ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πληρωμή ζωοτροφών πιθανά και για νεοεισερχόμενους και ενστάσεις στις 31 Ιανουαρίου

0

Μάλιστα, προ ολίγων ηµερών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ηράκλειο Κρήτης, στο πλαίσιο περιοδείας του στο νησί µαζί µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,  ενηµέρωσε τους κτηνοτρόφους ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την ερχόµενη Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

Στον κύκλο των πληρωµών του νέου έτους προς τους αγρότες, µετά την  πίστωση των 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών, προγραµµατίζεται µέχρι τα µέσα Φεβρουαρίου και οι Σπάνιες Φυλές και το Κοµφούζιο, µαζί µε τη διορθωτική για την ενιαία και τα προγράµµατα της περσινής χρονιάς για όσους δεν πληρώθηκαν ή πήραν λιγότερα από όσα περίµεναν και δικαιούνται. Κατά τα γνωστά, θα ακολουθήσουν οι συνδεδεµένες ενισχύσεις, µε στόχο των αρµοδίων να ξεκινήσουν προς τα τέλη του επόµενου µήνα.

Όσον αφορά τώρα την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, στα βασικά ζητήµατα, οι νεοεισερχόµενοι κτηνοτρόφοι που δεν εµφανίζουν τζίρο από την περίοδο 2020-2021, µε αποτέλεσµα να µένουν εκτός ενίσχυσης. Κάτι αντίστοιχο είχε συµβεί και µε την πρώτη ενίσχυση προς τους κτηνοτρόφους που πληρώθηκε την άνοιξη του 2022, αφήνοντας και τότε εκτός τους νεοεισερχόµενους, οι οποίοι πληρώθηκαν τελικά τα ποσά που τους αντιστοιχούσαν τον περασµένο Οκτώβριο.

Σε άλλες περιπτώσεις, στους απορριπτόµενους είναι κτηνοτρόφοι µε δηλωµένο βασικό ΚΑ∆ γεωργικό, κτηνοτρόφοι οι οποίοι αν και διέθεταν το απαιτούµενο εισόδηµα, το σύστηµα τους απέρριψε και τους εµφάνισε χωρίς εισόδηµα, αλλά και αρκετοί µε την ένδειξη «ΕΛΛΙΠΗΣ» χωρίς να γνωρίζουν την αιτία.

Ίσως, λοιπόν, οι επιπλέον ηµέρες µέχρι την πληρωµή της ενίσχυσης συνολικού ποσού 89 εκατ. ευρώ, να βγουν προς όφελος των δικαιούχων της ενίσχυσης, δεδοµένου ότι θα υπάρξει χρόνος να εξετασθούν και οι ενστάσεις, ενώ θα ήταν εφικτό στις περιπτώσεις που απορρίπτονται οι κτηνοτρόφοι λόγω µη εµφάνισης εισοδήµατος από την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, να λαµβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ΑΡΤΕΜΙΣ και των κατά τόπους Κτηνιατρικών ∆ιευθύνσεων, ιδιαίτερα για την πώληση ζώντων ζώων. Σηµειωτέον ότι ο ίδιος ο υπουργός δεσµεύτηκε από την Κρήτη να εξετασθούν και να διορθωθούν οι περιπτώσεις των κατ’ επάγγελµα παραγωγών, που τυχαίνει να έχουν βγει εκτός, επειδή φαίνονται στην Εφορία µε γεωργικό εισόδηµα (π.χ. ελαιόλαδο), ανώτερο του κτηνοτροφικού.

Να σηµειωθεί εν τω µεταξύ ότι η εν λόγω ενίσχυση δεν προβλέφθηκε να είναι ακατάσχετη, κι αυτό επειδή δεν θεωρείται «ενίσχυση» στους κτηνοτρόφους, καθώς τα  χρήµατα προέρχονται από το Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», δηλαδή είναι χρήµατα του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 και οι τράπεζες θα µπορούν να τα «µπλοκάρουν» λόγω οφειλών των κτηνοτρόφων.

Εν αναµονή των 150 ευρώ για τις περσινές ζηµιές στα σπαράγγια

Ακόµα να πληρωθούν οι καλλιεργητές σπαραγγιού της Αλµωπίας τις αποζηµιώσεις από τις ζηµιές που είχαν στην περιοχή στις 8 Φεβρουάριο του 2022. Σύµφωνα µε τα στοιχεία από το ΟΣ∆Ε, οι καταστροφές έγιναν στα πλαστικά επικάλυψης στις καλλιέργειες σπαραγγιού και αφορούν ζηµιές σε 3.618,5 στρέµµατα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Πιπεριάς Πέλλας Γιώργος Κονάκογλου, «το 2022 ήταν µια πολύ δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια σπαραγγιού. Στην Αλµωπία, εκτός από τα προβλήµατα στη διάθεση είχαµε και µεγάλες ζηµιές από την ανεµοθύελλα του Φεβρουαρίου. Αναµένουµε τις αποζηµιώσεις που θα καταβληθούν από το ταµείο Κρατικής Αρωγής για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, ύψους 150 ευρώ το στρέµµα».

Να σηµειωθεί ότι πέρυσι οι πρώτες κοπές ξεκίνησαν από 20 Φεβρουαρίου, ενώ για φέτος λόγω του ήπιου χειµώνα αναµένεται πρωίµηση τουλάχιστον δέκα ηµερών.

Έως 14/2 δικαιολογητικά συνδεδεµένης αιγοπρόβειου

Αντίγραφο µητρώου της εκµετάλλευσής τους καλούνται να προσκοµίσουν έως 14 Φεβρουαρίου οι αιγοπροβατοτρόφοι για να µη χάσουν τη συνδεδεµένη. Ειδικότερα, σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «στο πλαίσιο διοικητικού ελέγχου του Μέτρου 2 καλούνται οι αιγοπροβατοτρόφοι που έχουν αιτηθεί στο ΟΣ∆Ε 2022 ότι επιθυµούν να είναι δικαιούχοι συνδεδεµένης ενίσχυσης να προσκοµίσουν αντίγραφο µητρώου της εκµετάλλευσης τους έως 14/2/2023 στις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις ή/και στα Νοµαρχιακά Γραφεία ΟΠΕΚΕΠΕ, στο οποίο ανήκει η εκµετάλλευση τους».

Σε ένα μήνα πληρωμή για Σπάνιες Φυλές

«Η πληρωµή του προγράµµατος για τις αυτόχθονες φυλές αναµένεται να γίνει µέσα σε ένα µήνα», ενηµέρωσαν αρµοδίως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προέκυψε από την πρόσφατη συνάντηση µε µέλη του ∆Σ της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών και ειδικότερα τους κ.κ. Α. Τσαπραΐλη, Ι. Καζόγλου και Θ. Λαζάρου.

Ο κ. Γεωργαντάς ενηµέρωσε επίσης τους εκτροφείς της Βραχυκερατικής Φυλής και των αυτόχθονων βοοειδών γενικότερα και για την επέκταση για ένα χρόνο της δράσης 10.1.09 «∆ιατήρηση απειλούµενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», µέχρι την προκήρυξη
της σχετικής δράσης για την επόµενη πενταετία. Όσον αφορά, τέλος, την «ξεχασµένη» ενίσχυση de minimis, ο αρµόδιος υπουργός άφησε ανοιχτό για νέα ανακοίνωση το αν θα καταβληθεί ή όχι στις 10 Φεβρουαρίου.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ