ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνεται η πληρότητα σε ανοιχτούς χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, δεν ανεβάζουν ρολά οι κλειστοί κινηματογράφοι

0

Το πράσινο φως για την αύξηση της πληρότητας στο ζωντανό θέαμα και ακρόαμα δόθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr,  κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, οι αποφάσεις της οποία θα ανακοινωθούν σε λίγο. Το επιτρεπόμενο ποσοστό πληρότητας που είχε αρχικά τοποθετηθεί στο 50%, δημιουργώντας σημαντικό θέμα επιβίωσης σε διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων και καλλιτέχνες, αυξάνεται και αγγίζει, κατά περίπτωση το 75%.

Όπως είχε προαναγγείλει ο αρμόδιος για τον σύγχρονο πολιτισμό υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η αρχική συμφωνία για 50% πληρότητα ήταν το κατώφλι για να ανοίξουν οι θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε υπαίθριους χώρους από 28 Μαΐου, ενώ όσο τα υγειονομικά δεδομένα της χώρας θα βελτιώνονταν και το ποσοστό των εμβολιασμών θα αυξανόταν, θα έθετε εκ νέου ζήτημα αύξησης της πληρότητας προκειμένου να διασφαλιστεί και η οικονομική βιωσιμότητα των θεατρικών και μουσικών παραγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι λοιμωξιολόγοι έκαναν δεκτές της εισηγήσεις του υφυπουργού πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη και ενέκριναν την κλιμακωτή αύξηση της πληρότητας για το ζωντανό θέαμα και ακρόαμα ως εξής: 75% πληρότητα για χώρους έως 1.000 θέσεις, 70% πληρότητα για χώρους έως 5.000 θέσεις, 65% πληρότητα για χώρους έως 15.000 θέσεις.

Για χώρους που διαθέτουν περισσότερες από 15.000 θέσεις (πχ στάδια), η επιτροπή όρισε ως ανώτατο αριθμό θεατών τους 10.000, ενώ για όλες τις περιπτώσεις και ανεξαρτήτως χωρητικότητας, οι θεατές είναι καθήμενοι, φορούν υποχρεωτικά μάσκα, και οι διοργανωτές οφείλουν να διασφαλίζουν τον οργανωμένο τρόπο εισόδου και εξόδου των θεατών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν αποκλειστικά για υπαίθριους χώρους, αφού η επιτροπή λοιμωξιολόγων παραμένει διστακτική για κλειστούς χώρους και στο πλαίσιο αυτό απέρριψε και σήμερα το αίτημα για επαναλειτουργία των κινηματογράφων 12μηνης διάρκειας, με τη δέσμευση να το επανεξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση.

Η ημερομηνία ισχύος της αυξημένης πληρότητας για το ζωντανό θέαμα-ακρόαμα καθώς και οι επιμέρους προβλέψεις αναμένεται να αποτυπωθούν με την έκδοση της αντίστοιχης κοινής υπουργικής απόφασης τις επόμενες ημέρες.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής:

-Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, ανοίγουν οι πρακτικές εργαστηριες και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών

-Από το Σαββατο 12 Ιουνίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρεται στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα

-Από την 1η Ιουλίου, έρεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας, εφόσον μας το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

-Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, επανέρχεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες. Η παραβίαση των κανόνων θα τιμωρείται με πρώτη ποινή 5.000 ευρώ και με δεύτερη την αναστολή για 15 ημέρες της λειτουργίας

-Από το Σάββατο 12 Ιουνίου ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο διόδους

-Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, από τις 6 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική μάσκα για όλους.

-Σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά.

-Από την 1η Ιουλίου αυξάνονται σε 300 από 100 τα άτομα στο κέτερινγκ

-Όσον αφορά στα πανηγύρια, αποφασίσαμε να ενεργοποιούνται μόνο στις περιφέρειες που οι εμβολιασμένοι είναι σε ποσοστό πάνω από 50%

Για τα θέματα παιδείας, νησιωτικής πολιτκής, υγείας, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία».

protothema.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ