ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η δυναμική του αντισυμβατικού

0

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τις προτιμήσεις ενός προοδευτικού κοινωνικού χώρου σε μια νεοεμφανιζόμενη επιλογή , όλες οι ψυχολογικές θεωρήσεις, θα συμφωνούσαν στην δυναμική μιας αντισυμβατικής επιλογής!

Η εκδοχή αυτή, μάλιστα ενισχύεται ακόμη περισσότερο όταν η επιλογή αυτή αναφέρεται σε  ενότητα των πολιτών του κοινωνικού χώρου, που αυτοπροσδιορίζονται ως ιδιαίτερα προοδευτικοί και πρωτοπόροι, σε ιδέες και πρακτικές ! Σημειώνουμε βέβαια ότι το άρθρο μας αυτό, γράφεται με αφορμή την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρόσωπα που εξ΄αρχής εξέφρασαν την επιθυμία να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ , προέρχονταν όλοι τους, από το συνεκτικό τμήμα του πολιτικού τους  σχηματισμού και όλοι τους διέθεταν ισχυρές κομματικές και πρώην κυβερνητικές περγαμηνές.

Στέφανος Κασσελάκης : Ο νεοεμφανισθείς αντισυμβατικός πολιτικός

Το πολιτικό σοκ

 Έξαφνα εμφανίστηκε μια νέα υποψηφιότητα , εκείνη του Στέφανου Κασσελάκη του οποίου η μοναδική  ως  σήμερα γνωστή του συμμετοχή στις πολιτικές και κομματικές διαδικασίες ήταν η υποψηφιότητά του, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου. Απόλυτα δικαιολογημένα λοιπόν, η υποψηφιότητα Κασσελάκη , ξάφνιασε τόσο το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο όμως και μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι ενδιαφέρονται και συμμετέχουν στις πολιτικές συζητήσεις. Όμως πολύ γρήγορα η υποψηφιότητά του, απέκτησε τόσο μια αξιόλογη δυναμική, αλλά και απέκτησε κορυφαία θέση στην καθημερινή πολιτική επικαιρότητα. Συγχρόνως  όμως και το αριθμητικό ισοζύγιο των στάσεων των Ελλήνων πολιτών , εξ αρχής σχεδόν με την εμφάνιση της υποψηφιότητας Κασσελάκη, έκλεινε θετικά προς αυτόν. Τελικά λοιπόν, με βάση την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης εξασφάλισε την πρώτη θέση και με ποσοστό μάλιστα 44,9 % , όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν .

Για μια ενδοσκόπιση

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε την κοινωνική αυτή στάση, πρωτίστως εκείνων που συμμετείχαν στις εκλογές και υπερψήφισαν τον συγκεκριμένο υποψήφιο, όσο όμως και των  θετικά διακείμενων προς αυτόν Ελλήνων πολιτών, παραθέτουμε τις παράκατω εκδοχές:

  1. Κατ΄αρχήν , η υποψηφιότητα Κασσελάκη , αξιολογήθηκε πολύ γρήγορα από τον γενικό πληθυσμό, κρινόμενη περισσότερο με κοινωνικά παρά με πολιτικά κριτήρια. Ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι ένα νέο άτομο με αξιόλογη μόρφωση , ιδιαίτερα μοντέρνο προσωπικό στυλ και επίσης μοντέρνα επαγγελματική ενασχόληση και μάλιστα ιδιαίτερα επιτυχημένη.
  2. Τα κοινωνικά και επαγγελματικά του χαρακτηριστικά εκλήφθησαν ως ιδιαίτερα θετικά, και μάλιστα εξασφάλισε πολύ γρήγορα  τη θετική στάση σχεδόν του συνόλου των ΜΜΕ.
  3. Σίγουρα στην ιδιαίτερη προβολή της υποψήφιότητάς του, συνετέλεσε και η αρκετά καλή σκηνική του παρουσία, όπως και ο λιτός αλλά και επικοινωνιακός του λόγος.
  4. Εκτιμούμε βέβαια ότι σήμερα πια, ο ευρύτερος πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την πρόσφατη πολιτική του ήττα , βρίσκεται σε ένα γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης των αυστηρά πολιτικών και πολιτικάντικων  συμπεριφορών του. Θεωρείται πως οι πολιτικές συμπεριφορές αυτές  είναι ξένες με το προφίλ του Κασσελάκη, που κρίνεται και ως  το alter ego του συνηθισμένου πολιτικού.   
  5. Ο Στέφανος Κασσελάκης , με την πολιτική του πορεία ως σήμερα τουλάχιστον, ανταποκρίνεται άριστα στην  περιρρέουσα ατμόσφαιρα της αμφισβήτησης των τετριμένων πολιτικών  που κατά τη γνώμη μεγάλου μέρους των Ελλήνων πολιτών εγκλωβίστηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ.    
  6. Επιπλέον, η ριζοσπαστική στάση του, απέναντι στις ισχύουσες κοινωνικές νόρμες, εκλήφθηκε ως ιδιαίτερα θαραλέα και έτυχε αναμφισβήτητα επιβράβευσης.  

Αντισυμβατική πολιτική ταυτότητα

Συνοψίζοντας λοιπόν τις ερευνώμενες ανωτέρω εκδοχές , καταλήγουμε σε ότι :

 - Το ήδη διαμορφωμένο κοινωνικο-πολιτικό κλίμα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφωθεί σήμερα πια, σε ένα status , όπου επιζητείται μια βαθιά ανανέωση με ισχυρή δόση νεωτερικότητας, και εν τέλει με μια νέα αντισυμβατική πολιτική ταυτότητα .

- Ο Στέφανος Κασσελάκης  με την όλη του ως τώρα στάση, έρχεται να καλύψει την προσδοκία αυτή του χώρου, για μια νέα τέτοια ταυτότητα.

Ολοκληρώνοντας πια την πολιτική μας αυτή ενδοσκόπιση, θεωρούμε  πως η επιλογή του πολιτικά και κοινωνικά αντισυμβατικού υποψηφίου, για τους φίλους και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, ενδόμυχα θα λειτουργήσει ως μια διαδικασία λύτρωσης  από την μη επιτυχή προηγούμενη πολιτική του εμπειρία. Συγχρόνως όμως , καλλιεργείται και  η προσδοκία ότι,  η επιλογή αυτή θα επαναφέρει και  θα αναζοωγονήσει τις ελπίδες του χώρου για μια νέα πορεία , αφού  έτσι θα έχει συντελεστεί πια η κάθαρση , και θα εγκαταλειφθούν οι λανθασμένες  πολιτικές!

 

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ