ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι αλλαγές της ΚΑΠ φέρνουν αναμόρφωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ και καινούργια όρια στις Κάρτες Αγρότη

0

Ένα από τα θέματα που απασχολούν αυτόν τον καιρό τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου, έχει να κάνει με τα πιστωτικά όρια της νέας καλλιεργητικής περιόδους και ειδικά με τη λεγόμενη Κάρτα Αγρότη, οι πιστωτικές δυνατότητες της οποία είναι άμεσα συνδεδεμένες με το προβλεπόμενο ύψος των άμεσων ενισχύσεων και φυσικά με την περαιτέρω ενεργοποίηση των αντίστοιχων δικαιωμάτων. Μ’ αυτή την έννοια, η νέα δήλωση ΟΣΔΕ είναι το «κλειδί» που ξεκλειδώνει και τα πιστωτικά όρια των αγροτών, τα οποία βέβαια, σε μια ακόμα χρονιά με αυξημένα κόστη εισροών, συνιστούν κρίσιμη προϋπόθεση για την υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά να έχει περάσει ήδη το μήνυμα στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις διαχειριστικές αρχές και σε γενικά στους εμπλεκόμενους με τη νέα ΚΑΠ και τη διαδικασία οργάνωσης του πλαισίου υποβολής των δηλώσεων, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τις παλινωδίες του παρελθόντος και γι’ αυτό η προετοιμασία θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα και να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις πραγματικές ανάγκες.

Όπως έχει γραφτεί ήδη στην Agrenda και στο Agronews, για την επίτευξη του σκοπού ο υπουργός έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του πρωθυπουργού για την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού του ΟΠΕΚΕΠΕ με 25 νέους επιστήμονες, κυρίως από τον κλάδο της πληροφορικής, έτσι ώστε ο Οργανισμός να είναι σε θέση να καθοδηγεί αποτελεσματικά, τόσο τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, όσο και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και τις φυσικά τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων στον προβλεπόμενο χρόνο.

 Ο Φεβρουάριος θα είναι ενδεικτικός της τροπής που θα πάρουν τα πράγματα και η ποιότητα της προετοιμασίας θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των υπηρεσιών να ανοίξουν τη μηχανογραφική βάση του ΟΣΔΕ και τη διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων την 1η Μαρτίου 2023. Εκτιμάται ότι, η δουλειά που έχει γίνει μετά την μεταφορά των δεδομένων στο κυβερνητικό νέφος και στο gov.gr είναι σημαντική και ικανή να δεχθεί χωρίς χρονοτριβή τις προσαρμογές που υπαγορεύει η νέα ΚΑΠ. Αυτό που θα χρειασθεί, είναι έγκαιρη κατανόηση των αναγκών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανταπόκριση στα κελεύσματα των νέων κανόνων και μια ομάδα τεχνικής υποστήριξης που να δίνει άμεσα λύσεις στα θέματα που ανακύπτουν. 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ