ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Εμφανίστηκε ο μύκητας στα αμπέλια της Κρήτης: Έπεσε ο περονόσπορος όπως το… 1960! - Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες

0

Ολοταχώς σε χρονιά περονόσπορου “βαδίζουν” τα αμπέλια στην Κρήτη, με τους ειδικούς ερευνητές να εκδίδουν προειδοποιήσεις με την ένδειξη “SOS για περονόσπορο”... Σε πολύ δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι βιοκαλλιεργητές των αμπελουργικών προϊόντων, τονίζοντας ότι ο περονόσπορος αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα όταν τον προλάβεις στο ξεκίνημά του, αλλά μόνο από τους συμβατικούς αγρότες, καθώς τα σκευάσματα στη βιολογική γεωργία είναι πολύ πιο “αδύναμα” και είναι περισσότερο προληπτικά και λιγότερο “θεραπευτικά”.

Γενικότερα, πάντως, η κρητική αμπελουργία έχει μπει σε “θολά νερά”, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, που συνεχίζουν να είναι οι πλέον κατάλληλες για την ανάπτυξη τόσο του περονόσπορου, όσο και της χολέρας, όχι μόνο στα αμπέλια αλλά και στα κηπευτικά!

«Χαμός γίνεται ήδη από τον περονόσπορο», λέει στο neakriti.gr ο βιοκαλλιεργητής αμπελουργός στο Κυπαρίσσι Στάθης Φραγκιαδάκης, στέλνοντας σήμα κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση. Μάλιστα, όπως αναφέρει, ακόμα και στα αμπέλια εκείνα που δεν έχει ο περονόσπορος φανεί, ο μύκητας υπάρχει σίγουρα λόγω των καιρικών συνθηκών και σύντομα θα κάνει αισθητή την παρουσία του.

Όπως άλλωστε αναφέρει και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, τα συμπτώματα (κηλίδες, εξανθήσεις) διαπιστώνονται σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές του νομού Ηρακλείου. Μάλιστα, τα αμπέλια βρίσκονται στα ευαίσθητα εκείνα στάδια, στα οποία ο μύκητας μπορεί να προσβάλλει κατευθείαν τα σταφύλια. Εξάλλου, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες συνεχίζονται, αφού υπάρχει πρόβλεψη για νέα καιρική αστάθεια με βροχές μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες

Οι οδηγίες που δίνονται είναι:

- Να συνεχιστεί η προστασία. Όλα τα αμπέλια την περίοδο αυτή πρέπει να είναι προστατευμένα.

-Να προτιμούνται διασυστηματικά σκευάσματα λόγω της γρήγορης αύξησης της βλάστησης και της ευαισθησίας των σταφυλιών.

Ως προς τα καλλιεργητικά μέτρα, σημειώνεται ότι η πυκνή-πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων- μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (βλαστολογήματα, κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα), ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.

Σε δυσκολότερη θέση οι βιοκαλλιεργητές

«Έχουν “φουλάρει” τα αμπέλια από τον περονόσπορο. Βέβαια, επειδή η επιστήμη έχει προχωρήσει, θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό από τους συμβατικούς το πόρισμα. Θα την περιορίσουν τη ζημιά. Η ζημιά πάντως, εάν συνεχιστεί αυτός ο καιρός, που κάνει δροσούλες το πρωί, που δεν έχει αέρα, που κάνει πως θα βρέξει και δε βρέχει κ.λπ., θα είναι μεγάλη. Οι θερμοκρασίες που επικρατούν βοηθούν τον περονόσπορο. Οι υγρασίες επίσης. Και τρέχει όλος ο κόσμος και ψεκάζει», είπε στο neakriti.gr ο παραγωγός βιολογικών αμπελουργικών προϊόντων Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Ακόμα και σε ένα αμπέλι που η προσβολή δε φαίνεται ακόμη και βλέπεις το σταφύλι να είναι υγιές, αν κάνει χρήση του χαλκού που χρησιμοποιούμε εμείς, σε μια επόμενη δροσούλα και με την κατάλληλη θερμοκρασία ο μύκητας και πάλι αναπτύσσεται. Βέβαια, προστατεύεις το αμπέλι, αποτρέποντας τα νέα μολύσματα. Οι μολύνσεις όμως που ήδη υπάρχουν δε θεραπεύονται στη βιολογική αμπελουργία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο ίδιος επισήμανε πως, αν τώρα τρέξουν οι συμβατικοί αμπελουργοί και ψεκάσουν, θα προλάβουν να αντιμετωπίσουν τον περονόσπορο πριν προλάβει να εξαπλωθεί.

Στο ερώτημά μας, τέλος, αν αξίζει τον κόπο ένας παραγωγός αμπελουργικών προϊόντων να είναι βιοκαλλιεργητής, η απάντησή του είναι «ότι ουσιαστικά το μόνο μας κέρδος έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε βγάλει από πάνω μας και από τα σπίτια μας τα δηλητήρια. Κατά τα λοιπά, οι διαφορές των τιμών σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα είναι στα 10 με 20 λεπτά το κιλό. Ίσως είναι ένα κίνητρο οι λίγο μεγαλύτερες επιδοτήσεις που λαμβάνουμε. Αλλά φανταστείτε ότι μέχρι τώρα λαμβάναμε 15 ευρώ το στρέμμα και θέλαμε γύρω στα μισά για την πιστοποίηση των καλλιεργειών μας»...

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ