ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Με fake news επιχειρείται χειραγώγηση τιμών για τα σιτηρά εις βάρος παραγωγών

0

Με αφορμή την εσκεμμένη παραπληροφόρηση για τις τιμές των σιτηρών που θα ανοίξουν σε λίγο, η Ομάδα Αροτραίων της Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), σε συνέχεια της από 29.5.2023 συνεδρίασής της, καλεί τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς να αγνοήσουν τα fake news για τις τιμές και ανακοινώνει τα κάτωθι:

«Όλοι οι παραγωγικοί φορείς του τομέα, πρέπει να κατανοήσουν και ειδικά οι εμπορικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, ότι χάρη στην εγχώρια τοπική παραγωγή μέσα στην περίοδο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία κατόρθωσαν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την παραγωγική τους μεταποιητική και εμπορική δραστηριότητα ζωντανή. Αυτό έγινε παρά τα αυξημένο κόστος των παραγωγών από την ενεργειακή κρίση και τα αυξημένα εφόδια (Λιπάσματα – Φυτοφάρμακα) και σε καμία περίπτωση, οι συνεταιρισμοί και οι αγρότες δεν θα επιτρέψουν το αυξημένο κόστος να μετατραπεί σε ζημιά.

Εσφαλμένες τακτικές στην περσινή χρονιά από αγοραστές, δεν μπορούν, να θεωρηθούν ως άλλοθι, όταν τα κέρδη πρόσφατων ετών δεν μεταφέρθηκαν ούτε στο ελάχιστο στους παραγωγούς από αυτούς που παραπονιούνται σήμερα για την περσινή διαχείριση.

Οι συνεταιρισμοί και παραγωγοί στηρίζουν τις μόνιμες σχέσεις μεταξύ των παραγωγικών φορέων και τις συμβάσεις παραγωγής, που περιέχουν βέβαια και τις τιμές παράδοσης του προϊόντος π.χ. κριθάρι. Οι τιμές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις εσκεμμένα υποδεέστερες που διακινούνται εν είδη παραπληροφόρησης (fake news).

Οι συνεταιρισμοί και παραγωγοί προσπαθούν, να δημιουργήσουν, τις κατάλληλες υποδομές για τη βελτίωση της διαπραγματευτικής τους θέσης με προτεραιότητα κυρίως στους αποθηκευτικούς χώρους. Δυστυχώς, παρά τις παρεμβάσεις τους για πάνω από δέκα χρόνια στην πολιτεία, σημαντικές συνεταιριστικές υποδομές που τις διαχειρίζονται funds ή αργόσχολοι εκκαθαριστές μένουν κλειστές. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις, που οι υποδομές αυτές των συνεταιρισμών χρησιμοποιούνται από επιτήδειους εις βάρος των συμφερόντων των συνεταιρισμών και των παραγωγών. Αυτό πρέπει να σταματήσει και οι υποδομές να επιστρέψουν στους συνεταιρισμούς και τους αγρότες που τις έφτιαξαν με κόπο και τους ανήκουν.

Οι συνδεμένες ενισχύσεις προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τους παραγωγούς για να αντισταθμίσουν μέρος τους κόστους και να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος. Δεν προορίζονται σε καμία περίπτωση, για να μεταφερθούν έμμεσα σε εμπόρους ή τη μεταποίηση και όποιος κάνει τέτοιου είδους υστερόβουλες σκέψεις ειδικά μάλιστα για τα προϊόντα που εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά, κριθάρι, μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο να τις ξεχάσει τη στιγμή, μάλιστα, που σημειώνονται σοβαρές ζημιές στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες».

 

agro24.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ