ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενεργειακά: Μια νέα στρατηγική κατεύθυνση

0

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η αύξηση του κόστους ενέργειας για όλους τους τομείς της δραστηριότητας τόσο στην Ευρώπη αλλά κυρίως στη χώρα μας απειλεί να τινάξει στον αέρα οικογενειακούς και επιχειρησιακούς προϋπολογισμούς αλλά και τον ίδιο τον προϋπολογισμό της χώρας. Η Ευρώπη συνολικά αλλά και η χώρα μας ιδιαιτέρως, αντιμετωπίζουν τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Αυξήσεις που έχουν να κάνουν τόσο με τα γεωστρατηγικά παιχνίδια με όπλο την ενέργεια αλλά και με τους τρόπους που έως τώρα οι χώρες αντιμετώπιζαν την παραγωγή ενέργειας.

            Στη χώρα μας το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα εκ του γεγονότος πως δεν έχουμε κάνει τα βήματα εκείνα που θα εξασφάλιζαν στη χώρα μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας από την πανευρωπαϊκή κατάσταση προκειμένου να μπορείι να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσεις. Δεν αλλάξαμε το μείγμα παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας, δεν οδηγηθήκαμε γρήγορα στην επαύξηση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όποτε το κάναμε, είτε ο σχεδιασμός ήταν βιαστικός και χωρίς στρατηγικό σχέδιο είτε η κατεύθυνση ήταν να δοθεί η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας μόνο σε μεγάλους παραγωγούς, σε μεγάλες εταιρίες.

            Προκειμένου όμως να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που δεν θα εξαλειφθεί σύντομα όπως κάποιοι υποστηρίζουν, έχουμε την ευκαιρία ως χώρα να υλοποιήσουμε ΑΜΕΣΑ βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα ανακουφίσουν μερικώς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αλλά και να σχεδιάσουμε ΤΩΡΑ και ΣΩΣΤΑ την στρατηγική κατεύθυνση της χώρας στο ενεργειακό. Τα χρήματα του ταμείου Ανάκαμψης είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που μεγάλο μέρος του πρέπει να διατεθεί προς αυτή τη κατεύθυνση. Αλλά να διατεθεί με στρατηγική, με σχέδιο αλλά και όραμα για την Ενεργειακή Παραγωγή της χώρας τα επόμενα χρόνια.

            Προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι μεγάλες αυξήσεις που πλήττουν τους προϋπολογισμούς όλων, τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι τα εξής:

  • Διατήρηση και επαύξηση της κρατικής επιχορήγησης στους λογαριασμούς ρεύματος ιδιωτών και επιχειρήσεων και δυνατότητες ευρύτερων και ευνοϊκότερων διακανονισμών με περισσότερες δόσεις.
  • Αντιμετώπιση των αυξήσεων στους μεγάλους καταναλωτές όπως οι ΔΕΥΑ με παράπλευρους τρόπους ελάφρυνσης του τεράστιου ενεργειακού κόστους τους για να αποφευχθεί μετακύλιση της αύξησης στους πολίτες.
  • Αύξηση του βασικού μισθού άμεσα, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς πολιτικάντικα παιχνίδια ομηρίας των πολιτών.
  • Μείωση του ΦΠΑ σε κρίσιμους τομείς και περιοχές.

Τα παραπάνω μέτρα θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις άμεσα και θα δώσουν την οικονομική ανάσα που η κοινωνία χρειάζεται σε μια δύσκολη περίοδο μεγάλης και βαθιάς κρίσης που ακολουθεί εκείνη της δημοσιονομικής της προηγούμενης δεκαετίας.

Η χώρα όμως πρέπει να αλλάξει και τον στρατηγικό σχεδιασμό της. Οφείλει να επανασχεδιάσει το μείγμα παραγωγής της αναγκαίας ενέργειας της. Και να το κάνει με σχέδιο, κατεύθυνση και όραμα.

Η παραγωγή ενέργειας πρέπει να ξεπεράσει τις σημερινές αγκυλώσεις αλλά και να βοηθήσει τον εκδημοκρατισμό της, διαχέοντας τις δυνατότητες παραγωγής της πέρα από τους κρατικούς φορείς και τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες. Πρέπει να σχεδιάσουμε οραματιζόμενοι τα επόμενα χρόνια, έχοντας υπόψιν μας πως τις επόμενες δεκαετίες τόσο οι ανάγκες θα αυξηθούν αλλά και τα ενεργειακά γεωπολιτικά παιχνίδια θα επαυξάνονται.

Πρέπει στρατηγικά να αποφασίσουμε:

  • Επαύξηση μεγάλης παραγωγής ενέργειας με εναλλακτικούς, ‘’καθαρούς’’ τρόπους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όμως με σχέδιο, με στόχευση, με ορθές μελέτες, έχοντας υπόψιν μας τις κοινωνίες και τις ανάγκες τους.
  • Δυνατότητα δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων. Να δοθεί η δυνατότητα αλλά και η οικονομική ώθηση στην μεταποίηση, στις ΔΕΥΑ, τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας να παράξουν το ‘’δικό τους ρεύμα’’ με σκοπό την μείωση του ενεργειακού κόστους τους, άρα και την οικονομικότερη παραγωγή προϊόντων και αγαθών στην κοινωνία.
  • Να δοθεί πλατύτερα η δυνατότητα στους ιδιώτες να γίνουν και παραγωγοί της δικής τους ενέργειας. Η τοποθέτηση φωτοβολταικών προκειμένου κάθε σπίτι να παράγει μέρος του καταναλωμένου ρεύματος θα δώσει οικονομική ανάσα στις οικογένειες και θα βοηθήσει την χώρα να καλύψει τεράστιο μέρος των αναγκών της. Όταν ζείς σε μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια, είναι τουλάχιστον φαιδρό να μην εκμεταλλεύεσαι την ‘’μεγαλύτερη μπαταρία’’ που είναι διαθέσιμη, τον ήλιο για να παράξεις ρεύμα, εκμεταλλευόμενος την τεχνολογία.
  • Διοχέτευση μεγαλύτερων διαθέσιμων πόρων στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Η ενεργειακή θωράκιση των κατασκευών δημιουργεί βελτιστοποίηση της ενεργειακής συμπεριφοράς τους και ελαττώνει το κόστος αναπλήρωσης των απωλειών. Πρέπει περισσότεροι πολίτες να αποκτήσουν την δυνατότητα να βελτιώσουν την ενεργειακή συμπεριφορά των ιδιοκτησιών τους.

 

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική διαδικασία οφείλουμε να έχουμε τη ματιά μας απλωμένη τόσο στο σήμερα όσο και στο αύριο των πολιτών και της χώρας. Πρέπει και να θεραπεύουμε αλλά και να προλαμβάνουμε με τις προτάσεις και τις κατευθύνσεις μας. Και το ενεργειακό στοίχημα της χώρας είναι πολύ μεγάλο και αφορά όλους τους πολίτες για να το αφήνουμε στην τύχη, έρμαιο πολιτικών παιχνιδιών εξυπηρέτησης συμφερόντων ή γεωστρατηγικών παιχνιδιών κρατών και ηγετών.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚινΑλ, όπως έκανε πάντα, είναι εδώ για να προτείνει τις ρεαλιστικές εκείνες λύσεις που θα δώσουν στη χώρα την σωστή και προοπτική κατεύθυνση για να αντιμετωπίσουν, πολίτες και χώρα τις ενεργειακές προκλήσεις του μέλλοντος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ