ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οικονομία πρωτογενούς τομέα: Οι προσδοκίες της αγροτιάς για το 2023 - Τι ζητούν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης

0

Πολιτικές που θα στηρίζουν τους παραγωγούς και θα ενισχύουν τα εισοδήματά τους περιμένουν από το νέο έτος αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Να ζουν σε μια χώρα που θα έχει επιτέλους αγροτική πολιτική στήριξης των προϊόντων τους και όχι διαχείρισης των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιμένουν από το 2023 οι εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης, όπως λένε στο neakriti.gr. Όλοι τονίζουν την ανάγκη στήριξης του εισοδήματός τους από την όποια κυβέρνηση - καθώς η νέα χρονιά θα φέρει και εκλογές - ενώ εκφράζουν την ανάγκη και την ελπίδα να συνεχιστεί η καλή πορεία των τιμών στο εξαιρετικό ελαιόλαδο της Κρήτης, επισημαίνοντας πως θα ήταν ευχής έργο το 2022 να αποτελέσει αφετηρία για ανοδική πορεία των τιμών στο “χρυσάφι” της κρητικής γης.

Γιώργος Τζουλιαδάκης: «Αγροτική πολιτική με ορίζοντα δεκαετίας»

«Να χαραχτεί επιτέλους αγροτική πολιτική με μελλοντικό ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας» περιμένει με το νέο έτος ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης. Όμως, για να γίνει αυτό, όπως χαρακτηριστικά λέει, «θα έπρεπε άμεσα να είχαν γίνει κάποια πράγματα. Διαφορετικά, αυτά που φωνάζουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια θα τα βρούμε μπροστά μας και με την είσοδο της νέας χρονιάς...».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τζουλιαδάκη, «τα μέτρα για τους αγροτοκτηνοτρόφους θα πρέπει να έχουν εθνικό χαρακτήρα. Και να γίνει μια διακομματική επιτροπή και συνεργασία, γιατί αν δεν υπάρχει παραγωγή αγροτικών προϊόντων θα εξαρτάται η επιβίωσή μας από τις εισαγωγές και μόνο...».

Στάθης Φραγκιαδάκης: «Ποτέ ξανά πανδημίες...»

«Καταρχήν να ευχηθούμε να μην ξαναέχουμε ποτέ πια πανδημίες», λέει από την πλευρά του ο παλιός αγροτοσυνδικαλιστής από το Κυπαρίσσι Στάθης Φραγκιαδάκης. «Και το λέω αυτό, γιατί αυτά τα δύο χρόνια που περάσαμε με τον κορωνοϊό πραγματικά υποφέραμε και κουραστήκαμε. Και παράλληλα, να δούμε επιτέλους την Πολιτεία να παίρνει ουσιαστικά μέτρα και όχι αριθμητικά. Γιατί βλέπουμε την κυβέρνηση και λέει “μοιράζω 50 εκατομμύρια”, “μοιράζω 30 εκατομμύρια”, “100 εκατομμύρια”... σε πόσους όμως; Και τι τόπο πιάνουν; Θέλαμε δηλαδή αυτή η λογική να σταματήσει επιτέλους. Και να γίνει μια στόχευση: “Θέλουμε αυτή τη γεωργία. Θα μοιραστούν αυτά τα λεφτά”...».

Όπως εξηγεί ο Στάθης Φραγκιαδάκης, οι όποιες ενισχύσεις θα πρέπει να πηγαίνουν, από το νέο έτος και μετά, στους ανθρώπους που παράγουν. «Αυτό είναι ίσως από τα καλύτερα ζητήματα που πρέπει να ευχηθούμε για το νέο έτος. Να παρθούν σχετικές αποφάσεις, ουσιαστικά μέτρα, για να επιβιώσει η αγροτική ύπαιθρος. Να μπορεί να συνεχίσει. Να μπορεί να παράγει. Και να μπορεί να παραμείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο...».

Και καταλήγοντας μας είπε: «Στον νομό μας να ευχηθούμε να έχουμε την ίδια σοδειά στις ελιές και του χρόνου. Την ίδια συγκυρία, δηλαδή καλή σοδειά, καλή τιμή, καλό καιρό και καλή ποιότητα. Όσο για την αμπελουργία, ίσως θα πρέπει να περιμένουμε και να ευχόμαστε για μια καλύτερη χρονιά, γιατί αυτή που πέρασε ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία της κρητικής αμπελουργίας...».

Γρύλλος Παπαδάκης: «Να πέσουν οι τιμές των ζωοτροφών...»

«Εμείς ως κτηνοτρόφοι περιμένουμε από το 2023 να “πέσουν” οι τιμές των ζωοτροφών. Να μην υπάρχει αυτό το τεράστιο κόστος παραγωγής», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης. Και συνεχίζει λέγοντας: «Να αυξηθούν οι τιμές στο γάλα και στο κρέας, για να μπορεί ο κάθε κτηνοτρόφος να παράγει και να συνεχίσει να παράγει...».

Όσο για τη νέα ΚΑΠ, «εμείς περιμένουμε να μην υπάρξουν περικοπές και μειώσεις σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις του κάθε αγρότη και του κάθε κτηνοτρόφου. Να μην υπάρξουν περικοπές, δηλαδή, στο “πρασίνισμα” και στα ιστορικά δικαιώματα. Και το μεγάλο ζήτημα είναι το πώς η Κρήτη θα εξασφαλίσει κάποια νομοθεσία σε ό,τι αφορά τον ορεινό όγκο, για μια περαιτέρω ενίσχυση στον κτηνοτρόφο που ασχολείται με την ορεινή κτηνοτροφία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να παράγουμε όχι μόνο αυτό που ζητάει ο καταναλωτής της υπόλοιπης Ελλάδας από την Κρήτη, αλλά αυτό που ζητάει και ολόκληρη η Ευρώπη!».

Γιώργος Στειακάκης: «Ας προσέξει κάποιος τον κλάδο των αγροτών...»

«Επειδή το έτος 2023 θα είναι έτος εκλογών, εμείς περιμένουμε από την όποια κυβέρνηση να συμμορφωθεί και να προσέξει λίγο τον κλάδο των αγροτών. Γιατί δεν τον έχει προσέξει κανείς τα τελευταία χρόνια. Στηρίζεται ο αγροτικός κόσμος στις επιδοτήσεις, τις οποίες και αυτές τις κατακρεούργησαν. Και, όπως πάμε, με τη νέα ΚΑΠ θα εξαλειφθούν εντελώς», τονίζει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” το στέλεχος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης.

«Βέβαια το πρώτο που περιμένουμε και ευχόμαστε είναι να έχουμε την υγειά μας. Και το θέμα το άλλο, στο οποίο θα θέλαμε να δούμε κάτι καλύτερο, είναι αυτό με τις ενισχύσεις στα λιπάσματα. Έβαλα εγώ 4.000 ευρώ λίπασμα και θα πάρω 300 ευρώ; Να τα βάλω πού; Η ενέργεια έχει πάει στα ύψη. Πέρυσι πλήρωσα 1.200 ευρώ ρεύμα στη γεώτρηση, φέτος 3.200 ευρώ! Τώρα που βλέπετε το λάδι 4,80 ευρώ και 5 ευρώ το κιλό, είναι τιμές που δεν τις έχουμε καταλάβει. Διότι πέρυσι ήταν τα μεροκάματα 35 ευρώ και φέτος έχουν πάει στα 60 ευρώ. Το θέμα είναι ότι πρέπει να σκύψουν όλοι στον αγροτικό κόσμο. Βλέπουμε γεωπόνους, γιατρούς, καθηγητές και πάνε και ραβδίζουν τώρα που έχει τιμή το λάδι και το βράδυ στα καφενεία είναι “γαβρωμένοι”. Ας δουν λοιπόν όλοι τι τραβάμε εμείς οι αγρότες», καταλήγει ο Γιώργος Στειακάκης.

Μανόλης Καρκαβάτσος: «Χρονιά αγώνων και διεκδικήσεων...»

«Αυτό που χρειάζεται η αγροτιά θα το συζητήσουμε στις 8 του Γενάρη στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Και είναι σίγουρο ότι τα προβλήματα εδώ και χρόνια είναι τα ίδια και διαχρονικά. Εμείς ξέρουμε τι βιώνουμε σε αυτή τη ζωή στην ύπαιθρο», τονίζει από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος. «Το κόστος παραγωγής, οι τιμές στα προϊόντα μας, το χαμένο μας εισόδημα και η ανάγκη για εγγυημένες τιμές θα είναι και για το νέο έτος τα ζητήματα που μας απασχολούν», λέει χαρακτηριστικά.

Και καταλήγει λέγοντας: «Το 2023 τα θέματα αυτά έρχονται πιο εντατικά. Γιατί έχουμε αυξήσεις. Το κόστος ζωής είναι πιο ανεβασμένο. Τα “φούμαρα” αυτά με τα επιδόματα δε λύνουν το πρόβλημα. Άρα λοιπόν η ζωή του αγρότη ένα δρόμο μόνο έχει: αγώνα και διεκδίκηση. Είναι δίκαια τα αιτήματά μας και ζητάμε να καλυφθεί το χαμένο μας εισόδημα...».

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ