ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμος για κλιμάκωση; Πώς το διάγγελμα Πούτιν αλλάζει τo τοπίο στην Ουκρανία

0

Η ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση «πάγωσε» τη ρωσική κοινή γνώμη: παρά τις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου να… προστατεύσει τους πολίτες της χώρας από όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, η απόφασή του αυτή «βάζει» τον πόλεμο σε χιλιάδες σπίτια.

Σε διάγγελμά του προς το ρωσικό λαό, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση για εκβιασμούς εναντίον της χώρας του και αποκάλυψε ότι θα επιστρατευτούν οι έφεδροι.

Όπως διευκρίνισε αργότερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Σεργκέι Σοϊγκού, πρόκειται για 300.000 άνδρες.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία αποτελεί και ένα τεράστιο προσωπικό «στοίχημα» για τον Ρώσο πρόεδρο.

Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου έβγαλε τρεις σημαντικές ειδήσεις:

    1ον Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την έγκριση για δημοψηφίσματα σε κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχές, ανοίγοντας επί της ουσίας «παράθυρο» για την προσάρτηση εδαφών συνολικού μεγέθους της έκτασης της Ουγγαρίας.


    2ον Ανέδειξε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε ανοιχτά τη Δύση με αυτό το ενδεχόμενο


    3ον Ανακοινώθηκε η επιστράτευση 300.000 ανδρών, κάτι που δείχνει ότι τα σχέδια του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία δεν βαίνουν καλώς

Εξαπολύοντας «πυρά» εναντίον της Δύσης, ο Πούτιν είπε πως προσπαθεί να καταστρέψει τη χώρα του και διεξάγει «πυρηνικό εκβιασμό» ενώ παράλληλα μίλησε για επικίνδυνη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας.

«Αυτή είναι μια επιθετική αντι-ρωσική πολιτική, η Δύση έχει ξεπεράσει κάθε όριο» είπε ο Πούτιν.

Και διεμήνυσε:

    «Δεν είναι μπλόφα. Αυτοί που προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα θα πρέπει να ξέρουν ότι ο ανεμοδείκτης μπορεί να γυρίσει προς το μέρος τους».

Όπως γράφει το πρακτορείο Reuters, το διάγγελμα Πούτιν έρχεται μετά από σημαντικές ήττες του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης και ενισχύει τη φημολογία ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως θα ήθελε το Κρεμλίνο.

Και αυτό θα έχει αδιαμφισβήτητα κάποιο αντίκτυπο στο πολιτικό μέλλον του Ρώσου προέδρου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο εκτιμά πως επί της ουσίας, ο Πούτιν «ποντάρει» στο ότι αν αυξήσει την πίεση προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και αναδείξει τον πραγματικό κίνδυνο μιας σύγκρουσης με τη βορειοατλαντική συμμαχία, τότε η Δύση ενδεχομένως να σταματήσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Ωστόσο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη δεν έχουν δώσει προσώρας τέτοια δείγματα.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να προχωρήσει στην πρώτη μερική επιστράτευση στη χώρα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέχρι σήμερα, το Κρεμλίνο πάσχιζε να κρατήσει τις φρικαλεότητες του πολέμου μακριά από την κοινή γνώμη και να καλλιεργήσει ένα αίσθημα κανονικότητας στις μεγαλουπόλεις.

Μένει να αποδειχτεί τι πολιτικό αντίκτυπο θα έχουν οι σημερινές εξελίξεις στο πολιτικό μέλλον του Πούτιν.

Ήδη, ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν για μαζική φυγή πολιτών προς το εξωτερικό, με τα αεροπορικά εισιτήρια για προορισμούς που δεν απαιτούν βίζα να είναι εξαντλημένα.

Έτοιμος για κλιμάκωση;

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει βρεθεί σε αδιέξοδο στην Ουκρανία και πλέον εμφανίζεται έτοιμος να κλιμακώσει την ένταση, αντί να παραδεχτεί την ήττα του.

Όπως εξηγεί σε ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα Guardian, επτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το ενδεχόμενο ο Πούτιν να χάσει ακόμη και τα εδάφη που προσάρτησε το 2014 είναι πλέον ορατό.

Αντιμέτωπος με αυτό τον κίνδυνο, ο Πούτιν αποφάσισε να ανακοινώσει τη στήριξή του στη διοργάνωση δημοψηφισμάτων στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα -κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσάρτησή τους στη Ρωσία ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

    «Στο μυαλό του Ρώσου ηγέτη, αυτό θα μετέτρεπε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σε έναν αμυντικό πόλεμο για τη Ρωσία, ανοίγοντας το δρόμο για πλήρη επιστράτευση, κήρυξη πολέμου ή ακόμη και ενός πυρηνικού χτυπήματος» γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Η Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του κρατικού δικτύου RT, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αν κρίνουμε με βάση όσα συμβαίνουν και όσα αναμένεται να συμβούν, αυτή η εβδομάδα θα είναι είτε το κατώφλι της νίκης μας είτε το κατώφλι πυρηνικού πολέμου. Δεν βλέπω τρίτη εκδοχή».

Η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε γρήγορα ότι οι δηλώσεις περί δημοψηφισμάτων ήταν ένας εκβιασμός από πλευράς του Κρεμλίνου.

Και οι Ουκρανοί απάντησαν άμεσα σε αυτό:

    «Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να απελευθερώνει τα εδάφη της και θα συνεχίσει να τα απελευθερώνει ό,τι και αν λέει η Ρωσία» δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

«Από τον Φεβρουάριο, έχει γίνει σαφές ότι λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά κατανοούν τη μανία του Κρεμλίνου για την Ουκρανία και την προθυμία του Πούτιν να σπαταλά τις ζωές, να ρισκάρει την ευημερία των Ρώσων αλλά και την προσωπική του υστεροφημία, για να επιβάλλει τη βούλησή του στον γειτονικό λαό» γράφει ο Guardian.

Και συνεχίζει:

    «Νέες προσαρτήσεις μπορούν να υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο το ρωσικό έλεγχο σε περιοχές όπως η Κριμαία, αποδεικνύοντας στην Ουκρανία και τη Δύση ότι οι απειλές της Μόσχας είναι κενές και να μειώσουν οποιοδήποτε δισταγμό απελευθέρωσης περιοχών που έχουν προσαρτηθεί επίσημα στη Ρωσία. Οπότε η τελευταία απειλή αποτελεί ένα τελεσίγραφο που θα μπορούσε να σώσει τη χώρα από την ήττα; Ή η Ρωσία είναι έτοιμη να πάει μέχρι τέλους; Ενδεχομένως και τα δύο αυτά σενάρια να είναι αληθή. Αναλυτές αναφέρουν πως εάν η Ουκρανία ή οι δυτικοί της σύμμαχοι κάνουν πίσω (κάτι μάλλον απίθανο) τότε ο Πούτιν θα είναι ευχαριστημένος. Αν όχι, τότε το Κρεμλίνο πιστεύει πως ό,τι επακολουθήσει δεν θα οφείλεται σε αυτό».

Στο παρελθόν, ο Πούτιν έχει χαρακτηριστεί ειδικός στην στρατηγική «κλιμάκωσης για την αποκλιμάκωση».

Εν προκειμένω, όμως, δεν φαίνεται έτοιμος να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.

Όπως το έθεσε η Simonyan:

    «Η Ρωσία τα παίζει όλα για όλα».

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ