ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έρχονται η "Κάρτα του Αγρότη", τα λεφτά των οικολογικών σχημάτων και επιστροφές από τα κομμένα 88 δισ. της επιδότησης

0

 Ενεργοποιείται το τρίτο δεκαήμερο του αγρότη η "Κάρτα του Αγρότη" και πληρώνονται Οικολογικά Σχήματα και τα “χρωστούμενα” 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης

Στο τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη αναμένονται εξελίξεις, όπως η ενεργοποίηση της “Κάρτας του Αγρότη” από την Τράπεζα Πειραιώς, η πληρωμή των 425 εκατομμυρίων ευρώ των Οικολογικών Σχημάτων και η πληρωμή των 88 εκατομμυρίων ευρώ, που δεν είχαν καταβληθεί στην πληρωμή της πρώτης δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης τον περασμένο Οκτώβριο.

Την εκτίμηση αυτή, βάσει πληροφοριών άνωθεν, αποκάλυψε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών και μέλος της διοίκησης της “μεγάλης” ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης. Μάλιστα, όπως μας είπε, σήμερα στις 2 το μεσημέρι, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η διοίκηση της ΕΘΕΑΣ θα έχει σημαντική σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία και τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη για τα θέματα των επιδοτήσεων και όχι μόνο, και ως εκ τούτου περιμένουμε νεότερες ανακοινώσεις!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέσω της “Κάρτας του Αγρότη” οι παραγωγοί μπορούν να αντλούν προκαταβολή επί των επιδοτήσεων που θα λάβουν συνολικά. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, πρόκειται για μία κάρτα που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τους αγρότες, με σκοπό την άμεση χρηματοδότηση των παραγωγικών δαπανών τους κατά το χρονικό διάστημα της παραγωγικής διαδικασίας.

Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει διαβεβαιώσει προς όλες τις πλευρές ότι είναι έτοιμος να παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

    Συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες πριν το Πάσχα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Όπως ξεκαθαρίζει στo neakriti.gr ο Μύρων Χιλετζάκης, φέτος για την ενεργοποίηση της “Κάρτας του Αγρότη”, η προκαταβολή θα είναι εκείνη που αντιστοιχεί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023.

«Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ακόμα ο κάθε παραγωγός σε ποια Οικολογικά Σχήματα θα ενταχθεί και τι χρήματα θα πάρει, δε γίνεται η “Κάρτα του Αγρότη” να ενεργοποιηθεί με βάση το φετινό ΟΣΔΕ. Έτσι θα πάρουν οι αγρότες μέσω αυτής ως προκαταβολή τη βασική ενίσχυση που είχαν λάβει τον περασμένο Οκτώβριο, όταν πληρώθηκαν για τη χρονιά του 2023».

Βέβαια, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχε ο σχεδιασμός, η “Κάρτα του Αγρότη” να ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο, ώστε να είναι γνωστά τα στοιχεία των πληρωμών των Οικολογικών Σχημάτων. Αλλά σε πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο, με τη συμμετοχή του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ, πάρθηκε η απόφαση να επιταχυνθεί η διαδικασία για να υπάρξει στήριξη των αγροτών από το τραπεζικό σύστημα.
Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής ξεκαθαρίζει: «Αν τελικά περάσει το κομμάτι που λέγεται “ασυλία στους παραγωγούς που θα έχουν μέχρι 100 στρέμματα, ούτως ώστε να μην ελέγχονται για την ένταξή τους σε Οικολογικά Σχήματα”, θα μπορούν να είναι μια ειδική κατηγορία στην “Κάρτα Αγρότη”, η οποία θα έχει το δικαιώματα να έχει όλο το ποσό της ενίσχυσης. Δηλαδή, ένα 80% της ενιαίας ενίσχυσης θα το παίρνουν στην “Κάρτα του Αγρότη”, αφού θα έχουν την “ασυλία” αυτή. Πρόκειται για πάνω από το 50% των παραγωγών στην Ελλάδα. Και για το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών της Κρήτης».

«Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ανακούφιση των αγροτών», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης. Να υπενθυμίσουμε ότι το περασμένο έτος η Κάρτα του Αγρότη ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο, ενώ το 2022 ήταν στη διάθεση των παραγωγών από τις αρχές Φεβρουαρίου. Το 2020 και το 2021 είχαν ενεργοποιηθεί μέσα Μαρτίου.

Μέσα από την “Κάρτα” γίνονται δαπάνες που συνδέονται με τις καλλιεργητικές και τις άλλες συναφείς ανάγκες με την παραγωγική διαδικασία, όπως λιπάσματα, ζωοτροφές, φάρμακα, καύσιμα, υποχρεώσεις σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, αγορά εργοσήμων, την πληρωμή αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, τελών άρδευσης κ.ά.

Η Κάρτα του Αγρότη παρέχεται υπό τους όρους και προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

700 εκατομμύρια € “έρχονται” άμεσα

Συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες πριν το Πάσχα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε γνωστό το χρονοδιάγραμμα καταβολών που έχει τεθεί για τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

- Θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.

- Θα πληρωθούν 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

- Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα Οικολογικά Σχήματα.

Προχωρά επίσης ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ, ούτως ώστε είτε να αποδεσμευτούν και να πληρωθούν άμεσα, είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

 
Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ: “Στο τραπέζι” σημαντικά ζητήματα

Αναλυτικότερα, σήμερα στις 2 το μεσημέρι, στο “τραπέζι των συζητήσεων” στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπαίνουν 7 σοβαρά ζητήματα, σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο Μύρων Χιλετζάκης.

«Το πρώτο θέμα που θα κουβεντιάσουμε είναι “Απλοποίηση - βελτίωση της ΚΑΠ. Οικολογικά Σχήματα του 2023. Απλοποίηση ΟΣΔΕ του 2024”.

Το δεύτερο θέμα αφορά στις άμεσες αποζημιώσεις της Θεσσαλίας.

Θέμα 3ο “Μητρώο Αγροτών και Επιμελητήρια”.

Το τέταρτο έχει σχέση με τους ελέγχους της αγοράς και τις ορθές γεωργικές πρακτικές.

Θέμα πέμπτο τα “κόκκινα” δάνεια των Αγροτικών Συνεταιρισμών και αξιοποίηση “σχολάζουσας” περιουσίας.

Το έκτο θέμα που θα συζητήσουμε είναι η “βελτιστοποίηση του νομοθετικού πλαισίου των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων”.

Και επτά: “Εγγραφή της ΕΘΕΑΣ στην Copa Cogeca”. Και συμμετοχή των εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ στα Δ.Σ. των Οργανισμών ευθύνης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δηλαδή, του ΕΦΕΤ. Του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης.
 

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ