ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υποχωρεί μέχρι 25% η τιμή στο σακί για τα λιπάσματα των εαρινών

0

Την περίοδο αυτή, οι αγρότες εφοδιάζονται σακιά µε σύνθετα NP λιπάσµατα για τη βασική λίπανση των ανοιξιάτικών καλλιεργειών.

Οι πιο εµπορικοί κωδικοί αφορούν στα 16-20-0 και 20-20-0 λιπάσµατα. Ειδικά για το βαµβάκι, ο δηµοφιλής κωδικός 16-20-0 διατίθεται πλέον στα 30 ευρώ ανά σαραντάρι σακί, έναντι των 36 ευρώ πέρυσι.

Η τιµή ανά τόνο διαµορφώνεται στα 750 ευρώ και σχηµατίζει µια διόρθωση της τάξης του 16% συγκριτικά µε την περσινή άνοιξη, όταν τα περισσότερα λιπάσµατα έγραψαν ιστορικά υψηλές τιµές.

Μεγαλύτερη διόρθωση στα προϊόντα βασικής λίπανσης

Μεγαλύτερη είναι διόρθωση στα προϊόντα βασικής λίπανσης υψηλού αζώτου για καλλιέργεια την καλαµποκιού (30-10-10) που υποχώρησε στα 30 ευρώ το 40κιλιο σακί από τα υψηλά των 37 ευρώ. Πριν το 2021 η τιµή για τα λιπάσµατα αυτά διαµορφωνόταν στα 19 ευρώ, ενώ τον χειµώνα του 2022, όταν ξεκίνησε και το τελευταίο µεγάλο ανοδικό κύµα στην αγορά λιπασµάτων, έφτανε στα 32 ευρώ.

Και για τις ανάγκες λίπανσης των περισσότερων οπωρώνων ισχύει ο κανόνας της µείωσης κόστους, µε τα σύνθετα λιπάσµατα 15-15-15 που κυρίως αξιοποιούν οι παραγωγοί να διαµορφώνονται στα 32 ευρώ ο τόνος, έναντι των 37 ευρώ πέρυσι.

Σε περίπτωση τέλος, που κάποιος ήθελε να αγοράσει  ένα 40κιλο σακί ουροθειικής αµµωνίας 40-0-0 πο αξιοποιείται τόσο για την επιφανειακή λίπανση σιτηρών όσο και για τη βασική λίπανση βάµβακος, τότε το κόστος θα ερχόταν στα 28 ευρώ ανά σακί, έναντι των 35 ευρώ πέρυσι και των 32 ευρώ που στοίχιζε µέχρι τον περασµένο ∆εκέµβριο. Μάλιστα, εφόσον συγκριθούν τα σηµερινά επίπεδα τιµών µε τα υψηλά που διαµορφώθηκαν τον περασµένο Μάιο, όταν τα αζωτούχα έφταναν ακόµη και τα 40 ευρώ (40κιλο σακί) τότε η µείωση ανέρχεται στο 25% (30 ευρώ σήµερα).

Από 6 έως 9% έχουν υποχωρήσει οι τιµές σε σχέση µε τον Φεβρουάριο και στους βασικούς κωδικούς λιπασµάτων στα παραγωγικά κέντρα της Βόρειας Αµερικής, σύµφωνα µε την εταιρεία έρευνας αγορών DTN.

«Η εποχή της πτώσης των τιµών»

Οι εξελίξεις αυτές, έρχονται να επιβεβαιώσουν σχετικά ρεπορτάζ της Agrenda ήδη από τις αρχές του έτους, ενώ το κλίµα αποτυπώνει και η τοποθέτηση του Γιάννη Βεβελάκη, γενικού διευθυντή της Eurochem Hellas, σε πρόσφατη ηµερίδα της εφηµερίδας στη Λάρισα, όπου µιλούσε για «την εποχή της πτώσης των τιµών».

«Αυτή τη στιγµή λοιπόν βρισκόµαστε στη φάση εξισορρόπησης για τις τιµές στα λιπάσµατα» υποστήριζε στα µέσα Μαρτίου ο κ. Βεβελάκης. «Έχουνε λειτουργήσει οι δυνάµεις της αγοράς και οι πολύ υψηλές οι τιµές που είχαν δηµιουργηθεί λόγω κόστους έχουν αρχίσει και εξισορροπούνται. Είναι η εποχή της πτώσης των τιµών. Όχι της καταβαράθρωσης τους, γιατί οι τιµές των αγροτικών προϊόντων παραµένουν ψηλά» θα συµπλήρωσε, ενώ εξήγησε: «εάν το λίπασµα ανέβει χωρίς να είναι υψηλές οι τιµές των αγροτικών προϊόντων, πολύ απλά, δεν θα πουλήσει τίποτα».

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ