ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφοι

0

Στους δρόμους για την επιβίωσή τους οι α/κ, για να συνεχίσουν να παράγουν, ο αγώνας μας αφορά όλο τον λαό που πληρώνει πανάκριβα για βασικά είδη διατροφής

Οι νέες κινητοποιήσεις, που είναι συνέχεια μιας αγωνιστικής δραστηριότητας του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, αποφασίστηκαν στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας στις 8 Γενάρη.

Αυτό που βγάζει τους α/κ στον δρόμο είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που οδηγούν τον α/κ όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του.

Ταυτόχρονα, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, διαμορφώνουν με βάση τους στόχους της κερδοφορίας τους τις τιμές στα προϊόντα, πολλές φορές μάλιστα αρπάζουν την παραγωγή σε τιμές κάτω του κόστους.

Την ίδια ώρα παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Όσο για τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, αυτά δεν υλοποιούνται με ταχύτητα, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο, ενώ το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

Αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1η Γενάρη 2023 προβλέπει την περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων, που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε με την τακτική του διαίρει και βασίλευε η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν αγρότη απέναντι στον άλλο.

Σήμερα έχει συγκεντρωθεί σημαντική πείρα στους βιοπαλαιστές της υπαίθρου, για να διακρίνουν ότι τα προβλήματά τους ούτε προσωρινά είναι ούτε συγκυριακά ούτε εισαγόμενα, αντίθετα αποτελούν μόνιμο βραχνά για τους α/κ με όλες τις κυβερνήσεις, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωσή τους.

Η επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθούν η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, πιστές στις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται καλλιέργειες και οι γεωργοί - κτηνοτρόφοι που παραμένουν στην παραγωγή να βιώνουν το μαρτύριο, προσπαθώντας να παραμείνουν στα χωράφια και να κρατήσουν τα κοπάδια τους καταχρεωμένοι.

Ο αγώνας επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών αφορά άμεσα την εργατική τάξη και όλο τον λαό, και για αυτόν τον λόγο χρειάζεται έμπρακτα η στήριξη του. Για να μπορούμε να τραφούμε όλοι με φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Η απαίτησή μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας σημαίνει για τους εργαζόμενους ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, με σύγχρονα δικαιώματα που να καλύπτουν σε κάθε περίπτωση το κόστος διαβίωσης.

Άλλωστε, πίσω από τα κοινά εργατικά - λαϊκά προβλήματα βρίσκεται ο κοινός αντίπαλος, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μένουν αναξιοποίητες οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, για την τροφοδοσία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα προϊόντα πωλούνται 5 έως 10 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός, εξαιτίας του κυνηγιού του κέρδους από εμπόρους και μεσάζοντες.

Σταυρακάκης Στέλιος
μέλος του ΔΣ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Ρεθύμνης και δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ανωγείων  
                     

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ