ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χασούρα 80 λεπτά το κιλό για την κρητική σταφίδα, παρόλο που η τιμή της είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών

0

 «Καλή τιμή αλλά δε φτάνει», λένε οι αμπελουργοί, που “μπαίνουν μέσα” αφού υπολογίζουν το κόστος παραγωγής τους στα 3 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή στη χονδρική πιάνει τα 2,20 ευρώ

Στα 2,20 ευρώ το κιλό εκτοξεύτηκε τις τελευταίες ημέρες η τιμή της σταφίδας, μετά την κάθοδο Κορινθίου εμπόρου, που προσέφερε την τιμή αυτή στο Ηράκλειο για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των σταφιδοπαραγωγών και να αγοράσει όσο γίνεται μεγαλύτερες ποσότητες σουλτανίνας. Την τιμή αυτή την ακολούθησαν αμέσως και Ηρακλειώτες έμποροι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του neakriti.gr.

«Τα 2,20 ευρώ το κιλό δόθηκαν σε πολλούς παραγωγούς του Κυπαρισσίου, αλλά και άλλων αμπελουργικών περιοχών», επιβεβαιώνει ο βιοκαλλιεργητής και παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Καλή τιμή, αλλά δε φτάνει για να καλύψουμε φέτος το κοστολόγιό μας, που ξεπερνάει τα 3 ευρώ το κιλό», όπως επισημαίνει. Ο ίδιος αποκαλύπτει την πρωτοβουλία βιοκαλλιεργητών αμπελουργών να οργανώσουν μαζική σύσκεψη στο Κυπαρίσσι του δήμου Ηρακλείου, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, με στόχο να καταλήξουν σε συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, χωρίς να αποκλείουν να προχωρήσουν σύντομα σε κινητοποιήσεις!

Τα λιγοστά σταφύλια φέτος δεν είναι ζήτημα που απασχολεί μόνο την Κρήτη. Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Κόρινθος, που στον τομέα της σταφίδας βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, αφού η μαύρη σταφίδα πλέον είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση ως προς την εμπορική της εκμετάλλευση, σε σχέση με την κρητική.

Έτσι, στην αγωνιώδη του προσπάθεια να εξασφαλίσει σουλτανίνα από την Κρήτη, έμπορος της Κορίνθου κατέβηκε στο Ηράκλειο και έδωσε την τιμή των 2,20 ευρώ το κιλό. Οι έμποροι του Ηρακλείου αμέσως ακολούθησαν. Έτσι, κάποιες ποσότητες “έφυγαν” στις τιμές αυτές. Ωστόσο, η μέση τιμή παραγωγού από την αρχή της σεζόν μέχρι τώρα δεν έχει ξεπεράσει το 1,80 ευρώ το κιλό.

«Στο χωριό μας δόθηκαν τα 2,20 ευρώ»

Μιλώντας στo neakriti.gr, ο βιοκαλλιεργητής αμπελουργός Στάθης Φραγκιαδάκης επιβεβαίωσε την πληροφορία, λέγοντας στην εφημερίδα μας: «Η τιμή αυτή δόθηκε κυρίως στο χωριό μας. Πρόκειται για μια καλή τιμή. Δε φτάνει όμως. Φανταστείτε ότι φέτος για να σταφιδοποιήσουμε το σταφύλι χρειαζόμαστε τέσσερα κιλά σταφύλια για να παράγουμε ένα κιλό σταφίδα. Και συνολικά το κόστος της σταφιδοποίησης ανέρχεται σίγουρα στα 3 ευρώ ανά κιλό. Άρα ο παραγωγός και πάλι “μπαίνει μέσα”».

Ο Στάθης Φραγκιαδάκης λέει ότι η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δραματική.

«Ζήτημα αν βγουν φέτος 400 με 500 τόνοι σταφίδας. Πού; Σε έναν νομό που το 1983 έβγαλε 104.000 τόνους», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποσότητα αυτή είναι μια ποσότητα που απλά θα βοηθήσει μόνο τους μεταποιητές να μην κλείσουν τα εργοστάσιά τους και τίποτα περισσότερο...

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων»

«Χωρίς να παραγνωρίζουμε την κρισιμότητα της κατάστασης μετά τις βιβλικές καταστροφές στη Θεσσαλία, λέμε στην κυβέρνηση ότι θέλουμε κι εμείς να δούμε τον κρατικό μηχανισμό να δραστηριοποιείται και για τα δικά μας τα προβλήματα», είπε ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Ως βιοκαλλιεργητές πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε και τους υπόλοιπους αμπελουργούς σε μεγάλη συγκέντρωση στο Κυπαρίσσι εντός της εβδομάδας. Να δούμε τι κάνει η Περιφέρεια Κρήτης απέναντι στα προβλήματά μας και τι πρέπει να διεκδικήσουμε από τον κρατικό μηχανισμό. Θα καλέσουμε και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις», τόνισε.

Τέλος, για την καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής μάς είπε: «Μπαίνουν στα αμπέλια οι εκτιμητές και αν δουν ζημιές από τον περονόσπορο, απλά το σημειώνουν χωρίς να βάζουν τα ποσοστά. Ποσοστά βάζουν μόνο στις ζημιές από τον καύσωνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ ο περονόσπορος».

Καταλήγοντας, διερωτάται «πού είναι αυτή η προσπάθεια που λένε ότι γίνεται για να ολοκληρωθεί μελέτη και να υποβληθεί φάκελος στην Ε.Ε.; Ας μας απαντήσουν οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας Κρήτης και οι εμπλεκόμενοι φορείς του κράτους»...

1,80 ευρώ η μέση τιμή - «Ο περισσότερος κόσμος πούλησε πιο φτηνά»...

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο σταφιδοπαραγωγός Δημήτρης Τσατσαράκης μάς είπε ότι ο ίδιος πούλησε τη σταφίδα του στο 1,80 ευρώ το κιλό.

«Φέτος, επειδή είναι ελάχιστη η ποσότητα, παίζονται αυτά τα παιχνίδια των τιμών. Αλλά η μέση τιμή που έχει πουλήσει ο κόσμος δεν ξεπερνάει το 1,80 ευρώ το κιλό. Έχουν πουληθεί σταφίδες έως και 1,95 ευρώ το κιλό, αλλά η μέση τιμή είναι στο 1,80 με 1,90 ευρώ το κιλό. Στην αρχή η τιμή μάλιστα δεν ξεπερνούσε το 1,60 με 1,65 ευρώ το κιλό. Θεωρώ πάντως ότι αυτές οι τιμές, με βάση το κόστος παραγωγής φέτος, δεν είναι δελεαστικές».

Ο Δημήτρης Τσατσαράκης επισημαίνει ότι η τιμή εκείνη που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δέλεαρ δε θα έπρεπε να πέφτει κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό.

«Πιστεύω ότι με αυτήν την τιμή ο κόσμος μπορεί να ξαναγυρίσει στη σταφίδα», ανέφερε ο αμπελουργός.

«Με μια τέτοια τιμή στον παραγωγό, η τιμή στον καταναλωτή θα φτάσει γύρω στα 6 ευρώ το κιλό, που είναι μια τιμή που μπορεί ο καταναλωτής να την πληρώσει και να έχουν όφελος και όλοι όσοι ζουν από την αλυσίδα της σταφίδας. Και ζουν πάρα πολλοί άνθρωποι», κατέληξε ο ίδιος.

«Εγώ πούλησα τη σταφίδα μου στα 2 ευρώ το κιλό», μας έλεγε ένας άλλος σταφιδοπαραγωγός χθες. «Νομίζω πως φέτος αυτή η τιμή δε φτάνει για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», πρόσθεσε.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ