ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Βώλοι αντί ενωτίων για τα αιγοπρόβατα στο σχέδιο για ελέγχους σε δηλωμένα ζώα

0

Η κίνηση αυτή, φιλοδοξεί να βάλει τέλος και σε µια πολυκαιρισµένη παθογένεια που εµποδίζει τους εκάστοτε επικεφαλής στο υπουργείο, να µην µπορούν να εµπιστευτούν τα δεδοµένα που προκύπτουν από τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε των παραγωγών, που σε πολλές περιπτώσεις εµποδίζουν τον σχεδιασµό.

Έλεγχοι ακόµα και από απόσταση

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών, για την οποία οι διαχειριστικές αρχές κατευθύνθηκαν στα δεδοµένα του Άρτεµις, το οποίο, αν και πιο κοντά στα πραγµατικά µεγέθη, δεν είναι απροσπέλαστο σε διαφόρων ειδών παρατυπίες (εικονικά τιµολόγια).

Μάλιστα, η αξιοποίηση των ηλεκτρονικών βώλων, επιτρέπει τη διενέργεια ελέγχων στις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις ακόµα και από απόσταση, αφού «ο ποµπός» του βώλου που στέλνει σήµα στις κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές, θα µπορεί να «αναφέρεται» και στους ελεγκτικούς µηχανισµούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκρότηση Οµάδας Εργασίας

Μάλιστα, προ ολίγων ηµερών, δηµοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση Γεωργαντά για σύσταση και συγκρότηση Οµάδας Εργασίας µε αντικείµενο τον έλεγχο και την ορθή σήµανση προϊόντων του αγροδιατροφικού τοµέα, κυρίως σφάγιων ζώων, ως προς την προέλευση και την εκτροφή τους, για την αποφυγή παραπλάνησης του αγοραστικού κοινού. Ανάµεσα στις αρµοδιότητες της οµάδας αυτής, είναι σύµφωνα µε πληροφορίες και η αξιολόγηση του εν λόγω σχεδίου Γεωργαντά για αναβάθµιση της σήµανσης των αιγοπροβάτων.

Κόστος 5 µε 6 ευρώ το ανά ζώο

Πάντως, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, το κόστος για τους βώλους αυτούς διαµορφώνεται γύρω στα 5 µε 6 ευρώ ανά ζώο, οπότε θα χρειαστεί να υπάρξει  κάποιο οικονοµικό κίνητρο προς τους κτηνοτρόφους ή επιδότηση του κόστους προκειµένου να επωµιστούν αυτήν την πρόσθετη δαπάνη, ειδικά στη σηµερινή συγκυρία. Αυτό ήταν και το σχόλιο εκπροσώπων της Εθνικής Επιτροπής Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ, σε πρόσφατη συνάντηση µε τον Γεωργαντά, όταν ο υπουργός συζήτησε µαζί τους τη σκέψη του.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν το κόστος του βώλου ανέρχεται στα 5 ευρώ το κεφάλι, τότε µια εκµετάλλευση µε 150 πρόβατα θα χρειαστεί τουλάχιστον 750 ευρώ, όσα περίπου δικαιούται ο κτηνοτρόφος από την επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών, του Μέτρου 22, βάσεις της κλάσης της µονάδας του (800 ευρώ για 101 έως 150 ζώα).

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ