ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κοντός ο Φεβρουάριος για τις συνδεδεμένες, πρώτα η διορθωτική της ενιαίας, σπάνιες φυλές και κομφούζιο

0

Πριν το τέλος Φεβρουαρίου προγραµµατίζεται να µπουν και οι Σπάνιες Φυλές και το Κοµφούζιο, προκειµένου να «φύγουν» από τη µέση για να ξεκινήσει η διαδικασία της ογκώδους πληρωµής των συνδεδεµένων ενισχύσεων, ει δυνατόν προς τα τέλη του µήνα, σε µια προσπάθεια των ιθυνόντων να µην επαναληφθεί το σκηνικό των τριών τελευταίων ετών, που το πρώτο πακέτο των συνδεδεµένων µε το σκληρό σιτάρι πιστώθηκε µαζί µε την ειδική ενίσχυση στο βαµβάκι λίγο πριν την 25η Μαρτίου.

Το σύστηµα είναι ανοιχτό και οι παραγωγοί µπορούν να προχωρούν σε διοικητικές πράξεις, ενώ υπενθυµίζεται ότι σε εκκρεµότητα είναι, µεταξύ άλλων, ένα 10% των µεταβιβάσεων δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης που έµειναν για επιπλέον έλεγχο ή προσκόµιση δικαιολογητικών και κάποιοι κτηνοτρόφοι που δεν πήραν εξισωτική αποζηµίωση επειδή έχουν έδρα σε πεδινές περιοχές, αλλά δεν διαθέτουν στάβλο σε ορεινή ή µειονεκτική περιοχή άσχετα µε την περιοχή που έλαβαν κατανοµή βοσκοτόπων. Ακόµα δεν έχει αποφασισθεί αρµοδίως τι θα γίνει και µε τη συµπληρωµατική πληρωµή που περιµένουν οι δικαιούχοι των Βιολογικών που πήραν λιγότερα ή και καθόλου χρήµατα.

Στη σειρά για αποζηµιώσεις de minimis

Μετά τις αποζηµιώσεις που ανακοινώθηκαν για µήλα, κάστανα, επιτραπέζια ροδάκινα, συµπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα, σειρά πήραν οι καλλιέργειες σπαραγγιών ∆ήµου Αλµωπίας, φασολιών-γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνό της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζια σταφύλια ΠΕ Καβάλας, ζαχαρότευτλα σε όλη την επικράτεια, κρόκο Κοζάνης, θερµοκήπια Μαραθώνα και τους αλιείς καραβίδας στα Σέρβια Κοζάνης αποφάσισε η αρµόδια οµάδα εργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το σχετικό αίτηµα έχει µεταβιβαστεί στο υπουργείο Οικονοµικών προκειµένου να γίνει ο προσδιορισµός των ποσών ενίσχυσης. Υπενθυµίζεται ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν είναι οριζόντιες και καλύπτουν µόνο συγκεκριµένους δήµους, όπως προκύπτει από την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η κατανοµή των ενισχύσεων αυτών θα γίνει µέσω της γνωστής διαδικασίας των de minimis, ενώ σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνεχίζεται η αξιολόγηση και άλλων καλλιεργειών για τις οποίες, µε βάση τις εκτιµήσεις των αρµοδίων υπηρεσιών, τεκµηριώνεται ζηµία για τους παραγωγούς.

Σηµειωτέον συνεχίζεται η διαδικασία αξιολόγησης και άλλων αιτηµάτων αποζηµιώσεων, για τις οποίες µε βάση τις εκτιµήσεις των αρµοδίων υπηρεσιών, τεκµηριώνεται ζηµία για τους παραγωγούς.

Ωστόσο, τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι παραγωγοί κερασιών σε πεδινές και ορεινές περιοχές της Πέλλας, καθώς δεν έχουν συµπεριληφθεί στις εν λόγω ενισχύσεις, παρά τις ζηµιές από το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις.

Υπό διερεύνηση η ενίσχυση απώλειας εισοδήµατος στο ακτινίδιο

Ανοιχτό φαίνεται να αφήνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς το ενδεχόµενο αποζηµιώσεων στους ακτινιδιοπαραγωγούς της Πιερίας, προκειµένου να αντισταθµιστούν οι απώλειες στο εισόδηµα των παραγωγών.

Ωστόσο, ο ίδιος ζήτησε από τους αγροτικούς συνεταιρισµούς της περιοχής και τις αρµόδιες υπηρεσίες να αποστείλουν άµεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να εκτιµηθεί το µέγεθος των ζηµιών και να προχωρήσει η αναζήτηση λύσεων. Ως γνωστό, για να στηριχτεί το σχετικό αίτηµα, πρέπει να το υποδεικνύουν τα στοιχεία από τη ∆ΑΟΚ, η έκθεση του ΕΛΓΑ για τις επιπτώσεις ενός παγετού στο προανθικό στάδιο, οι χαµηλές εµπορικές τιµές και φυσικά οι συνέπειες της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει στις αγορές ο πόλεµος στην Ουκρανία.

Μέσα στο µήνα de mimimis σε ελαιοπαραγωγούς Λέσβου

Μέσα στον Φεβρουάριο αναµένεται να δοθούν οι ενισχύσεις de minimis ύψους 21 ευρώ το στρέµµα στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, που έχουν εγκριθεί εδώ και καιρό. Υπενθυµίζεται ότι η εν λόγω ενίσχυση θα καταβληθεί µε βάση το ΟΣ∆Ε, στους  κατ’ επάγγελµα ή µη γεωργούς. Το δρόµο της πληρωµής άνοιξε η σχετική απόφαση που εγκρίθηκε πριν λίγες µέρες, σύµφωνα µε την οποία «Εγκρίνουµε την δέσµευση πίστωσης ύψους 8.190.000 ευρώ για την πληρωµή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισµού εξόδων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Ειδικός φορέας 1029 - 501. - 0000000, Λογαριασµός 2390901002- οικονοµικού έτους 2022 για την «κάλυψη δαπάνης χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας (de minimis) στον τοµέα της καλλιέργειας ελαιοπαραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου και λεπτοµέρειες εφαρµογής, στο πλαίσιο εφαρµογής του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 (L352/24-12-2013) της Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

Ρύθμιση για ζωοτροφές στην κονικλοτροφία, μαζί με νεοεισερχόμενους

Ανοιχτές υποθέσεις αφήνει πίσω της η πληρωµή του µέτρου 22 για αγορά ζωοτροφών που άρχισε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, αφού εκτός από τις περιπτώσεις των νεοεισερχόµενων και όσων υπέβαλλαν ενστάσεις, χωρίς ενίσχυση έµειναν κλάδοι της εγχώριας κτηνοτροφίας, που αντιµετωπίζουν αντικειµενικό πρόβληµα από τις ανατιµήσεις στις ζωοτροφές και για τους οποίους επείγει να βρεθεί λύση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των κονικλοτρόφων που βασίζονται αποκλειστικά στην αγορά έτοιµων ζωοτροφών, µε την οργή των παραγωγών να ξεχειλίζει, αφού όπως φάνηκε από παράληψη των ιθυνόντων εξαιρέθηκαν από την ενίσχυση. Την παράληψη αυτή αναγνωρίζει και η ηγεσία του υπουργείου, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν πως για τους νεοεισερχόµενους που δεν εµφάνισαν τζίρο την περίοδο 2020-2021, αλλά και για τα κουνέλια θα υπάρξει «κάτι ξεχωριστό».

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ