ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ονομάτων διαλέγματα

0

Στου Δ διατριβούμε εισέτι τις διαβάσεις, με δρομολογημένα διαλέγματα ονομάτων, διπλά διημερεύοντας και διανυκτερεύοντας δόκιμα στη δοκιμιογραφία με δαύτα, δίκην διεκπεραίωσης δουλίτσας. Μια δράκα ονομάτων ας δρασκελίσουμε στα δύσβατα, δυσεξήγητα και δυσανάγνωστά του, κατά δύναμιν και δυνατότητα, δεξιοτεχνικά και δεοντολογικά, ομού και διαισθητικά κάπως ή και δυνάμει της δεδηλωμένης διαδοχικότητάς τους. Δίχως διακεκομμένα, δυσανασχετήσεις, διαπληκτισμούς, δυσκολίες ή δυσφορίες.

Δειγματοληπτικά στις δέλτες (γραπτά μνημεία), τα διαζώματα, τους δρομίσκους, τα διερχόμενα και τις διαδρομές του Δ διαλεγόμαστε, στη Δήμητρα η διατέμνουσα, Δημήτρης - δημητριακά ως σήμερα, η μητέρα γη, στους 12 θεούς, γεωργίας και γονιμότητας, μητέρα της τραγικής Περσεφόνης. Από τις πλέον δημοφιλείς. Τα Δημήτρια, γιορτή στην Ελευσίνα προς τιμήν της, η πόλη Δημητριάς στη Μαγνησία από τον Δημήτριο Πολιορκητή του Αντίγονου, βασιλείς στη Μακεδονία. Πολιτικός, ρήτορας, περιπατητικός φιλόσοφος ο Δημήτριος Φαληρεύς, «περίπατος», έτερη ονομασία του Αριστοτελικού Λυκείου στην Αθήνα. Αοιδός στην Οδύσσεια ο τυφλός Φαίακας Δημόδοκος, και συνώνυμος ποιητής της Λέρου του 5ου αι.

Ο μεγαλύτερος μάλλον φιλόσοφος - επιστήμονας, ο Δημόκριτος από τα Άβδηρα Θράκης, 109 ετών, η ατομική θεωρία 4 αιώνες προ Χριστού. Μαθητής του Λεύκιππου, συμπατριώτης του (κι όμως τα Άβδηρα από μια ενέργειά τους ταυτίστηκαν όχι με τα εκπληκτικά αυτά παιδιά τους αλλά με την... ανοησία και ματαιοδοξία), αξεδιάλυτο ποιος ανώτερος ποίου έστω και σαν πλαστό, ανώφελο και ανύπαρκτο δίλημμα... ΠΡΟΣΟΧΗ. Φιλόσοφος – επιστήμων. Ρήτορας και πολιτικός ο Δημοσθένης, καίτοι τραυλός έντονα (το διόρθωσε), ο σφοδρότερος πολέμιος του Αλέξανδρου, οργάνωσε πολλά πολλάκις εναντίον του χάρις σε χρηματοδοτήσεις που έλαβε δεκαπλάσια δεκάκις με δεκάμετρο, αφιστάμενες απόψεις, διαλάμπει ως εξέχουσα φυσιογνωμία όλων των εποχών παρά ταύτα. Γιος του Θησέα της Αθήνας και της Φαίδρας του Μίνωα ο Δημοφών, διαδέχθηκε τον πατέρα του.

Πολιτικός, ρήτορας και ιστορικός ο Δημοχάρης, 4ος αι, Αθηναίος, όπως και ο ομοίως ιστορικός και ίδιου αιώνα, Δήμων. Υμνήθηκε από τον μέγα Πίνδαρο, τον λυρικό ποιητή της Βοιωτίας, ο Ρόδιος Διαγόρας, Ολυμπιονίκης της πυγμαχίας, Ολυμπιονίκες κι οι δύο γιοί του, τον περιφέρουν στους ώμους, «πέθανε» του φωνάζουν, η «δόξα σου δεν θα φθάσει στον Όλυμπο» (Κάτθανε Διαγόρα, ουκ εις Όλυμπον αναβήση). Και πέθανε. Στο στάδιο. Σήμερα θα τους προσέγγιζε πατέρα – γιούς, κάνα χορηγός αναψυκτικού.

Διαγόρας, οι δύο γιοί του τον περιφέρουν στο στάδιο

 Η στάση αυτού του σημειώματος στον Διάκο Αθανάσιο.  Ξεμπλέξαμε με δυό λεωφόρους και πέντε προτομές. Ένας διάκος... ΑΘΑΝΑΤΟΣ ορέ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

Στην Αττική η Διακρία, οι Διάκριοι, η Διάνα των Ρωμαίων, η Άρτεμις. Διάνα λέμε την ευστοχία και σήμερα. Πέτυχες διάνα. Σαν την Άρτεμη. Για τον ΔΙΑ (ΖΕΥΣ) τα είπαμε και τα ξέρετε. Τα Δίδυμα, μαντείο – πόλη στην Ιωνία με τον Αλέξανδρο. Δίδυμος ο Αλεξανδρεύς, 1ος αι, γραμματικός και κριτικός. Ελληνίδα βέβαια και όχι Φοίνισσα η Διδώ (Ελίσσα δεύτερο όνομα), κόρη του βασιλιά της Τύρου Μύττου, αδελφή του Πυγμαλίωνα στην Κύπρο, ίδρυσε την Καρχηδόνα στην Τύνιδα στην Αφρική. Δικαιάρχεια, αποικία της Σάμου στην Καμπανία Ν. Ιταλίας (υπάρχει και στη Γαλλία, τα χωράφια της σαμπάνιας). Έκτος αι. 1) πλέουν μακρυά αλλά προσανατολισμένα τουλάχιστον  προ του 1000 π.Χρ. ώστε τον 6ο αι. να ιδρύουν πόλεις. 2) Αυτές τις πόλεις μισή χιλιετία κατόπιν, τέλη προ – αρχές μετά Χρ, θα βρούν έτοιμες και ως υπόδειγμα οι Ρωμαίοι για να υψώσουν τη δική τους αυτοκρατορία. 3) Αποικίες απ’ άκρου σ’ άκρον στην Ιταλία, Ελληνικό έδαφος πέρα ως πέρα παρά τις αποστάσεις, μια ματιά στον χάρτη θα πείσει. Σάμος – Καμπανία. Όπερ έδει δείξαι για το νησί του Πυθαγόρα, όπως όλα τα Ελληνικά νησιά κι’ όχι μόνον οι Κυκλάδες

Πόσο μεγάλη να ήταν π.χ η Μεσσήνη στη Σικελία, τον 4ο αι; Ονομάζονταν προ του 5ου αι, Ζάγκλη. Υπήρχε δηλαδή μια χιλιετία!!! Ο Δικαίαρχος εκεί, φιλόσοφος και ιστορικός.

Διαγιγνώσθηκαν δαψιλώς (αφειδώς) και διαφανώς 20 ονόματα με διευρυμένα διδάγματα, δίχως διόγκωση ή δολιότητα έστω κι αν διολίσθησαν δυστυχώς ορισμένα προς διευθύνσεις διεσπαρμένες. Δρέψατε όποιους καρπούς, του Κυρίου δεηθώμεν δε για τη δήθεν διακονία στο Δ χωρίς διακοπή.

Δεκτές δευτερολογίες για τα διαμειφθέντα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ