ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν με κατ' επείγουσα διαδικασία για μεταρρύθμιση της ΚΑΠ - Τι αλλάζει για τους αγρότες

0

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν βάσει επείγουσας διαδικασίας για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα επείγουσα διαδικασία που του επιτρέπει να ψηφίσει στο τέλος του Απριλίου βάσει επείγουσας διαδικασίας για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με την απάλειψη ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων απέναντι στην οργή του αγροτικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με ισχυρή πλειοψηφία (432 ψήφους υπέρ, 155 κατά, 13 αποχές) την προσφυγή στην ταχεία διαδικασία για την ψήφιση του κειμένου κατά την διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (22-25 Απριλίου), την τελευταία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Εγκατάλειψη της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, της διατήρησης μη παραγωγικών επιφανειών και των ελέγχων...Προς μεγάλη δυσαρέσκεια των οικολογικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα μέσα του Μαρτίου την άμβλυνση, έως και κατάργηση, μέρους των «πράσινων» κριτηρίων της νέας ΚΑΠ που εφαρμόσθηκε από το 2023 για τους αγρότες.

Αυτές οι νομοθετικές αλλαγές, που ζητήθηκαν από τους 27 όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου, εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις στις 26 Μαρτίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το θέμα στο τέλος του Απριλίου, σύμφωνα με την σημερινή έγκριση της επείγουσας διαδικασίας.

Tι προβλέπει το κείμενο για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Το κείμενο προβλέπει την καθολική κατάργηση της υποχρέωσης εφαρμογής αγρανάπαυσης ή διατήρησης μη παραγωγικών χαρακτηριστικών (φρακτών, δενδροστοιχιών, υγρότοπων...) στο τουλάχιστον 4% των αρόσιμων εδαφών. Μίας υποχρέωσης που περιλαμβανόταν στα «πράσινα» κριτήρια τα οποία θεωρήθηκαν ανεφάρμοστα από τις αγροτικές ενώσεις.

Η υποχρέωση εναλλαγής των καλλιεργειών προβλέπεται να αντικατασταθεί από μία απλή «διαφοροποίηση», η υποχρέωση διατήρησης των χορτολιβαδικών εκτάσεων θα αμβλυνθεί, όπως και οι περίοδοι υποχρεωτικής κάλυψης των εδαφών.

Σε περίπτωση ακραίων μετεωρολογικών επεισοδίων, θα προβλέπονται εξαιρέσεις για να αποφευχθούν οι κυρώσεις - και οι καλλιέργειες έκτασης κάτω των 10 εκταρίων θα εξαιρούνται από τους ελέγχους που συνδέονται με την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων.

Αντιδράσεις για την διαδικασία

Η ομάδα των Πράσινων «καταδίκασε ως αβάσιμη και αντιδημοκρατική πρωτοβουλία την ταχεία διαδικασία που γελοιοποιεί τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως συννομοθέτη» και αυτό «χωρίς ανάλυση των επιπτώσεων».

«Οχι μόνο δεν θα επιλύσει το πραγματικό πρόβλημα των εισοδημάτων των αγροτών, αλλά θα βλάψει σοβαρά τους περιβαλλοντικούς στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς μεγάλη ικανοποίηση της αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μπας Άικχουτ.

«Η κατάργηση των τελευταίων πράσινων μέτρων προστασίας θα ήταν δηλητηριασμένο δώρο στους αγρότες, καταδικάζοντάς τους να υφίστανται ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις της ξηρασίας, των πλημμυρών, του παγετού», δήλωσε η Συζάν Ντάλ της Greenpeace που διαδήλωσε σήμερα μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ομοσπονδία της βιολογικής γεωργίας (Ifoam) και η διεθνής αγροτική οργάνωση Via Campesina διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την μεταρρύθμιση, που «αγνοεί τις ανησυχίες (τους)» για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

AΠΕ-ΜΠΕ

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ