολος δρόμος του Κιέβου

0

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιχειρήσουν να μετριάσουν τις προσδοκίες της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς εντος του μπλοκ εκφράζονται διαφωνίες και οι εταίροι εμφανίζονται διχασμένοι.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναμένεται να συναντηθούν με τον Ζελένσκι στο Κίεβο εντός της ημέρας για ευρείες συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο, περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ενίσχυση της πρόσβασης των προϊόντων της Ουκρανίας στην αγορά της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Guardian, γίνεται κατανοητό ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν κατ' ιδίαν να μετριάσουν τις προσδοκίες της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη, αποφεύγοντας παράλληλα αρνητικές δημόσιες δηλώσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το ηθικό και να δημιουργήσουν πρόβλημα στις προσπάθειες του Ζελένσκι να προβάλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τους Ουκρανούς.

Τα δυτικά κράτη - μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν ότι οι προσδοκίες του Κιέβου για ενταξιακές συνομιλίες με ταχείς ρυθμούς είναι μη ρεαλιστικές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Denys Shmyhal, δήλωσε στο Politico ότι η χώρα του έχει "ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός των επόμενων δύο ετών".

Η ΕΕ χορήγησε στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον περασμένο Ιούνιο, μια ιστορική απόφαση που ελήφθη με πρωτοφανή ταχύτητα.

Ωστόσο, λίγα κράτη μέλη αναμένουν ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί σύντομα. Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε τον περασμένο Μάιο ότι θα χρειαστούν πιθανότατα αρκετές δεκαετίες για να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ. Ορισμένες διπλωματικές πηγές, δε, εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους σχετικά με το αν η χώρα, η οποία θα γίνει το φτωχότερο κράτος - μέλος της ΕΕ και ο μεγαλύτερος αποδέκτης ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα επιτύχει ποτέ την ένταξη.

Τι αναφέρεται στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής αναφέρει -σε μεγάλο βαθμό γενικόλογα και αοριστίες- ότι "η ΕΕ επανέλαβε τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ουκρανίας" και "θα αποφασίσει για περαιτέρω βήματα μόλις εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που καθορίζονται στη γνωμοδότηση της Επιτροπής [για το καθεστώς της υποψήφιας χώρας]".

Η αναφορά για "σημαντική πρόοδο" της Ουκρανίας προς την ένταξή της έχει αλλάξει σε "σημαντικές προσπάθειες", μετά από παράπονα της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών και άλλων μελών ότι η ΕΕ δεν είχε προβεί σε καμία επίσημη αξιολόγηση που να δικαιολογεί τέτοιου είδους λεξιλόγιο.

"Δεν υπάρχει fast track" δήλωσε κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι είναι "πολύ νωρίς για να πούμε" αν η Ουκρανία θα ενταχθεί στην ΕΕ. "Ο δρόμος για κάθε υποψήφια χώρα είναι μακρύς. Η Ουκρανία δεν αποτελεί εξαίρεση".

Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής έχουν υποστηρίξει μια πιο ενθαρρυντική γλώσσα. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι κυβερνήσεις, οι οποίες ελπίζουν ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί γρήγορα, αποφεύγουν να εγκρίνουν συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε στο Κίεβο την Πέμπτη μαζί με 15 επιτρόπους της ΕΕ - πρώτη φορά που τόσοι κορυφαίοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών πραγματοποιούν συνομιλίες με κυβέρνηση σε ζώνη σύγκρουσης.

Μιλώντας μαζί με τον Ζελένσκι την Πέμπτη, εξήρε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, λέγοντας: "Η αντοχή σας και η αντοχή του λαού σας και η αποφασιστικότητά σας να ενταχθείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντυπωσιακή". Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, από την πλευρά του, επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η ένταξη στην ΕΕ. "Νομίζω ότι η Ουκρανία αξίζει να ξεκινήσει φέτος τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ".


Η πάταξη της διαφθοράς

Προκειμένου να το επιτύχει, ο Ζελένσκι έχει ήδη κηρύξει «ανένδοτο» κατά της διαφθοράς στη χώρα του και εντείνει, το τελευταίο διάστημα, τις κινήσεις «εκκαθάρισης» προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο ουκρανός πρόεδρος, μάλιστα, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει διόλου ολοκληρωθεί η εκστρατεία κατά της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι θα έρθει αντιμέτωπος με την απόλυση όποιος εκ των νέων αξιωματούχων που ορίζει δεν ανταποκρίνεται στις αυστηρές προδιαγραφές αντιδιαφθοράς όρισε η ουκρανική προεδρία μετά και τις τελευταίες απομακρύνσεις πολιτικών που φέρεται να έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα. Ορκίστηκε, δε, ότι θα επιδείξει μηδενική ανοχή για αδικήματα ή κακοδιαχείριση.

Παρότι ο ίδιος θεωρεί ότι προσώρας έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εκκαθάριση των διεφθαρμένων αξιωματούχων της χώρας του, σημείωσε ότι ''αυτό δεν σημαίνει ότι ήδη έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα. Οσοι στο σύστημα δεν ανταποκρίνονται στις βασικές απαιτήσεις του κράτους και της κοινωνίας, δεν θα παραμένουν στις θέσεις τους".

"Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι προετοιμάζουμε νέες μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που από πολλές απόψεις θα αλλάξουν την κοινωνική, τη νομική και την πολιτική πραγματικότητα, καθιστώντας την πιο ανθρώπινη, πιο διαφανή και πιο αποτελεσματική" πρόσθεσε.

Οπως, όμως, τονίζει ευρωπαίος αξιωματούχος, που συμμετείχε στις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής, ''χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ουκρανία. Δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια Ουκρανία όπως ήταν πριν από τον πόλεμο".

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ