ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ανεβαίνει μέσα στο μήνα η ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2023 στο gov.gr, από 1η Απριλίου η υποβολή δηλώσεων

0

Την ίδια στιγµή, στις τάξεις των ενδιαφεροµένων να παράξουν (µε το αζηµίωτο πάντα) τις δικές τους υπηρεσίες (ανάπτυξης και διαχείρισης πληροφορικών συστηµάτων) ο πόλεµος καλά κρατεί, οι ενστάσεις - σε κάθε είδους διαγωνιστική διαδικασία- πάνε κι έρχονται και οι αγρότες, άλλη µια χρονιά, περιµένουν να δουν φως.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το διοικητικό συµβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ να αποφασίζει στις αρχές Μαρτίου την απευθείας ανάθεση έναντι 30.000 ευρώ του έργου που αφορά στην προσαρµογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στις ανάγκες της νέας ΚΑΠ και της τρέχουσας χρήσεις (δηλώσεις 2023), έτσι ώστε να ανοίξει το ταχύτερο το σύστηµα υποδοχής των νέων δηλώσεων. Οι µόνοι που διαµαρτυρήθηκαν, τουλάχιστον ανοιχτά, µ’ αυτή τη διαδικασία, ήταν για άλλη µια φορά οι γνωστοί «διόσκουροι» από το χώρο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, πρώην υπουργοί Σταύρος Αραχωβίτης και Ολυµπία Τελιγιορίδου. Έσπευσαν µάλιστα να συνδέσουν τη συγκεκριµένη επιλογή µε το τραγικό ατύχηµα στα Τέµπη. «Την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης µοιράζει απευθείας αναθέσεις».

«Συγκεκριµένα, στην συνεδρίαση µε αρ.273/01-03-2023 του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ», τονίζεται στην ανακοίνωση, «το 4ο θέµα αφορούσε την  Παροχή Υπηρεσιών προσαρµογής της ΕΑΕ 2022 ώστε να παραληφθούν οι ΕΑΕ 2023 µε τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, προϋπολογισµού έως του ποσού των 30.000 ευρώ, πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. (24%)».

Για άλλη µια φορά στο βωµό των εντυπώσεων και ενδεχοµένως της διευκόλυνσης «κοµµατικών φίλων», προβεβληµένα πολιτικά στελέχη, όπως οι κ.κ. Αραχωβίτης και Τελιγιορίδου, περιφρονούν τις ανάγκες των αγροτών και ρίχνουν νερό στο µύλο της παραφιλολογίας και της απάθειας.

Από την άλλη πλευρά πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, παρά τη συστηµατική υπονόµευση την οποία γνωρίζει, όχι µόνο από «στελέχη» του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και από µέλη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, δηλώνει βέβαιος ότι αυτή τη φορά, όλα θα είναι έτοιµα , ώστε από την 1η Απριλίου να γίνεται κανονικά η υποβολή των δηλώσεων.

Στους σχεδιασµούς του, εκτός από την επικαιροποίηση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, περιλαµβάνεται η διαµόρφωση µιας αίτησης η οποία θα περιλαµβάνει στα πεδία της το σύνολο των θεσµοθετηµένων δράσεων που επιλέγουν να εφαρµόσουν οι αγρότες. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η αρµόδια για τις κοινοτικές ενισχύσεις αρχή, δηλαδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία που σχετίζονται µε τις ενισχύσεις των αγροτών και δεν θα χρειάζεται για κάθε βήµα καινούργιο πληροφορικό σύστηµα και διαφορετική αφετηρία ελέγχου.

Να αναφερθεί ότι η φετινή χρονιά δεν είναι όπως οι προηγούµενες, καθώς τίθεται για πρώτη φορά σε ισχύ η νέα ΚΑΠ και ειδικά στο πεδίο των περιβαλλοντικών δράσεων τα πράγµατα (εκ µέρους της εθνικής αρχής) δεν έχουν ακόµα ξεκαθαρίσει. Θα χρειασθεί κι εδώ σοβαρή οργάνωση και πολύ δουλειά για να µην «σκάσουν» θέµατα και µάλιστα µέσα στην προεκλογική περίοδο.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ