ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

¨Ξιφασκία¨: Κάτι νέο στην πόλη του Ρεθύμνου

0

Τον τελευταίο χρόνο βλέπουμε στο κέντρο του Ρεθύμνου, να κυκλοφορούν κάποια παιδιά κρατώντας στα χέρια ένα σπαθί ή μια μάσκα και να φορούν τη φόρμα της νεοσύστατης Ακαδημίας Ξιφασκίας Ρεθύμνου. Ποια είναι όμως αυτά τα παιδιά και τι κάνουν? Τα παιδιά αυτά είναι οι νέοι Ρεθυμνιώτες  ξιφομάχοι και προπονούνται   στο άθλημα της Ξιφασκίας.

Τι είναι η Ξιφασκία?

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας (www.fencing.org.gr) : Η ξιφασκία είναι ένα σπορ αίθουσας που διέπεται από την φιλοσοφία ενός αγώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου, προσπαθείς να αγγίξεις τον αντίπαλο χωρίς να του επιτρέπεις να σε αγγίξει. Η εκμάθησή της γίνεται σε κλειστή αίθουσα με ειδικό εξοπλισμό και υπό την καθοδήγηση προπονητή.

Η ξιφασκία βελτιώνει τις περισσότερες παραμέτρους της φυσικής κατάστασης, όπως : την ταχύτητα, τη δύναμη, την εκρηκτικότητα και τη συνεργασία χεριών και ποδιών. Ο συνδυασμός τεχνικής και τακτικής, ασκεί το πνεύμα αυξάνοντας την προσοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης, εξασκεί τη γρήγορη σκέψη και την απόφαση αντίδρασης για το καλύτερο αποτέλεσμα, μέσα από μια ποικιλία επιλογών, μειώνοντας το χρόνο αντίδρασης (reflex). Έτσι χαρίζει ιδιαίτερη ικανοποίηση στον ασκούμενο.

Σήμερα η ξιφασκία είναι ένα απολύτως ασφαλές άθλημα. Θεωρείται ευγενές και αυτό ίσως είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει κρατήσει - και της αξίζει άλλωστε - από τους προγόνους της. Στις μέρες μας έχει αποποιηθεί και το χαρακτηρισμό του αθλήματος των βασιλέων και των ηγεμόνων, αφού όλο και περισσότερα παιδιά κατακλύζουν τους συλλόγους - που δεν είναι πια κλειστές λέσχες και clubs).

Ποιοι μπορούν να παίξουν Ξιφασκία?

¨Everybody can Fence¨ που λένε και οι Αμερικάνοι! Όλοι μπορούν να παίξουν Ξιφασκία, παιδιά από την ηλικία των 6 ετών , και μεγαλύτερα παιδιά μέχρι όποια ηλικία θέλετε.

 

Γιατί Ξιφασκία?

Διότι η προπόνηση της Ξιφασκίας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης για όλο το σώμα. Είναι τέτοια η φύση του αθλήματος , με τη συνεργασία χεριών και ποδιών και τον ταυτόχρονο χειρισμό του ξίφους , όπου απαιτείται η ανάπτυξη της ταχύτητας, της δύναμης, της εκρηκτικότητας και της ταχύτητας αντίδρασης. Κάτι που δυστυχώς δεν τονίζεται συχνά είναι η συνεισφορά της Ξιφασκίας στη ανάπτυξη – εξάσκηση της συγκέντρωσης των παιδιών, σήμερα που τα παιδιά δέχονται τόσα πολλά ερεθίσματα που τους αποσπούν  την προσοχή και τα καθιστούν απρόσεκτα και με ελλιπή προσοχή σε ότι καταπιάνονται.  Επίσης το άθλημα της Ξιφασκίας πέραν της διασκέδασης του παιχνιδιού αλλά και της σωματικής άσκησης , αναπτύσσει, λόγω της ευγενούς καταγωγής του και του τελετουργικού του κάθε παιχνιδιού, την ευγενή άμιλλα και τον σεβασμό απέναντι σε αντιπάλους, συναθλητές, διαιτητές και προπονητές. 

Φυσικά δε πρέπει να ξεχνάμε και τον σημαντικότατο ρολό του αθλήματος της Ξιφασκίας στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης  των παιδιών, αφού στο συγκεκριμένο άθλημα , το σλόγκαν ΄με το σπαθί σου΄  βρίσκει απόλυτη εφαρμογή. Τα παιδιά μαθαίνουν να παίζουν, να αθλούνται, να προσπαθούν,  να μάχονται , να κερδίζουν και να χάνουν ΄΄με το σπαθί τους΄΄.

Ιστορικά Στοιχεία

Η ιστορία της Ξιφασκίας ως μέσω επιβίωσης και ως τέχνης του να μάχεσαι με το ξίφος είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ανθρώπου.

Από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου ακόμα υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη μαχών με ξίφη.

Οι πρώτοι σύγχρονοι κανόνες άρχισαν να θεσπίζονται τον 15ο αιώνα ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να εισάγονται οι πρώτες προστατευτικές στολές και μάσκες στις πρώτες σχολές Ξιφασκίας. Το άθλημα της Ξιφασκίας εμφανίζεται στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας  το 1896 και είναι ένα από  τα λιγοστά αθλήματα που δεν έχει λείψει  ποτέ από κανένα Ολυμπιακό πρόγραμμα.

Σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 60 σύλλογοι που καλλιεργούν το άθλημα.

Η Ξιφασκία στο Ρέθυμνο.

Η Ακαδημία Ξιφασκίας Ρεθύμνου ιδρύθηκε στην πόλη του Ρεθύμνου το 2021 από παλιούς αθλητές ξιφασκίας που κατοικούν πλέον στο Ρέθυμνο. Σκοπός της Ακαδημίας Ξιφασκίας Ρεθύμνου είναι η διάδοση της Ξιφασκίας σε όλο το Νομό Ρεθύμνου, η γνωριμία με το άθλημα σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά , αλλά και η εκπροσώπηση της Ρεθυμνιώτικης  Ξιφασκίας σε αθλητικές διοργανώσεις στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια η Ρεθυμνιώτικη Ξιφασκία έχει προσελκύσει δεκάδες παιδιά που ήρθαν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο και τρόπο ζωής της Ξιφασκίας. Η Ακαδημία Ξιφασκίας Ρεθύμνου είναι ήδη μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας,  έχει λάβει την αθλητική αναγνώριση και έχει εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Η Ξιφασκία είναι εδώ και σε περιμένει.

Έλα και συ και……… ΄΄Νίκησε με το σπαθί σου΄΄.  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ