Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού τα τελευταία 24ωρα είναι σταθερά πάνω από 300, με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αποφυγή της διασποράς του ιού να βρίσκονται επί θύραις και τα νοσοκομεία να θυμίζουν... Απρίλιο οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV εξήγησε ότι «ο "κόκκινος συναγερμός" δεν πρόκειται να έρθει αύριο, δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός καθώς υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορούν να γίνουν. Δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Ήδη γίνονται ενέργειες στα Μέσα Μεταφοράς, στις πλατείες, με τη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας για μετανάστες. Πιστεύω ότι θα δεν θα πάμε προς το "κόκκινο" αλλά προς το "κίτρινο". Άρα δεν χρειάζεται να μπαίνει στη ζωή μας μία τεράστια νότα απαισιοδοξίας».
Ακόμη ο κ. Σύψας πρόσθεσε ότι «η επιδημία έχει κακά στοιχεία και δεν είμαστε σε μία καλή φάση. Ωστόσο δεν έχουμε συνεχή αύξηση κρουσμάτων αλλά μία επιπέδωση. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να μην υπάρχει κανένας πανικός, να παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και να κάνουμε όλοι - πολιτεία και πολίτες - το σωστό».
Απαραίτητη η καθολική χρήση μάσκας
Αναφορικά με το θέμα της χρήσης μάσκας ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «υπάρχει μία σημαντική μελέτη που λέει ότι εάν όλοι οι πολίτες φορέσουν συνεχώς τη μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι τους ή και μέσα σε αυτό όταν υπάρχουν ευπαθείς ομάδες η επιδημία σε δέκα ημέρες θα υποχωρήσει ταχύτατα. Έχουμε προτείνει στους πολίτες όταν είναι έξω να φορούν μάσκα. Έχω μία πολύ σταθερή άποψη. Είτε υποχρεώσουμε τον πολίτη είτε όχι να φορέσει μάσκα εάν δεν το εστερνιστεί δεν κάνουμε τίποτα. Θέλω να ξαναπω ότι δεν είμαι υπέρ των προστίμων γιατί προκαλούνται αντιδράσεις και αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες. Θέλω να πείσω τους πολίτες να φορούν όσο περισσότερο τις μάσκες και ειδικότερα όταν πλησιάζουν άλλους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέω είναι ότι έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε πριν φτάσουμε σε ακραία μέτρα όπως είναι το lockdown. Η επίδραση των μέτρων είναι ύστερα από δέκα μέρες».
«Αναμφίβολα τα σχολεία ρίχνουν μία μικρή πίεση στην επιδημία. Αυτό δεν οφείλεται στα παιδιά αλλά επειδή πάνε στο σχολείο, επειδή οι γονείς τους πάνε στη δουλειά με τα μέσα μεταφοράς κλπ. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι στο κέντρο της Αθήνας» κατέληξε.
Από την άλλη πλευρά τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει από περιστατικά κορονοϊού, όπως λένε στο Open TV γιατροί νοσοκομείων αναφοράς. «Η μονάδα μας γέμισε. Αυτό έγινε για δεύτερη φορά από το καλοκαίρι», επισημαίνει στο Ανοιχτό Κανάλι ο εντατικολόγος της ΜΕΘ του Θριάσιου, Γιάννης Κουτσοδημητρόπουλος. «Η χώρα έχει ένα πολύ καλό επιστημονικό δυναμικό και με την καθοδήγησή του τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Είναι κρίμα να χαθεί αυτή η συνεργασία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο διευθυντής Γ' Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος, σημείωσε ότι «οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω προς το πιο απαισιόδοξο σενάριο. Περιμέναμε να έρθει πιο αργά το δεύτερο κύμα, με πιο βαθμιαία αύξηση αλλά νομίζω ότι θα τα βγάλουμε πέρα». Στο μεταξύ οι ΜΕΘ είναι γεμάτες ενώ οι κλίνες για περιστατικά COVID - 19 και τα νοσοκομεία στην Αττική ασφυκτιούν. Μάλιστα από την προηγούμενη εβδομάδα οι ΜΕΘ άρχισαν να αυξάνονται. Συγκεκριμένα από τις 16 Σεπτεμβρίου άρχισαν να λειτουργούν 12 νέες κλίνες ΜΕΘ στο Ασκληπιείο της Βούλας, 6 στο «Αττικόν», 10 στο «Σωτηρία» και 4 στο «ΝΙΜΙΤΣ».
Με τα νέα δεδομένα οι ΜΕΘ των τεσσάρων νοσοκομείων αναφοράς της Αθήνας έστω και με μηχανική υποστήριξη συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη τους. Στον «Ευαγγελισμό», υπάρχουν δύο ελεύθερες ΜΕΘ και στο «Σωτηρία» έξι κενές. Στο Θριάσιο δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη, ενώ στο «Αττικόν» με τις νέες προσθήκες οι κλίνες έφτασαν τις εννέα. Από την άλλη πλευρά οι γιατροί «τρέμουν» στην ιδέα να έρθει η ώρα όπου θα κληθούν να επιλέξουν ποιον ασθενή θα πρέπει να αποσωληνώσουν. «Ως εντατικολόγοι είμαστε στην άκρη αυτής της αλυσίδας και απλά περιμένουμε να έρθει αυτή η στιγμή», επεσήμανε στο Open TV ο Γιάννης Κουτσοδημητρόπουλος. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξουν άλλες έξι ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, οκτώ κλίνες ΜΕΘ θα προστεθούν στο Θριάσιο και έξι στο «Ελπίς».
«Στην κλινική μου έχουμε μία μονάδα Covid που είναι γεμάτη από 21 κρεβάτια αλλά στο νοσοκομείο έχουν αναπτυχθεί και άλλες οι οποίες αυξάνονται όσα αυξάνονται και τα περιστατικά», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Συρίγος. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και υπογράφεται από την πρόεδρο της, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου από τις 337 κλίνες ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία οι 107 έχουν διατεθεί για ασθενείς με κορονοϊό. Αυτή τη στιγμή προς διάθεση είναι το 40%. Το ίδιο ισχύει και για το 30% των ΜΕΘ γενικών περιστατικών. Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν ύστερα από πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με αντικείμενο τη σημερινή καταγραφή των κλινών εντατικής θεραπείας και την περαιτέρω αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής. Σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε 24ωρη απεργία ζητώντας την ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ.
ethnos.gr