ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Προς άνοιξη η επιστροφή στο αγροτικό πετρέλαιο με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ

0

H τελική ημερομηνία καταβολής της εν λόγω ενίσχυσης θα διαμορφωθεί σε συνάρτηση με την ημερομηνία των εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda και του Agronews, διαφαίνεται δηλαδή πως το χρονικό πλαίσιο είναι σχετικά ασφυκτικό. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται δια στόματος Μητσοτάκη, ο οποίος άλλωστε κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, αναφερόμενος στα αγροτικά, περιορίστηκε στον σχολιασμό του υψηλού κόστους παραγωγής, στρώνοντας με τον τρόπο αυτό το έδαφος για να επανέλθει στο θέμα του αγροτικού πετρελαίου σε επόμενο γύρο εξαγγελιών στο προσεχές διάστημα. Άλλωστε, πέρα από τις έκτακτες ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα σε ροδάκινα και μήλα, λείπει από το προεκλογικό καλάθι της κυβέρνησης ένα οριζόντιο μέτρο, με το αγροτικό πετρέλαιο να προσεγγίζεται από το Μαξίμου ως τέτοιο.

Εφόσον το ποσό διαμορφωθεί στα αντίστοιχα με πέρυσι επίπεδα, τότε θα καλύπτει το δεύτερο μισό του 2022 και θα αφορά σε περίπου 340.000 παραγωγούς, ενώ ο τρόπος κατανομής θα γίνει με βάση την ετήσια λίστα κατανάλωσης που είχε συνταχθεί στις παραμονές της τελευταίας πληρωμής, τον Αύγουστο του 2022. Η λίστα με τα ΑΦΜ και τα IBAN που διαθέτει η ΑΑΔΕ από τότε θα αξιοποιηθεί, όπως επίσης και οι καταστάσεις από τις εγγραφές στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Παράδειγμα υπολογισμού ενίσχυσης

Στην ετήσια λίστα κατανάλωσης υπάρχει ορισμένο ποσό (για παράδειγμα στο βαμβάκι ορίζονται τα 30 λίτρα ανά στρέμμα), το οποίο όμως διαιρείται με το δύο, αφού η ενίσχυση αφορά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με το πρώτο εξάμηνο να έχει ήδη καταβληθεί. Το ποσό που προκύπτει, στην περίπτωση του βαμβακιού τα 15 λίτρα, πολλαπλασιάζεται με το 0,41, αφού 41 λεπτά είναι ο ΕΦΚ. Έτσι προκύπτει το ποσό ενίσχυσης των 6,15 ευρώ ανά στρέμμα.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ένας αγρότης ο οποίος καλλιεργεί 100 στρέμματα με βαμβάκι, αναμένει μια ενίσχυση της τάξης των 615 ευρώ. Αν παράλληλα καλλιεργεί άλλα 100 στρέμματα σκληρό σιτάρι, τότε αναμένει επιπλέον 328 ευρώ, ήτοι 933 ευρώ, ενώ με άλλα 100 στρέμματα όσπρια, στην συνολική ενίσχυση προστίθεται το ποσό των 178 ευρώ.

Ανά κεφάλι ζώου η ενίσχυση των κτηνοτρόφων

Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων η ενίσχυση θα υπολογιστεί βάσει του ζωικού κεφαλαίου που έχουν δηλωμένο και για την ακρίβεια ανά κεφάλι ζώου. Σύμφωνα με την ετήσια λίστα κατανάλωσης πετρελαίου, για την εκτροφή ενός προβάτου απαιτούνται 2,9 λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο. Έτσι, η ενίσχυση στην επικείμενη πληρωμή αφορά σε 1,45 λίτρα για κάθε δηλωμένο ζώο, με το ποσό ανά κεφάλι να διαμορφώνεται στα 60 λεπτά περίπου. Συνεπώς για μια μικρή μονάδα με 100 δηλωμένα πρόβατα, ανεξαρτήτου ηλικίας, η ενίσχυση θα είναι της τάξης των 60 ευρώ.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ