ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Για το «νέο ΕΣΥ» του ΣΥΡΙΖΑ

0

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο πανδημίας, με το δημόσιο σύστημα έτοιμο να εκραγεί, με τον λαό «βομβαρδισμένο» από ατομική ευθύνη και την αγανάκτηση να φτάνει στο αποκορύφωμα της, ο ΣΥΡΙΖΑ  θέλησε να παρουσιάσει μια «κοσμογονία» στο χώρο της Δημόσιας  Υγείας με την πρόταση του για το «νέο ΕΣΥ».

Αυτό που παρουσιάστηκε ως το νέο Δημόσιο  Σύστημα Υγείας, που θα αντιμετωπίσει τις διαχρονικές παθογένειες και ελλείψεις του ΕΣΥ και θα καλύψει ισότιμα και καθολικά τις ανάγκες της κοινωνίας,  πρόκειται για προτάσεις καλά «καμουφλαρισμένες», με όρους περί «δικαιοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης» για να κρύψουν το πραγματικό τους «πρόσωπο» στο λαό.

Πιο συγκεκριμένα ας δούμε τι παρουσίασαν ως καινούριο : Μίλησαν για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπου πλέον θα υπάρχουν όρια στην κυριαρχία της αγοράς. Η ανθρώπινη ζωή, λέει, δεν θα υπόκειται στους νόμους της αγοράς γιατί η αξία της δεν αποτιμάται.

Όσο ωραία και σωστά να φαίνονται στα λόγια, ο λαός ξέρει πλέον ότι δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη σε λόγια και δεσμεύσεις. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε κανένα σημείο  δεν μιλάνε για δωρεάν παροχές. Παρόλο, που στα λόγια λένε ότι η «ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται» στη συνέχεια διατυμπανίζουν προς το κεφάλαιό ότι οι προτάσεις τους  είναι πλήρως «κοστολογημένες», δηλαδή είναι κομμένες και ραμμένες ώστε να ανταποκρίνονται στις χαμηλότερες κρατικές δαπάνες και παροχές προκειμένου οι εργαζόμενοι να «στοιχίζουν» όσο το δυνατόν λιγότερο για το κράτος και τους επιχειρηματίες.

 Πίσω από τις σημερινές υποσχέσεις  του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση του, ο λογαριασμός να σταλεί ξανά στα υποχρηματοδοτούμενα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν βλέπουμε μια λέξη, για κατάργηση των φόρων «υπέρ της Υγείας», των αυξημένων συμμετοχών και πληρωμών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, των αυξημένων πληρωμών για φάρμακα και θεραπείες, για τα είδη των εξετάσεων, των θεραπειών, των υγειονομικών υλικών που έχουν πεταχτεί από το κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ.  

Οι δεσμεύσεις του, ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις και στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  Υγείας, δεν είναι τίποτα άλλο από τις διαβεβαιώσεις του στο μεγάλο κεφάλαιο ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να κρατήσει τους εργαζόμενους στη «στρούγκα». Στην πραγματικότητα, ακόμα και αν κάνει όσα υπόσχεται, πρόκειται για μερική αναπλήρωση των απωλειών που έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας λόγω συνταξιοδοτήσεων κ.λπ.

Παρουσιάζουν ως «δέσμευση» την εξασφάλιση του 7% του ΑΕΠ για την Υγεία αλλά κρύβουν ότι είναι μικρότερο από το 8% που ήταν το 2015. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως πρότυπο τα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ  που την περίοδο της πανδημίας, τα «σύγχρονα» συστήματα υγείας τους καταρρεύσαν σαν χάρτινοι πύργοι, δείχνει τι υπόσχεται στο λαό.

  Οι προτάσεις του κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με αυτό με το οποίο κυβέρνησε. Υλοποίησε και θα υλοποιεί τη στρατηγική του κεφαλαίου για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν τα έξοδα τους, με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.  Η αξία των διακηρύξεων του, εκμηδενίζονται στο λεπτό, γιατί ο ίδιος πρωτοστάτησε ώστε να μετατραπούν τα νοσοκομεία σε αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες, δηλαδή σε επιχειρήσεις.

 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν που διατήρησε και εφάρμοσε για πρώτη φορά πιλοτικά το 2018 σε 18 νοσοκομεία τον νόμο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του 2014, για αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. Η δική του κυβέρνηση ήταν που στήριξε την πολιτική των ΣΔΙΤ στην Υγεία και άνοιξε διάπλατα την πόρτα για νοσοκομεία-ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενταγμένα στο δημόσιο σύστημα, με τη λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ  ΑΕ).

Κατά την δική του θητεία, το 2019,  κατρακύλησε η δημόσια δαπάνη  για την Υγεία στο 5%  του ΑΕΠ,  μειώνοντας κατά 860 εκατομμύρια την επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και φόρτωσε τη δαπάνη στα ήδη ρημαγμένα ασφαλιστικά ταμεία.  Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε και τυπικά το σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο  εργασίας των γιατρών και νομιμοποίησε τα εξαντλητικά ωράρια, ακόμα και τα 60ωρα!

Άρα οι πρόσφατες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο από το να εκμεταλλευτεί την ανησυχία του λαού που σε συνθήκες πανδημίας διογκώθηκε, καθώς ήρθαν στην επιφάνεια χρόνιες ελλείψεις και ανεπάρκειες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Όμως, ότι και να προσπαθούν να διαχειριστούν, το ξέρουν και οι ίδιοι, ότι θα έχει κοντά ποδάρια,  γιατί στο πλαίσιο «κόστος-κέρδος», δεν μπορείς να μιλάς για καπιταλιστική ανάπτυξη που θα έχει οφέλη και ο λαός. Γιατί είναι το καπιταλιστικό σύστημα που από την φύση του έρχεται σε σύγκρουση με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Τα πάντα αντιμετωπίζονται με βάση τι κέρδος θα αφήσουν. Επομένως δεν είναι θέμα καλύτερης διαχείρισης, δηλαδή ποιος είναι καλύτερος ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ η ΚΙΝΑΛ κ.λπ.,  γιατί όλοι τάσσονται υπέρ της συντήρησης αυτού του σάπιου συστήματος, που θα γίνεται συνέχεια όλο και πιο αντιδραστικό για τον λαό.

Πραγματική λύση βρίσκεται στον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα βάζει στο επίκεντρο, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, στον σοσιαλισμό-κομμουνισμό.  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ