ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Αυτό είναι το self test που θα κάνουν οι μαθητές

0

Στα ράφια των φαρμακείων έχουν αρχίσει ήδη να τοποθετούνται τα πολυσυζητημένα self test για τον κορονοϊό. Οι προκρατήσεις είναι ήδη πολλές, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια.

Ένα από τα ατομικά τεστ (self test) για τον κορονοϊό που προκρίθηκαν στο διαγωνισμό, παρουσιάζει το ρεπορτάζ του Open TV, καθώς σε λίγες ώρες, τα ατομικά τεστ θα διανέμονται δωρεάν στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Πώς γίνεται το self test

Η διαδικασία αυτοδιάγνωσης στο σπίτι είναι εύκολη, αφού αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εισάγουμε το στυλεό στο ένα ρουθούνι, σε βάθος 2 εκατοστών και κάνουμε 4 αργές περιστροφές. Στη συνέχεια, παίρνουμε το φιαλίδιο που περιέχει μέσα το διάλυμα, το ανοίγουμε, εισάγουμε μέσα το στυλεό και κάνουμε 10 περιστροφές. Αφαιρούμε το στυλεό, ακουμπώντας όμως στα τοιχώματα του φιαλιδίου. Το φιαλίδιο, το τοποθετούμε κατακόρυφα στην οπή της δοκιμαστικής ταινίας και ρίχνουμε 4 σταγόνες. Μετά από 15 λεπτά έχουμε το αποτέλεσμα.

Ο Θανάσης Ακάλεστος, επικεφαλής τμήματος εταιρείας διαγνωστικών προϊόντων, υπογράμμισε μιλώντας στο Open, ότι το self test «μπορεί να το κάνει ο καθένας ακολουθώντας απλές οδηγίες χρήσης και μπορεί να το χρησιμοποιήσουν ακόμα και παιδιά και ηλικιωμένοι. Το τεστ αυτό δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα». Τα ατομικά τεστ βρίσκονται από την Τρίτη στα ράφια κάποιων φαρμακείων, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης της πρώτης παρτίδας.

Πριν καλά-καλά φτάσουν έχουν ήδη ξεκινήσει οι προκρατήσεις και προτεραιότητα θα δίνεται στους μαθητές λυκείου και τους εκπαιδευτικούς. Η προμήθεια των τεστ θα γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα καταχωρείται σε ειδική πλατφόρμα από το φαρμακοποιό για τη δωρεάν παραλαβή. Τα self test αποτελούν το «κλειδί» για το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα, αν και αρκετοί ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί με το άνοιγμα. Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, καθώς η όποια απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Γεραπετρίτης: Άνοιγμα σχολείων στις 12 Απριλίου

Την εκτίμηση ότι τη Δευτέρα, 12 Απριλίου, θα ανοίξουν τα σχολεία έκανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Νομίζω τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα σχολεία. Η προδιάθεσή μας είναι να ανοίξει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Τα δημοτικά σχολεία έχουν μείνει ανοιχτά περισσότερο διάστημα» επαναλαμβάνοντας ότι «η διάθεση της κυβέρνησης είναι βεβαίως η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα λύκεια» πρόσθεσε. Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι «η επιτροπή έχει συζητήσει εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχουν self test». Συγκεκριμένα για τα self test είπε ακόμη ότι «αυτά ήρθαν στη χώρα μας, εκτιμούμε ότι έως αργότερα μεθαύριο θα έχουν τα φαρμακεία των αστικών κέντρων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας».

Την Παρασκευή, πάντως, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κριθεί αν τελικά θα επιστρέψουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στα σχολεία από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου, κάνοντας self test. Αν τελικά οι μαθητές επιστρέψουν στα θρανία από τις 12 Απριλίου, στόχος είναι την επόμενη εβδομάδα δηλαδή από τις 19 Απριλίου να ανοίξουν και τα Γυμνάσια και όλες οι τάξεις των Λυκείων, πάντα με self test.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Τι να προσέξετε στα self tests

«Η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά ένα μικρό βήμα για τον πιθανό εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων», τονίζει μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ενώ καλεί τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ευρεία χρήση των self tests και επισημαίνει:

  •     Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού.
  •     Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου covid – 19, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου.
  •     Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε..
  •     Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου COVID-19 μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών.
  •     Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι η διαδικασία του αυτοελέγχου για να αποδώσει, προϋποθέτει σωστή δειγματοληψία και χρήση των αποτελεσμάτων.
  •     Καλούμε τους πολίτες να αναζητούν ιατρική συμβουλή για όλα τα ανωτέρω.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ