ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Επιστρέφει η καθημερινή γραπτή ενημέρωση - Ανησυχία από νέα, διάσπαρτα κρούσματα στην Ελλάδα

0

Πολλά και διάσπαρτα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν το τελευταίο 48ωρο στη χώρα μας, προκαλώντας ανησυχία στους λοιμωξιολόγους και στις υγειονομικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως πλέον επανερχόμαστε στην καθημερινή ενημέρωση.

«Από σήμερα, 8/6/2020, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00, Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2». αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς στην τελευταία live
ενημέρωση που είχε κάνει με τον Σωτήρη Τσιόδρα, είχε ανακοινώσει ότι η ενημέρωση θα γίνεται 3 φορές την εβδομάδα γραπτώς και είχε προσθέσει με νόημα: «Εάν μας δείτε να κάνουμε ενημέρωση σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει».

Τα κρούσματα έχουν παρατηρηθεί στις εξής περιοχές τις τελευταίες 48 ώρες:

Νέα κρούσματα στην Ξάνθη

Στο δήμο Μύκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, όπου σε διάφορα χωριά εντοπίζονται σποραδικά κρούσματα κορωνοϊού. Τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά εντοπίστηκαν σε 2.600 εργαστηριακούς ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Ακόμη, έγιναν άλλα 400 τεστ στο συγκεκριμένο μέρος από την Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για μία περιοχή, η οποία από την αρχή της πανδημίας είχε παρουσιάσει έξαρση κρουσμάτων. Συνολική εικόνα για τον πιθανό αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή της Ξάνθης αναμένεται να υπάρξει αργά το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και είναι πιθανό να γίνουν και ανακοινώσεις είτε από τον ΕΟΔΥ είτε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τρίπολη: Ενα κρούσμα σε δομή ψυχικής υγείας, σε καραντίνα 10 ακόμη άτομα

Ενα θετικό κρούσμα εντοπίστηκε σε δομή ψυχικής υγείας που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Πρόκειται για άνδρα ο οποίος έχει ήδη μεταφερθεί στο Νοσοκομείο αναφοράς στο Ρίο.
ρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ καθώς υπάρχουν, άλλα 10 με 11 άτομα εκεί, ενώ η δομή έχει ήδη τεθεί σε άτυπη καραντίνα.

Παράλληλα, αναμένονται ανακοινώσεις από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, καθώς πριν από λίγες μέρες ο άνδρας είχε νοσηλευθεί στην εκεί Παθολογική Κλινική και ήδη έχει ξεκινήσει ευρεία ιχνηλάτηση. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στην Τρίπολη, καθώς τα προηγούμενα κρούσματα είχαν αναφερθεί από την περιοχή της Κυνουρίας.

Εξάλλου αναμένονται τα αποτελέσματα ελέγχου σε άνδρας ξένης υπηκοότητας ο οποίος έχει παρουσιάσει συμπτώματα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Τρίπολης.

Λαμία: Τέσσερα νέα κρούσματα

Επίσης, τέσσερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στη Λαμία. Πρόκειται για συγγενείς 86χρονου που είχε ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της πόλης. Θετικοί στον ιό βρέθηκαν η κόρη του η οποία επίσης εισήχθη στη ΜΕΘ, η σύζυγος, και ο εγγονός του, οι οποίοι νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Οι αρχές ιχνηλατούν τις επαφές του 86χρονου και στην Αταλάντη.

Κοζάνη: 5 νέα κρούσματα

Στην Κοζάνη το τελευταίο 48ωρο καταγράφηκαν 5 νέα κρούσματα, δύο εκ των οποίων είναι ζευγάρι Ελλήνων ταξιδιωτών που νοσηλεύονται στο «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας. Ήδη έχουν αρχίσει ιχνηλατήσεις στο περιβάλλον τους, καθώς έσπασαν την καραντίνα αφού επέστρεψαν από την Τσεχία. Θετικός διαγνώστηκε ένας 57χρονος που ήρθε σε χωριό της Κοζάνης, από την Πρέβεζα, καθώς και δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί και παραμένουν σε καραντίνα. Ο 57χρονος είναι υπάλληλος Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Πρέβεζας. Από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας έχουν ήδη διενεργηθεί οι πρώτες ιχνηλατήσεις, τόσο στο επαγγελματικό, όσο και στο φιλικό του περιβάλλον.

Οι ιχνηλατήσεις συνεχίζονται από τις Διευθύνσεις Υγείας Περιφέρειας και Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στους 182 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας, καθώς χθες κατέληξε μία 58χρονη με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Καμπανάκι ειδικών για νέα, τοπικά lockdown

Ηδη κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν χτυπήσει το καμπανάκι για τα φαινόμενα συνωστισμού-συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν στη Μύκονο -όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε υπαίθριο μπαρ, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών για αποφυγή του συνωστισμού λόγω κορωνοϊού - αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Πέτσας: Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown

Κυβερνητικά χείλη και λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν πως τέτοιες εικόνες ενδέχεται να προκαλέσουν νέα εξάπλωση του ιού, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση επανεμφάνισης πολλών κρουσμάτων δεν αποκλείονται τοπικά lockdowns σε νησιά ή περιοχές. Το ότι υπάρχει σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως νομούς ή νησιά, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.«Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μη χαλαρώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χαρδαλιάς: Οι κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι για όλους, καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία

«Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, οι κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι», τόνισε από την πλευρά του και ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στα φαινόμενα συνωστισμού στη Μύκονο. «Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν ότι είναι εκτός νόμου ή εκτός διαδικασιών. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και το βασικότερο από όλα είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι οι νόμοι, οι κανόνες, οι οδηγίες είναι για να τους ακολουθούμε όλοι», είπε ο υφυπουργός και συνέχισε: «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι επιχειρηματίες ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην τηρηθούν πρωτόκολλα, να μην τηρηθούν διαδικασίες και να έχουμε προβλήματα. Αυτό θα είναι σε κάθε περίπτωση εις βάρος της ίδιας της αγοράς. Άρα, όλοι ακολουθούμε πρωτόκολλα, κανόνες και δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να εξαιρείται από αυτό».

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ