ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο»

0

 Διάφοροι συγγραφείς ανά τον κόσμο αναφέρουν πως τα καλύτερα παιδικά βιβλία, δεν είναι γραμμένα για παιδιά. Δύναται να μαγέψουν ανθρώπους όλων των ηλικιών. Στην κατηγορία αυτή μπορεί με ευκολία να ανήκει και «Το Κομμάτι Που Λείπει Συναντά Το Μεγάλο Ο», ένα βιβλίο γραμμένο και εικονογραφημένο το 1981 από τον Σελ Σιλβερστάιν. Με ύφος λιτό μινιμαλιστικό, συμβολισμούς, γεωμετρικά σχήματα και παραλληλισμούς που έγκειται στην φαντασία του καθενός, η ιδιαίτερη αυτή ιστορία με την πληθώρα μηνυμάτων δεν περιορίζεται σε ηλικιακές ομάδες, ούτε και σε έθνη, κοινωνικό φύλο και χαρακτηριστικά προσωπικοτήτων. Με επίκεντρο την αληθινή αγάπη, την ανάγκη του ανήκειν, την μοναξιά, την προσωπική εξέλιξη και την ανιδιοτέλεια, ο καθένας μπορεί να προσδώσει νοήματα και να ταυτιστεί μέσα από αυτή την αλληγορία.

 Έχοντας ως στόχο την συμπλήρωση και συνεπώς την ευτυχία, ο τριγωνικός χαρακτήρας της ιστορίας, το κομμάτι που λείπει, ψάχνει μανιωδώς το άλλο του μισό∙  το μισό που μαζί θα δημιουργήσουν το ολόκληρο και έτσι θα κυλούν, θα ζουν. Αναλώνεται και προσπαθεί να αλλάξει χάρη αυτής της αναζήτησης και επιθυμίας για ολοκλήρωση. Ύστερα από κάποιες αποτυχημένες απόπειρες βρίσκει πράγματι ένα ταιριαστό για εκείνο σχήμα. Ξεχνά όμως πως όταν κανείς κυλάει συνάμα μεγαλώνει και αναδιαμορφώνεται. Έτσι, πρωτού καλά-καλά νιώσει αυτό που τόσο ήθελε, το απόλυτο ταίριασμα χάνεται και εκείνο μένει και πάλι μόνο.

 Μεσολαβεί σιωπή, απομόνωση και περισυλλογή ώσπου να φανεί το Μεγάλο και ολοστρόγγυλο Ο. Ο ιδιαίτερος αυτός  χαρακτήρας, και εκ πρώτης όψεως περίεργος καθώς δεν ζητά τίποτα. Επιθυμεί απλά να κατευθύνει το τρίγωνο, να το βοηθήσει μέσα από τη συζήτηση να αντιληφθεί πως η ολοκλήρωση και ευτυχία είναι πρωτίστως προσωπική υπόθεση και δεν κρίνεται σε ανούσιες περιστασιακές επαφές. Η κοινωνική πίεση, βέβαια, για αποδοχή και συντροφικότητα αποσυντονίζει και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εμπιστοσύνη στον εαυτό και την εξέλιξή του. Συνήθως η διαπαιδαγώγηση περιλαμβάνει ιδέες περί «από μηχανής θεού» που θα έρθει ξαφνικά καλύπτοντας το οποιοδήποτε κενό και δίνοντας νόημα στην ζωή μας. Η πίστη σε αυτό κάνει τη μοναξιά βάναυση, δίχως καμία ιδέα για τα οφέλη της μοναχικότητας. Το Μεγάλο Ο όμως, σε ρόλο καθοδηγητή, τον προτρέπει να κυλήσει μόνο και προτάσσει πως η συνύπαρξη απαιτεί αυτάρκεις οντότητες. Γκρεμίζεται ο μύθος περί άλλου μισού κι αυτό διότι ο άνθρωπος δεν είναι μισό αλλά ολόκληρο. Δύο ολοκληρωμένες προσωπικότητες πορεύονται παρέα από επιλογή και με ελευθερία. Αντιθέτως, δύο μισά από συμφέρον για προσωπική ανέλιξη και σκοπό εκμετάλλευσης. Ωθεί λοιπόν στην αγάπη και το χτίσιμο του εαυτού. Στην μη προσμονή ευτυχίας ως διά μαγείας καθότι δεν θα ανοίξει κανείς ξαφνικά την πόρτα να μπει από τη στιγμή που το κλειδί το κρατάμε οι ίδιοι.

 Το κομμάτι που λείπει αρχικά διστάζει, αρνείται να δεχτεί πως οι τριγωνικές γωνίες του μπορούν να αμβλυθούν κι αυτό να καταφέρει να κυλήσει μόνο. Σιγά - σιγά όμως το κατορθώνει και τότε παύει να συγκρίνεται με άλλους, πιστεύει στον εαυτό του και πλέον όχι μόνο μπορεί να συμπορευτεί με το Μεγάλο Ο, αλλά να αναλάβει και το ίδιο βοηθητικό ρόλο για την κατανόηση της εσωτερικής δύναμης.

 Συμπερασματικά, πρόκειται για μία ξεχωριστή ιστορία που διαθέτει έντονο κοινωνικό υπόβαθρο και εν δυνάμει συναισθηματική φόρτιση. Τα μηνύματα που προσφέρει το βιβλίο είναι πολλαπλά και ουσιώδη, αρκεί βέβαια να είναι κανείς έτοιμος να τα «δει», δηλαδή να τα κατανοήσει και δεχτεί.

Το βιβλίο υπάρχει και ως βίντεο στο YouTube:  https://youtu.be/qBza3_RtPj0

 

Αναστασία Κασαμπαλή

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ