ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ονομάτων ανθολόγιο

0

Στου Α τις προαιώνιες απαθανατίσεις είχαμε μείνει μεσοστρατίς, ονόματα αγύρευτα πολλά, αλεηλάτητα και αδιάρρηκτα, αδιερεύνητα και αθόλωτα συγχρόνως, αθυμιάτιστα και ακαταχώριστα συχνά, άφθαρτα και άφθαστα, αμωλώπιστα, ίσως ανάκατα αλλά ανάλλαγα, ατόρνευτα, απασπάλιστα, απαρομοίαστα, απαραχάραχτα, απαράμιλλα. Ανέγγιχτα.

Η Αλαγονία για να ξαναπιάσουμε τη σειρά, κόρη του Δία και της Ευρώπης που δεν απέκτησαν μόνον τους Κρήτες Μίνωα, Ραδάμανθυ, Σαρπηδόνα, γιούς δηλαδή αλλά και θήλεα. Γνωρίζει κάποιος τι επί πλέον για τούτη την κορασίδα;

Αλαλά κόρη του Πολέμου,]προσωποποίηση της πολεμικής κραυγής.

Γράψαμε προηγούμενα για το «Αλαλαί», το Α+Λ, λα+ λα της πολεμικής κραυγής κατά την επίθεση. Η Αλαλά ήταν κόρη του Πολέμου. Το όνομά της φώναζαν οι πολεμιστές. Κάτι σαν το «αέρα» της Πίνδου του 1940 προφανώς. Οι Αλαλκομεναί πόλη της Βοιωτίας, εκεί γεννήθηκε (από τον Δία, οι φοβεροί συμβολισμοί) η Αθηνά. Την πόλη είχε ιδρύσει και ανέθρεψε τη θεά ο Αλαλκομενεύς. Δαίμονας της εκδίκησης και της καταστροφής ο Αλάστωρ. Γιος του Ποσειδώνα ο Αλβίων, τυχαία λέτε η αρχαία Βρετανία να ονομάζονταν Αλβιώνα;

Φύλακας του Άρη ο Αλεκτρύων, ο θεός τον μεταμόρφωσε σε πτηνό. Αλεξάνδρα η Κασσάνδρα (και στα δύο το  «άνδρας»), μάντισσα των κακών στην Τροία, κόρη τουΠρίαμου και της Εκάβης, την καταράστηκε ο Απόλλων επειδή του... ξέφυγε, αιχμαλωτίστηκε στην πτώση αλλά ως Αλεξάνδρα αναδείχθηκε θεότητα στη Βοιωτία. Χωρίς ουδεμία σχέση εννοείται με τον Κάσσανδρο του Αντίπατρου στη Μακεδονία.

Περιτεύει όποιος λόγος για την ανυπέρβλητη, τη δοξασμένη επί χιλιετίες Αλεξάνδρεια του Μέγα, διαχρονικά στην πεντάδα όλων των εποχών πόλη (θεωρούνται στην ανεπίσημη πεντάδα Αθήνα, Βαβυλώνα, Κωνσταντινούπολη, Ιερουσαλήμ, δηλαδή 4 αρχαίες και μια μετά Χριστόν. Καμία μετέπειτα ή σύγχρονη ούτε κατά προσέγγιση. Η Νέα Υόρκη π.χ Το Σίδνεϋ, το Τόκιο). Για τον Αλέξανδρο λέχθησαν αρκετά, πέθανε ανεξιχνίαστα, άγνωστος ο τάφος ακόμα, 33 ετών, θεωρείται η σημαντικότερη προσωπικότητα της ιστορίας σε ανεπίσημο επίσης, μη αναγνωρισμένο και επικυρωμένο κανονικά πίνακα κι’ όχι βέβαια μόνον επειδή ήταν ο μεγαλύτερος στρατηλάτης και παρότι στον πίνακα αυτό περιλαμβάνονται και ανοησίες ή σύγχρονοι  ή του περασμένου αιώνα επιστήμονες. Κάθε που βάζουν (οι τωρινοί. Δεν φταίνε ο Γαλιλαίος ή ο Χόκινγκ) όποιον κοντοστούπη να πατάει στις μύτες για να θαρρούμε πως ψηλώνει. Υψιτενώς ο Μέγας, ειρωνεύεται μ’ αυτό το λοξό προς τα άνω αριστερά βλέμμα, από τους ουρανούς τους κλαυθμυρισμούς κάθε βαρβάρου οινόφλυγος και τη σπέκουλα των λοιπών για να τα πούμε Ελληνο – Ιταλικά. Κάπως έτσι θυμωμένα και επίμονα γιατί κατά το μάλλον ή ήττον και εποχές πρέπει να συγκρίνονται, όχι δόρατα με πυραύλους, και άτομα, όχι υπεράνθρωποι με σκεβρωμένα σκέλεθρα, και έργο αναλογικά εκάστου, όχι αυτοκρατορίες με κάποια εφεύρεση ή κλεμμένη του Αρχιμήδη ή απόρροια χιλιάδων μελετητών επί χιλιάδες χρόνια, και οι συνθήκες, όχι να διασχίσεις με το Βουκεφάλα τη μισή γη με 30 βαθμούς διαφορά θερμοκρασίας αυθημερόν, νηστικός στην έρημο, με ξάπλες στις πισίνες του 5άστερου ξενοδοχείου αβλαβώς και ανέξοδα καθώς πληρώνουν αβέρτα άλλοι ολόγυρα.‘Ολοι γνωρίζουν πού τα εύσημα των χιλιετιών και της παγκόσμιας ιστορίας.

Στο θέμα μας εμείς, οι Αλευάδες, Θεσσαλών γένος, ο Αλεύας γενάρχης, γιος του Θεσσαλού. Όρισε πρωτεύουσα της Θεσσαλίας τη Λάρισα και χώρισε τη χώρα σε τέσσερα μέρη (Τετραρχία). Ο Κρήτας, ο Αιτωλός, ο Θεσσαλός, ο Θεσπρωτός, μόνον η εκφώνηση αποστομώνει τις – τους μανικιουρίστες της Ελληνικής ιστοριογραφίας... Παρακάτω ο Αλεξάνωρ, άγνωστος παρότι γίγας της ιατρικής, εγγονός του Ασκληπιού και γιος του Μαχάονα, του γιατρού στην Τρωική εκστρατεία.

Η Αλήθεια (α-λήθη) κόρη του Δία και της Αρετής. Η αλήθεια είναι θεότητα, κόρη της αρετής και του πρώτου τη τάξει θεού. Θεϊκή αρετή η αλήθεια. Επειδή  εικονίζονταν πάντα χωρίς στολίδια και πλούσια ενδύματα έναντι των άλλων θεοτήτων, ο Οράτιος την αποκαλούσε nuda Veritas, δηλαδή «γυμνή αλήθεια». Έκτοτε καθιερώθηκε η ρητορική έκφραση «γυμνή αλήθεια». Τα αειθαλή απέναντι στα σάψαλα; Τα νερόβραστα, κρυόμπλαστα, σαχλά αντιπαρατάσσονται στα παγκοίνως, απέραντα, παραδεκτά και αποδεδειγμένα με αποδεικτικά ανθρώπων και αιώνων;

Ερινύα η Αληκτώ. Τρεις, η μανία ετούτη. Με το όνομα Αλήτης (μη συγχέεται και μη συγχυζόμαστε) απόγονος του Ηρακλή και ο γιος του Αίγισθου, του δολοφόνου του Αγαμέμνονα. Ωστόσο ως απόγονοι του Αλήτη, οι Κορίνθιοι επωνομάζονται και Αλητίδες. Μάλιστα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ