ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ για ενεργοποίηση δικαιωμάτων: Περιμένουν όλοι με αγωνία αν θα ανοίξει σήμερα το ΟΣΔΕ

0

 Άγνωστο αν θα ανοίξει σήμερα, όπως είχαν δεσμευτεί υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ, το σύστημα του ΟΣΔΕ - Σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή η Ένωση Ηρακλείου - Τα νέα δεδομένα, οι προθεσμίες και οι οδηγίες προς τους παραγωγούς

Καμία διαβεβαίωση ότι θα ανοίξει από σήμερα το σύστημα του ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτοκτηνοτρόφων δεν έχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. Κι όμως, προεκλογικά η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν ανακοινώσει πως από σήμερα Τετάρτη 24 του μήνα θα είναι ανοιχτό το σύστημα για τους παραγωγούς, που είτε μόνοι τους είτε μέσω των φορέων ενεργοποίησης θα μπορούν να ενεργοποιήσουν τις δηλώσεις τους.

«Ακόμα τίποτα δεν ξέρουμε», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη. «Είμαστε, πάντως, ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα», όπως μας είπε χθες Τρίτη, εκφράζοντας την ικανοποίησή του ως προς την παράταση που δόθηκε μέχρι τις 21 Αυγούστου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων στον πρώτο χρόνο της νέας ΚΑΠ».

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι χθες σε πανελλαδικό επίπεδο είχαν λάβει κωδικό για τη νέα δήλωση ΟΣΔΕ πάνω από 100.000 αγρότες, χωρίς όμως να μπορέσει κάποιος από αυτούς που ήθελε να προχωρήσει μεμονωμένα σε ενεργοποίηση να το πράξει, καθώς η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ παραμένει εκτός λειτουργίας.

Υπάρχουν βέβαια πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί με τον υποστηρικτικό μηχανισμό του οργανισμού έχουν επιδοθεί σε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε τα επόμενα 24ωρα να αρχίσει να λειτουργεί η εφαρμογή και να μπορεί να γίνει η σύνδεση από τα Κέντρα Υποδοχής.

Στο μεταξύ, να εισέλθουν με τον κωδικό TAXISnet και να κατεβάσουν τον απαραίτητο εξαψήφιο κωδικό Πύλης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2023, καλεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου τους παραγωγούς της δύναμής της, ενώ τους συνιστά, αν δεν μπορούν μόνοι τους, να απευθύνονται στους λογιστές τους.

Συγκεκριμένα, «η ΕΑΣΗ ενημερώνει τους παραγωγούς ότι το σύστημα για τη λήψη του απαραίτητου εξαψήφιου κωδικού Πύλης για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων 2023 έχει ανοίξει, με χρήση των κωδικών TAXISnet (μέσω του λογιστή τους) https://eae2023.opekepe.gov.gr/landing-page.

Μετά τη λήψη του εξαψήφιου κωδικού, οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας για την καταχώρισή του και στη συνέχεια για την ολοκλήρωση της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους. Τα στελέχη της Ένωσης Ηρακλείου, με την 20ετή εμπειρία και τεχνογνωσία τους, είναι σε θέση να υποβάλλουν έγκαιρα και έγκυρα την αίτηση ΟΣΔΕ των παραγωγών, παρά την πολυπλοκότητα της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που εφαρμόζεται από φέτος».

Η διαδικασία

Η διαδικασία που αναμένεται να ακολουθήσουν οι παραγωγοί µέσω του κυβερνητικού νέφους gov.gr χωρίζεται σε δύο σκέλη, µε το πρώτο να αφορά στη λήψη ατομικού προσωπικού κωδικού. Ως προς αυτό, οι υπηρεσιακοί του ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζουν ότι η διαδικασία αυτή δεν υπόκειται σε καμία προθεσμία. Αρχικά το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως οι παραγωγοί θα χρειαστεί να εκδώσουν κωδικό μέχρι τις 24 Μαΐου, δηλαδή μέχρι σήμερα, αλλά εκ των πραγμάτων και αυτή η προθεσμία βρίσκεται “στο κενό”.

Σε κάθε περίπτωση, η ψηφιακή εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την ανακοίνωση της ημερομηνίας ολοκλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2023, για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων εργασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταχώριση των αιτήσεων των παραγωγών.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγρότες µόνοι τους ή µέσω των ΚΥ∆ θα μπορούν μέχρι τις 21 Αυγούστου:

- Είτε να τροποποιούν τα στοιχεία της προ συμπληρωμένης αίτησης ΟΣΔΕ 2023 που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προετοιμάσει και είναι διαθέσιμη στο gov.gr µε τα επικαιροποιηµένα στοιχεία του 2023 (μεταβολές).

- Είτε να καταχωρίζουν εξ υπαρχής όλα τα απαραίτητα στοιχεία της αίτησης ΟΣΔΕ 2023.

Οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 θα παραμένουν στην αρχή πρόχειρες και θα οριστικοποιούνται και θα λαμβάνουν πρωτόκολλο όταν οι αγρότες αποφασίζουν ότι έχουν περιλάβει όλα τα στοιχεία για τη λήψη άμεσων ενισχύσεων 2023, µε βάση τα δικαιώματα, τις επιλέξιμες εκτάσεις και τα ζώα. Λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα περιέχονται στην εγκύκλιο για το ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η τήρηση των αιρεσιµοτήτων σε συνδυασμό µε τα τοµεακά και επιχειρησιακά προγράμματα απαιτούν και περαιτέρω αλλαγές στην αίτηση, που θα συμπληρωθούν µε την έκδοση και των υπόλοιπων ειδικών αποφάσεων εφαρμογής.

Η ψηφιακή εφαρμογή για το 2023 επιτρέπει, όπως έγινε και το 2022, στους αγρότες να μπορούν να υποβάλλουν µόνοι τους τη δήλωση ΟΣΔΕ χωρίς κόστος. Για τις περιπτώσεις που θα αναζητήσουν υποστήριξη για την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ και για το 2023 θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ), που είχαν πιστοποιηθεί το 2022. Εκτός πρόσβασης θα μείνουν τα ΚΥΔ που υπήρξαν ευρήματα ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά στη σωστή λειτουργία τους.

Μέχρι 21 Αυγούστου

Όλες οι αιτήσεις των αγροτών που θα υποβληθούν το 2023 θα παρακολουθούνται µέσω monitoring και θα επιτρέπονται οι μεταβολές και οι διορθώσεις σφαλμάτων ή αναντιστοιχιών μέχρι πριν την πληρωμή της προκαταβολής. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 21 Αυγούστου 2023, και τον επόμενο μήνα και μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διορθώσεις, για να υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προβεί στους αναγκαίους ελέγχους για την πρώτη πληρωμή της προκαταβολής.

Σημειώνεται ότι πρόσβαση στην ψηφιακή εφαρμογή στο gov.gr µμπορούν να έχουν όλοι οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων µε βάση τους κωδικούς TAXIS.

Η καταβολή του μισθώματος βοσκήσιμων γαιών

Στο μεταξύ, μέσω της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) θα γίνεται η καταβολή του μισθώματος βοσκήσιμων γαιών από κτηνοτρόφους προς τις οικείες Περιφέρειες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, στη δήλωση της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) κάθε χρόνο ο κτηνοτρόφος, εκτός των άλλων, δηλώνει ότι εξουσιοδοτεί την οικεία Περιφέρεια να εισπράξει για λογαριασμό του το ποσό της οφειλής με ισόποση χρέωση του τραπεζικού του λογαριασμού, που έχει δηλωθεί στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης κατά την πίστωση αυτού με τα δικαιούμενα ποσά των ενισχύσεων που αφορούν στο συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος, ως μίσθωμα για τον επιλέξιμο δημόσιο βοσκότοπο που έτυχε κατανομής.

Σε περίπτωση που ο κτηνοτρόφος δεν επισυνάψει τη σχετική εξουσιοδότηση στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης, δε θα λαμβάνεται υπόψη ως προσδιορισθείσα έκταση η έκταση που αναλογεί στην κατανομή επιλέξιμου δημόσιου βοσκότοπου.

Συγχρόνως, η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ, πριν από τη χορήγηση των δικαιούμενων ενισχύσεων, αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ ηλεκτρονικό αρχείο με τα απαραίτητα στοιχεία των δικαιούχων ανά Περιφέρεια, με το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ, το ποσό που οφείλεται και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ αποστέλλει το εν λόγω αρχείο προς την τράπεζα, η οποία έχει συμβληθεί με το ελληνικό Δημόσιο για τη διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.

Ποιοι δεν οφείλουν την καταβολή μισθώματος

Να σημειωθεί ότι δεν οφείλουν την καταβολή μισθώματος οι ιδιοκτήτες για τη δική τους βοσκήσιμη γαία και οι αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι για τη βοσκήσιμη γαία στην οποία έγινε η αποκατάστασή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ενδιαφερόμενοι αιτούνται και λαμβάνουν από την αρμόδια ΔΑΟΚ βεβαίωση μη οφειλής, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά. Για ακίνητα τα οποία διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία έχουν παραχωρηθεί ή παραχωρούνται για βόσκηση ή στα οποία κτηνοτρόφοι έχουν αποκατασταθεί κτηνοτροφικά, έχοντας δικαίωμα χρήσης των ακινήτων για βόσκηση, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 4061/2012 και ο ενδιαφερόμενος κτηνοτρόφος που τις χρησιμοποιεί αιτείται και λαμβάνει βεβαίωση μη οφειλής, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά.

Στην περίπτωση που ο κτηνοτρόφος μισθώνει βοσκήσιμη γαία από ιδιώτη φυσικό ή νομικό πρόσωπο, προσκομίζει στην αρμόδια ΔΑΟΚ το σχετικό μισθωτήριο και αιτείται και λαμβάνει βεβαίωση περί μη οφειλής.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ