ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εργασία την εποχή του κορωνοϊού

0

Είναι αλήθεια πως η χώρα μας διανύει μια αρκετά δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας. Πολλά επαγγέλματα έχουν πληγεί και πολλοί άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους. Θα μπορούσε να πει κανείς όμως, πως τόσο το Ρέθυμνο όσο και γενικότερα η Κρήτη είναι σε λίγο καλύτερη θέση χάρη στον τουρισμό. Ωστόσο, οι συνθήκες εργασίας παραμένουν οι ίδιες ή μήπως οι εργοδότες λόγω του κορονοϊού έχουν βρει μια «εξαιρετική» δικαιολογία για να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους;

Συνομίλησα με ανθρώπους που εργάζονται σε διάφορους τομείς και με λύπη μου διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι εργοδότες αδιαφορούν για τους υπαλλήλους τους ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούν την πανδημία ως δικαιολογία για τις κάθε άλλο παρά λογικές απαιτήσεις τους.

Ο Νίκος είναι λογιστής και εργαζόταν στο ίδιο ξενοδοχείο για 6 συναπτά έτη. Ωστόσο, φέτος το ξενοδοχείο αυτό ήταν ανάμεσα στα πολλά που επέλεξαν να παραμείνουν κλειστά. «Δεν θεωρώ παράλογο το γεγονός ότι δεν άνοιξε το ξενοδοχείο. Αυτό που με εξοργίζει και με λυπεί παράλληλα είναι πως, ενώ είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία τα τελευταία 6 χρόνια, δεν μπήκαν στον κόπο να με ενημερώσουν για την απόφαση τους, έτσι ώστε να ψάξω να βρω κάποια άλλη δουλειά. Επιπλέον, πιστεύω πως αν δεν επικοινωνούσα εγώ μαζί τους, θα αναρωτιόμουν ακόμη για την απόφαση τους.»

Ο Νίκος όμως δεν είναι ο μόνος. Η Ιωάννα εργαζόταν ως σερβιτόρα σε μια αρκετά τουριστική περιοχή του Ρεθύμνου, η εμπειρία της όμως από εκεί δεν ήταν και τόσο ευχάριστη. «Είχα μιλήσει με τον ιδιοκτήτη πριν από την καραντίνα και είχαμε καταλήξει σε μια νορμάλ για τα δεδομένα της εποχής συμφωνία, δηλαδή να δουλεύω με λιγότερα λεφτά αλλά να μου κολλάει όλα τα ένσημα. Όταν όμως άνοιξε η καφετέρια συζήτησα μαζί του και μου είπε ότι η συμφωνία μας ισχύει. Ήμουν όμως αρκετά γελασμένη. Μετά από ένα μήνα που εργαζόμουν ήρθε η ώρα να πληρωθώ. Τα λεφτά που μου έδωσε ήταν λιγότερα από αυτά που συμφωνήσαμε και όταν τον ρώτησα γιατί μου είπε ότι λόγω κορονοϊού η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι το μαγαζί δεν βγαίνει αλλιώς! Μόνο για αυτόν είναι δύσκολη η κατάσταση ή θεωρεί ότι εργάζομαι επειδή δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω; Για να μην αναφερθώ στα ένσημα που δεν μου κόλλησε ούτε τα μισά!»

Η κατάσταση φαίνεται πως είναι απελπιστική ιδιαίτερα για τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν και εκτός από τις πολλές ώρες εργασίας που συχνά ξεπερνούν το οκτάωρο χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, έχουν να αντιμετωπίσουν και τέτοιες συμπεριφορές από επαγγελματίες, οι οποίοι όπως φαίνεται λόγω του χαμηλού τουρισμού αποφάσισαν να βγάλουν τα έξοδα σε βάρος των υπαλλήλων τους. Ελπίζω και εύχομαι οι εργοδότες αυτοί να αποτελούν απλώς ελάχιστα παραδείγματα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ