Παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από την Αξιοποίηση της περιουσίας της Σχολής Ασωμάτων και τις ενέργειες της Αυτοδιοίκησης στην οποία έχει παραχωρηθεί .
Ακούμε τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις, για Επαναλειτουργία της Σχολής, για Αναβίωση του Πρακτικού Σχολείου, για Δημιουργία Μεσογειακής εμβέλειας Κτηνοτροφικό και Ερευνητικό Κέντρο κ.λ.π.
Χθες διαβάσαμε ότι δυο προγραμματικές συμβάσεις με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο Αντιπρόεδρος του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» για τη δημιουργία «Κέντρου Επιμόρφωσης Αγροτών Γεωργικής Σχολής Αμπελούζου» και τη δημιουργία ΄΄Κέντρου Καινοτομίας για τον Αγροδιατροφικό Τομέα ΄΄ στο Δήμο Γόρτυνας .
Και το μυαλό μας ασφαλώς πήγε στην πολύπαθη Γεωργική Σχολή Ασωμάτων.
Παλαιότερα δυο (2) Γεωργικές Σχολές λειτουργούσαν στην Κρήτη, της Σχολής Ασωμάτων στο Αμάρι και του Αμπελούζου στη Μεσαρά.
Με δυο (2) άρθρα στα Μ.Μ.Ε. ,το ένα με τίτλο ΄΄ Σχολή Ασωμάτων : Άλλη μια ευκαιρία για το Αμάρι φαίνεται να χάνεται ΄΄ στις 13/02/2020 και το δεύτερο με τίτλο ΄΄ Σχολή Ασωμάτων: στα όρια του Εμπαιγμού ΄΄ στις 27/03/ 2023 , προσπάθησα να προσεγγίσω το ζήτημα της Αναζωογόνησης της Σχολής και να κάνω προτάσεις , τη στιγμή που κάθε μορφής Διαβούλευση έχει απουσιάσει.
Είναι γνωστό ότι τα τελευταία είκοσι πέντε (25) χρόνια , όλες οι δραστηριότητες στη Σχολή είχαν επικεντρωθεί σε Ερευνητικό Πρόγραμμα για την εξάλειψη των ασθενειών της φυλής του σφακιανού προβάτου, όπου απασχολούνταν είκοσι (20) και πλέον εργαζόμενοι, με πλήρη κρατική κάλυψη της μισθοδοσίας και των λειτουργικών δαπανών της Μονάδας .
Το Πρόγραμμα σταδιακά έφθινε και αυτό που απόμεινε τελικά σήμερα, είναι ένα μικρό κοπάδι προβάτων με 1-2 εποχικούς υπαλλήλους να το επιβλέπουν.
Η Μελέτη τώρα που εκπονήθηκε το 2014 για την Αξιοποίηση της Σχολής , θέτει ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός ΄΄Πρότυπου Μεσογειακού Κέντρου Αιγοπροβατοτροφίας και Έρευνας ΄΄ δηλαδή ξανά μιας Κτηνοτροφικής και Ερευνητικής Μονάδας , όμοιας με αυτή που προϋπήρχε, με μία ειδοποιός διαφορά .
Χωρίς κρατική κάλυψη των μισθοδοτικών και λειτουργικών δαπανών της Νέας Μονάδας , νομικός όρος και προϋπόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση και εκμετάλλευση από την Αυτοδιοίκηση της περιουσίας της Σχολής .
Με αυτόν τον περιοριστικό οικονομικό όρο φυσικά , η αυτοχρηματοδοτούμενη Μονάδα που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί δεν μπορεί να είναι βιώσιμη ,τη στιγμή που όμοιά της στον ίδιο χώρο, με το ίδιο αντικείμενο , παρά την σταθερή κρατική χρηματοδότηση, κατέρρευσε .
Συμπερασματικά , οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί για την εκμετάλλευση της περιουσίας της Σχολής , με μια θνησιγενή Κτηνοτροφική Μονάδα και ένα εικονικό Εκπαιδευτικό Κέντρο δεν οδηγούν πουθενά, απλά μεταφέρουν το αδιέξοδο παρακάτω.
Μια ολόκληρη 12ετία άλλωστε το μόνο έργο που έχει γίνει κατορθωτό να υλοποιηθεί στη Σχολή ,είναι μια περίφραξη των στρεμμάτων και αυτή ημιτελής.
Με τα παραπάνω δεδομένα αυτό που τελικά θα ΄΄επιτευχθεί΄΄ είναι η περαιτέρω απαξίωση της Σχολής Ασωμάτων, χωρίς προοπτική βιώσιμης Επαναλειτουργίας της.
Μιχάλης Πετρακάκης 23 /07 / 2024
Πρώην Δήμαρχος Συβρίτου .