ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Με πληρωμές για τις καταστροφές από τον καύσωνα του 2023 απαντά ο ΕΛΓΑ στις αιτιάσεις αμπελουργών στην Κρήτη

0

 Για την περίπτωση του δημοσιεύματος η παραγωγός υπέβαλλε δήλωση ζημιάς στις τοπικές κοινότητες Διονυσίου και Σταβιών στις 3/8/2023 και οι εκτιμήσεις διενεργήθηκαν στο διάστημα από 31/8/2023 έως και 5/9/2023, ακολουθώντας την προβλεπόμενη εκτιμητική διαδικασία.

Τη θετική απάντηση ότι σήμερα 27 Φεβρουαρίου, οι πληγέντες από τον καύσωνα του 2023 αμπελουργοί, «θα πληρωθούν», έλαβε το neakriti.gr, ως απάντηση του υποκαταστήματος Ηρακλείου του ΕΛΓΑ, στην υπόθεση της Μαρίας Σταματάκη και του καταγγέλλοντος συζύγου της Μιχάλη Παπαδοδημητράκη ότι «αντί να μας “βάλουν” την πραγματική αιτία της καταστροφής που ήταν ο καύσωνας, μας έβαλαν ζημιές από τον περονόσπορο για να μην αποζημιωθούμε»!

Πρόκειται για το 1ο κύμα πληρωμής αποζημιώσεων, μάλιστα σε μια πληρωμή και στο 100% της αξίας των πορισμάτων, με στόχο την κατά το δυνατόν ταχύτερα εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ στους δικαιούχους παραγωγούς.


Χθες λοιπόν, σχετική απάντηση του τοπικού ΕΛΓΑ στο δημοσίευμα μας, καταλήγει αναφέροντας: «Το υποκατάστημα Ηρακλείου και ο ΕΛΓΑ γενικότερα κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι παραγωγοί, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το σύνολο σχεδόν των πορισμάτων των ζημιών από καύσωνα, συμπεριλαμβανομένων και των  παραπάνω, να αποζημιωθούν στην πρώτη πληρωμή των αποζημιώσεων που θα καταβάλλει ο ΕΛΓΑ για το 2023, στις 27 Φεβρουαρίου 2024».

Η απάντηση του ΕΛΓΑ


Αναλυτικότερα, το υποκατάστημα Ηρακλείου του ΕΛΓΑ, έστειλε χθες προς την εφημερίδα μας την ακόλουθη απάντηση: «Σχετικά με τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα της εφημερίδος “ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ” με τίτλο “Μήνυση στον ΕΛΓΑ για απάτη: Του “έφαγαν” με κόλπο την αποζημίωση για τον καύσωνα”, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:
Τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2023 επικράτησαν ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες (υψηλή  ατμοσφαιρική υγρασία και βροχοπτώσεις) που δημιούργησαν ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη και εξάπλωση του μύκητα του περονόσπορου στο αμπέλι. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε σχετικά νωρίς και καταβλήθηκε προσπάθεια από τους παραγωγούς για να αποτραπεί η ζημιά στην παραγωγή. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν υπήρξε διαβαθμισμένη ζημιά στο σύνολο των αμπελώνων.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά, που φτάνουν το 100%, διαπιστώθηκαν σε αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας εξ αιτίας και της μη ύπαρξης  εγκεκριμένων σκευασμάτων με επαρκή αποτελεσματικότητα στον περονόσπορο. Για τη ζημιά από το συγκεκριμένο αίτιο (περονόσπορος), που δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον  κανονισμό ασφάλισης της φυτικής παραγωγής, είχαμε πάρα πολλά αιτήματα προς το  Υποκατάστημα Ηρακλείου, για ένταξή του σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.


Παράλληλα υπήρξε πλήθος δημοσιευμάτων και αναφορών στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο  από παραγωγούς και εκπροσώπους φορέων τους για τη συγκεκριμένη ζημιά και την ανάγκη να ενισχυθούν οι πληγέντες. Το αίτημα έχει συμπεριληφθεί στις εκθέσεις των περιφερειακών  επιτροπών ΚΟΕ και έχει διαβιβασθεί αρμοδίως.
Από τα μέσα έως το τέλος Ιουλίου 2023 καταγράφηκαν πολύ ψηλές θερμοκρασίες -που ορισμένες ημέρες ξεπέρασαν τους 40ο βαθμούς- με αποτέλεσμα να προκληθούν στην  εναπομείνασα παραγωγή των αμπελώνων, ζημιές από καύσωνα (αίτιο καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α). Έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς. Διενεργήθηκαν εξατομικευμένες εκτιμήσεις για την καταγραφή της εναπομείνασας παραγωγής που δεν είχε ζημιωθεί από τον περονόσπορο και της ζημιάς που είχε αυτή, μόνο λόγω του καύσωνα, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό ασφάλισης της φυτικής παραγωγής.


Για την περίπτωση του δημοσιεύματος η παραγωγός υπέβαλλε δήλωση ζημιάς στις τοπικές κοινότητες Διονυσίου και Σταβιών στις 3/8/2023 και οι εκτιμήσεις διενεργήθηκαν στο διάστημα από 31/8/2023 έως και 5/9/2023, ακολουθώντας την προβλεπόμενη εκτιμητική διαδικασία.


Το υποκατάστημα Ηρακλείου και ο ΕΛΓΑ γενικότερα κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι παραγωγοί, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το σύνολο σχεδόν των πορισμάτων των ζημιών από καύσωνα, συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω, να αποζημιωθούν στην πρώτη πληρωμή των αποζημιώσεων που θα καταβάλλει ο ΕΛΓΑ για το 2023, στις 27 Φεβρουάριου 2024.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ